IVICA GETTO
15.12.2022., 00:00
BADNJAK SE BLIŽI, ŠARANA DOVOLJNO
U Kneževe Vinograde po ribu i iz Mađarske
U ribarnici u Kneževim Vinogradima predviđaju predbožićnu prodaju na lanjskoj razini - oko pet tisuća kilograma šarana
KNEŽEVI VINOGRADI
Kraj godine se bliži, pa tako i Badnjak, dan kada se, ne samo u Slavoniji i Baranji, na trpezi najčešće nalazi riba.
I dok južni kraj Lijepe Naše, logično, preferira morske delicije, a u raznim se dijelovima Hrvatske konzumira bakalar i slične riblje vrste, Baranjci i Slavonci skloniji su riječnoj ribi. Šaran, štuka, som, smuđ, deverika... samo su dijelovi bogatog riječnog "asortimana‘‘. Neke od spomenutih vrsta, na žalost ljubitelja ribe, cjenovno su gotovo nepristupačne velikom dijelu pučanstva - kilogram svinjskog mesa, posebice tijekom akcija u velikim trgovačkim lancima, često je jeftiniji od kilograma ribe. No cjenovni nerazmjer višegodišnja je svakodnevica, što, kako tvrde stariji, nije uvijek bilo. Unatoč tome, dio medija počeo je špekulirati da u predbožićno vrijeme ribe čak i neće biti dovoljno, ali ih u tome demantira Kristina Bistrica, vlasnica ribarnice Čizli u središtu Kneževih Vinograda. Ribu tamo prodaje već tri godine. Predbožićna navala u toj je ribarnici već počela.
- Ribe će sigurno biti u dovoljnim količinama. Prošle smo godine u predbožićno vrijeme prodali približno pet tona šarana, a toliko planiramo i ove godine. Dio ribe, posebice šarana, nabavljamo u Mađarskoj, a dio je iz Dunava, budući da je moj suprug jedan od trojice baranjskih dunavskih ribara - priča Kristina, dodajući kako je stoga i širi tamošnji asortiman. U njezinu ribarnicu, osim ‘‘Suljošana‘‘, dolaze ljudi iz raznih dijelova Baranje, ali i iz Slavonije. Kaže kako kupaca ima čak i iz Mađarske, jer se, navodno, tamo mogu naći samo mali primjerci šarana. I njezin su obrt ‘‘poremetila‘‘ silna poskupljenja svega i svačega, ali nastoje biti cjenovno konkurentni. Kilogram šarana je tako 35 kuna, za soma traže 60, a za smuđa 70 kuna po kilogramu. Bijela riba je 10 kuna za istu količinu.
- Takve će cijene sigurno ostati do kraja godine. Kako će biti iduće godine, ne znam. Već sada su nam najavili poskupljenja ribe, pa ćemo se tako i mi ponašati. Ipak, nastojat ćemo i nadalje ostati među najpovoljnijima u Baranji i okolici - ističe.
Dio kupaca na dolazak u Kneževe Vinograde odlučuje se i zbog usluge čišćenja ribe, a što podrazumijeva i rezanje na "potkove‘‘. Za dvije kune po kilogramu.
- Najviše vremena potrošim na biranje ribe jer netko želi dva, netko dva i pol, a netko tri kilograma. Samo čišćenje i rezanje traje približno pet minuta. No kako se primiču predbožićne gužve, čistimo samo onoliko ribe koliko procijenimo da stignemo za radnog vremena - poručuje Kristina Bistrica.
Ivica Getto
{embed_infobox_gray}242616{/embed_infobox_gray}