SLATINA - "Slatko-slađe" bila je tema ovogodišnje, 26. izložbe vina slatinskoga kraja koju je na terasi restorana Stari podrum organizirala Udruga vinogradara i vinara Slatinsko vinogorje, uz pokroviteljstvo Grada Slatine i gradske Turističke zajednice.
Povijest vinogradarstva i vinarstva u Slatini datira još od srednjega vijeka. Dolaskom vlastelinskih obitelji na ovo područje izgrađena je infrastruktura i unaprijeđena tehnologija, o čemu je govorio kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić.
Svoje viđenje i ocjenu izloženih vina dala je iskusna enologinja Ivana Nemet, ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra VPŽ-a.
"Izdvojili smo frankovke i graševine, koje se u našim ocjenjivanjima nekako uvijek istaknu i izdvoje kao najbolja vina. Prošle godine imala sam puno upita o analizama, što govori da vam je struka i dalje bitna. Ovdje je dominantna proizvodnja i konzumacija bijelih vina, pa me vesele proizvođači koji daju prednost ili se bave crnim vinima, bilo čistom frankovkom ili kombinacijom s drugim sortama", rekla je Nemet.
Premda zahvaljujući dugogodišnjim edukacijama vidi određeni napredak u proizvodnji vina, Nemet je izrazila zabrinutost malim brojem mladih ljudi uključenih u proizvodnju. "Mi smo ovdje dosegnuli određenu razinu, određeni limit, s mlađom populacijom usudili bismo se ići u neke novitete, drugi tip enologije, u različite tipove proizvodnje, ali mladih je malo, pa me zabrinjava što će biti u budućnosti zbog slabog zanimanja za tu granu poljoprivrede. Vino je elitni proizvod i dio imidža, dokaz nekog statusa u društvu, ali traži puno posla", rekla je Nemet i dodala kako je teško sljubljivati kolače i vina. "Ali mi je drago da je inspiraciju za svoje slastice Sandra Jadek našla baš u vinu, što nam govori da se vina često nalaze u hrani, u desertima, različitim prilozima, a i objed valja završiti čašom vina."
Naša "kraljica slastica" Sandra Jadek pojasnila je kako joj je u pokušaju sljubljivanja vina i kolača glavna vodilja bila istarska malvazija i istarski cukerančić, od kojih su Istrani napravili veliku priču, pa je pokušala sljubiti domaće tradicionalne kekse s dodatkom citrusa i bijelim vinom, a medenjake s frankovkom. U čašicama je radila desert od karamelizirane jabuke s bijelim vinom i bavarsku kremu koju je oplemenila svježim sirom, a desertu od tamne čokolade s preljevom od višnje dodala je crno vino.
Proizvođače vina pozdravio je i gradonačelnik Denis Ostrošić, a cilj ove tematske izložbe pojasnila je predsjednica Udruge vinogradara i vinara Slatinsko vinogorje Tihana Bišćan kao ideju da poklon prijateljima ili gostima mogu biti proizvodi ovoga podneblja, posebno frankovka, graševina i predložene slastice.
Na kraju manifestacije uručene su diplome proizvođačima, i to devet zlatnih, 14 srebrnih, pet brončanih i jedno priznanje. Najveću ocjenu (18,47) dobila je graševina Srećka Bosaka i to je vino proglašeno najboljim vinom izložbe, a drugo najbolje ocijenjeno vino bila je graševina Vlatka Kelemena s 18,40 bodova.
– Ništa se u poslu ne smije ostavljati slučaju. Važno je da nema taloga prilikom vrenja, što znači da se pretakanja moraju obaviti na vrijeme, a važna je i temperatura podruma. Ima nas više koji kušamo mošt i ako nam nešto nije jasno ili zamijetimo da nešto nije u redu, koristimo savjete stručnjaka - kazao je Srećko Bosak (57).
– Vinar mora imati dobro grožđe, a najvažniji je podrum. U podrumu morate obaviti sve u određeno vrijeme, i to s ljubavlju, jer ako nema toga, nema ničega - komentirao je Vlatko Kelemen (53).