SUZANA ŽUPAN
22.2.2022., 00:00
POVRTLARI NA ĐAKOVAČKOJ TRŽNICI:
Cijene više ne smijemo dizati, već vlada panika
"Kupci se odriču količina", kaže najveća OPG-ovka Škorvaga i procjenjuje da je u usporedbi s lani kupnja na tržnici pala do 40 %

ĐAKOVO - Nakon višekratnog poskupljenja, već neko vrijeme cijene na đakovačkoj Gradskoj tržnici, bar kada je o zelenoj ponudi riječ, ne rastu. Povrtlari pomno prate što je proteklih dana najavljeno iz Vlade vezano uz njezinu intervenciju za ublažavanje cjenovnih udara, s obzirom na poskupljenje plina, električne energije, hrane i dr., snižavanjem PDV-a, a kupci obilaze štandove i važu svaku kunu prije kupnje.

Stagnacija


Najjača povrtlarka na tržnici Đakovo, OPG-ovka Blaženka Škorvaga iz Punitovaca, kaže kako je u odnosu prema istom razdoblju prošle godine prodaja pala za 40, a u posljednjih osam godina i za 70 posto.

- Ljudi moraju jesti i kupuju, no primjetno je da su smanjili količine, odrekli su se velikih količina. Ne smijemo više dizati cijene, već sada je panika među ljudima zbog tolikih poskupljenja posvuda. Dakako, ne možeš utjecati na višu silu, ali ne vjerujem da ću više, koliko je u mojoj moći, dizati cijene - kaže Škorvaga. Na njezinu štandu mladi kupus, špinat, mladi luk, grah... Mladi kupus - glavica deset kuna, vezica mladog luka je, kao i prijašnjih godina, pet kuna... "Akcija, špinat 20 kuna", stavila je veliki natpis na štand Škorvaga. "Imam špinata, pa sam ga stavila na akciju", dodaje ta povrtlarka. Drugdje je špinat bio 30 kuna za kilogram.


Svojedobno podignute cijene povrća već su neko vrijeme iste, pa su takve bile i prethodnog tržnog dana u gradu. Kilogram mrkve i dalje je deset, batat je 15 kuna, zelena salata 20, a kilogram bijeloga graha, iako mu je cijena ove jeseni i zime dosegnula 50 kuna, može se naći i za 40 kuna.

Nešto i pojeftinilo


Na štandovima su se pojavile i prve proljetnice, jaglaci su šest, maćuhice tri kune. Na štandu povrtlarke Marice Kretonić iz Budrovaca kilogram krumpira, u prodaji na malo, i dalje je sedam kuna, mrkva je deset, celer 15, vezica peršina četiri kune... Ni ona u posljednje vrijeme nije podizala cijene. "Cvjetači je ona i pala - s 15 na desetak kuna", dodaje Kretonić. Stari kupus na njezinu je štandu sedam kuna. Kupci potvrđuju procjene povrtlara da se u kupnji odriču količina, pa se kupuje (samo) jedna glavica mladog kupusa, "špinata za deset kuna", vezica mladog luka, u istu vrećicu od grincajga se stavlja po malo mrkve, peršina, celera... Na štandovima ima i kuhane rajčice - 20 kuna za litru, a ljetos je znala biti i 25 kuna.

U novoj sezoni prvo, kaže Blaženka Škorvaga, stižu krastavci, cijena će im prvih osam do deset dana biti, kaže, 15 kuna, a potom će padati. Na upit znaju li u atmosferi stalnih poskupljenja kupci ostaviti bakšiš, Škorvaga odgovara potvrdno. "Ima ih koji ga ostave. Valjda nas, s razumijevanjem, ljudi žale", kaže punitovačka OPG-ovka misleći na borbu domaćih povrtlara s znatno nižim cijenama zelene ponude u trgovačkim centrima, s kojima se njihova proizvodnja i matematika ne mogu nositi.


Suzana Župan
{embed_infobox_gray}252181{/embed_infobox_gray}