Vladimir Grgurić
10.8.2021., 00:00
TRADICIONALNA MANIFESTACIJA
Stara jela i igre vratili Slavoniju u prošlost

Vratili se Slavonija i slavonsko selo u prošlost, u neka davna vremena i to u svom najljepšem svjetlu, jelima, slavonskom pjesmom i dušom. Naime, Kulturno-umjetničko društvo ''Crkvari'' Mjesni odbor i Dobrovoljon vatrogasnog društvo ovoga malog orahovačkog prigradskog naselja organizirali su 9. tradicionalnu manifestaciju ''Stara jela za novo doba'' u sklopu obilježavanja Dana svetog Lovre zaštitnika mjesta. Ispred mjesnom doma Crkvari gostujuće udruge i KUD-ovi i to KUD ''Šokadija'' Ivanovci-Marjančanci-Zelčin'', KUD ''Izvor'' Donja Motičina, KUD ''Čačinci'' i domaćin Crkvari te Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa kuhali su 12 različiti jela pa se tako moglo kušati friške čvarke, ćelap, paprikaš od petela (pijetla), suhi buncek s kiselim kupusom, grah, fiš-paprikaš, staraš s pečenim pilećim batacima, sarmu sa žutim žgancima, lepinke, kuhani kukuruz te niz domaćih kolača.

- Glavni nam je cilj bio otrgnuti iz zaborava ono što su naši stari radili, kuhali i čime su se bavili i prenijeti to sve na one koji dolaze iza nas kako bi dalje čuvali vrijednosti i baštinu naše Slavonije i slavonskog sela. Treba svakako reći da mi ovu prezentaciju starih slavonskih jela. Radimo i u drugim mjestima pa smo tako to činili u Svetom Filip i Jakovu na našem lijepu Jadranu te po cijeloj Hrvatskoj – kaže idejni začetnik ove manifestacije te počasni predsjednik KUD-a Crkvari Stanko Jović.

Ekipa iz KUD-a Šokadija kuhala je paprikaš od petela:
- Mnogi su nas pitali što je petel, to je pijetao i volimo reći kako taj nije bio vrijedan pa je završio u loncu. Trebalo nam je malo više kuhati, jedno 2,5 sata jer je riječ o starom pijetlu, ali kad se dobro skuha, paprikaš bude iznimno ukusan. Moramo pohvaliti ideju i organizaciju KUD-a Crkvari jer ovo je jedna jako lijepa priča – rekli su glavni kuhari ovoga jela.

Ivanka Pađan iz Šumeđa članica KUD-a Crkvari skuhala je sarmu s prilogom žutih žganaca.
- Sarmu sam pripremila na naš tradicionalni slavonski način, a za prilog sam se odlučila po pričama naših starih koji su govorili kako su žuti žganci odlični uz sarmu i svi su rekli kao je bilo fino– rekla je Ivanka.

Posebno jelo pod nazivom ćelap pravile su članice KUD-a Čačinci.
- Riječ je o jednom starinsko jelu koje se priprema na način dinstanja najboljeg svinjskog mesa, poput carskog ili od buta. Kada se dobro izdinsta doda se luk, sol, biber, sve se još malo stavi na vatru te na kraju posluži s kiselim kupusom, žgancima, krumpirima ili nekim drugim prilogom – pričaju kuharice iz Čačinaca.

Održana je i stara igra povlačenje konopa u kojem je u ženskoj kategoriji pobijedila ekipa KUD-a Čačinci, a u muškoj domaćin KUD Crkvari.

Uoči nastupa KUD-ova sve nazočne pozdravio je i zahvalio se sudionicima te posjetiteljima predsjednik KUD-a Crkvari Ivica Podboj, a manifestaciju je otvorio orahovački gradonačelnik Saša Rister.
- Svakako bih pohvalio organizatore koji evo već punih 8 godina njeguju ove tradiciju prikaza starih slavonskih jela i kompletne kulturne baštine ovoga kraja. Korona je učinila svoje u proteklom vremenu pa smo svi jedva dočekali da se ovako družimo i zabavimo. Svim mještanima Crkvara čestitam dan njihovog zaštitnika svetog Lovre i vjerujem kako će ustrajati u održavanju ove manifestacije i u narednim godinama – rekao je gradonačelnik Rister.

KUD-ovi su pripremili svoje koreografije, a sve je završilo zajedničkim spletom slavonskih kola. Okupljene je do dugo u noć zabavljao TS Straviana iz Našica.

Vladimir Grgurić