BELI MANASTIR
Jedan od, prema broju dolazaka i noćenja, vodećih baranjskih restorana, bolje rečeno privatnih smještaja, zasigurno je Didin konak, smješten u slikovitom Kopačevu, na samom rubu baranjskog bisera prirode Kopačkog rita.
Prošlogodišnjih više od 3000 noćenja i brojne nagrade (na preporuku struke i gostiju), nisu ih "uspavali". Naprotiv, rade na osmišljavanju novih sadržaja kako bi privukli nove goste i, dakako, zadržali stare.- Nedavno smo u funkciju pustili sobu za opuštanje, u sklopu koje su jacuzzi, sauna i dvije ležaljke - priča Viktor Tašić, voditelj Didinog konaka, naglašavajući kako je vlasnik istoimene tvrtke, američki biznismen hrvatskog podrijetla, Stiv Bubalo, u sobu za opuštanje uložio 80-ak tisuća kuna. Namijenjena je svim gostima restorana i smještaja kojima je, nakon svakodnevnih stresova, potreban trenutak ugodnog opuštanja. A prije ili nakon boravka u sobi za opuštanje mogu uživati u prekrasnom ambijentu posjeda i njegovim sadržajima - restoranu, nekom od tri apartmana, sjenicama, ili vinskom podrumu te kušati baranjske delicije.
- Autohtona baranjska jela od ribe i mesa samo su dio naše bogate ponude - kaže Tešić, odgovarajući na pitanje koji je adut njihove gastroponude i što preporuča gostima. Da znaju pripremiti i neka druga jela dokaz je oduševljenje jednog šeika koji je sa svojom svitom posjetio Didin konak i kući se vratio prepun utisaka. Najviše gostiju, nastavlja, stiže im iz Zagreba, Slavonije i Baranje, ali za Didin konak čuli su i u njemu boravili i Dalmatinci, Međimurci, Zagorci... Od stranih gostiju izdvajaju Slovence, Nijemce, Austrijance i Švicarce.
- Trenutačno kod nas boravi skupina njemačkih turista koji će ostati dva tjedna, ali je problem zadržati goste duže od jednoga ili dva dana. Odnosi se to na cijelu Baranju, a ne samo na nas, pa svi zajedno moramo osmišljavati nove sadržaje kako bismo u tome uspjeli - tvrdi.
Dolazak u Didin konak, nastavlja Tašić, ne znači samo jelo i piće. Čini, naime, sve kako bi, nudeći različite izlete, gostima osmislio višednevni boravak u Kopačevu i Baranji. Još jedan od ciljeva im je u dogledno vrijeme proširiti restoranske kapacitete, budući da se u hladnijim dijelovima godine često traži stolica više. Važno je istaknuti i kako su među rijetkim baranjskim privatnim smještajima koji mogu primiti pun autobus ljudi. U Didinom je konaku, inače, 25 soba s ukupno 49 ležajeva, čemu treba dodati i ležajeve u apartmanima. O gostima se brine 14 zaposlenih djelatnika.