Savjeti nutricionistice: Kako preživjeti blagdanske domjenke bez prejedanja i grižnje savjesti?
Dorić: Izbalansirani obrok s izvorom proteina, kvalitetan ugljikohidrat te povrće ili voće uz malo zdravih masnoća
Predblagdansko vrijeme, posebno pred Božić i Novu godinu, je vrijeme okupljanja i druženja kad se uz domjenke i bogate trpeze rezimiraju protekla razdoblja. Dakle, blagdani su vrijeme kada se jede "sve ili ništa", ili smo na domjencima prepunima hrane ili preskačemo obroke jer ionako ćemo kasnije jesti. To je vrijeme kada i oni koji paze na ishranu znaju otpustiti kočnicu i odati se čarima dobre hrane i pića.
Kako u to vrijeme ipak uskladiti želje i potrebe za hranom i pri tome voditi brigu o uravnoteženosti pojasnila nam je agistra nutricionizma iz Osijeka Iva Dorić, vlasnica prve hrvatske aplikacije za planiranje prehrane "Okreni žlicu" napominjući da je problem upravo u činjenici kako "ili jedemo sve ili preskačemo obroke" jer naš organizam ne zna da ga čeka neka svečana večera i tijelo zna samo da sada nema goriva.
Ne preskakati obroke
- Kada se obroci preskaču kao posljedica se javlja jača glad i češće jedemo više i posežemo za prvom stvari koja nam se nađe pod rukom. Zato je ključ mirnijeg prosinca ne se ekstremno ograničiti na domjenke, nego između njih jesti dovoljno i izbalansirano. Redoviti obroci stabiliziraju energiju, hormonski sustav i osjećaj sitosti, što kasnije olakšava donošenje boljih odluka za stolom, poručuje Dorić.
Smatra da obroke ne treba preskakati jer kada dugo ne jedemo, razina šećera u krvi pada.
- Što smo duže bez hrane, mozak će jače tražiti brzi izvor energije. To je najčešće nešto slatko, grickalice ili preobilne porcije. Na domjencima to znači punije tanjure te osjećaj težine i letargičnosti nakon jela, objašnjava osječka nutricionistica dodajući da redoviti i umjereni obroci smanjuju napadaje gladi i žudnje, pomažu da se zasitimo manjim količinama hrane i sprječavaju crno-bijelo razmišljanje.
Poruka za one kojima slijede dnevni obilasci domjenaka je da "Cilj nije biti savršeno discipliniran, nego imati dovoljno energije za uživanje u druženjima, a ne da nas hrana iscrpljuje".
Savjetuje da između dva domjenka treba izbalansiran obrok kojim će na tanjuru dominirati tri elementa.
- To su izvor proteina, kvalitetan ugljikohidrat te povrće ili voće uz malo zdravih masnoća. Na primjeru doručaka to može biti zobena kaša s jogurtom, svježim sirom, šakom orašastih plodova i svježom jabukom. Slana verzija bi mogao biti integralni tost s namazom od zrnatog sira, avokadom i kuhanim jajetom. Za ručak neka dominiraju topla jušna jela, poput variva, ili lagana pečenja, poput piletine ili ribe s kuhanim krumpirom i miješanom salatom s maslinovim uljem. Ne treba zaboraviti ni na međuobroke, pogotovo ako je razmak između glavnih obroka veći od 6 sati. To može biti grčki jogurt s malo voća i žlicom sjemenki ili šaka orašastih plodova i mandarina, preporučuje osječka stručnjakinja.
Objašnjava da ovi obroci obiluju i vlaknima koja su korisna za dobru probavu, ali i antioksidansima koji pružaju dodatnu podršku imunitetu, dovoljno su zasitni da drže energiju stabilnom, ali dovoljno lagani da na domjenku i dalje možete uživati u onome što volite.
Zaobići loše navike
Na upit što treba izbjegavati između domjenaka naša sugovornica kaže da nikada nije problem jedan kolač ili komad pizze već da problem nastaje kada se cijeli dan sastoji samo od takvih zalogaja.
- Neke od navika koje bi bilo dobro zaobići su "preživljavanje" na kavi i pecivu usput do posla, više slatkih napitaka dnevno poput gaziranih sokova i zaslađenih čajeva te cijeli dan bez pravog obroka pa prejedanje navečer. Ako znate da vas čeka kasno večernje druženje, bolje je pojesti manji, ali uravnotežen ručak i lagani međuobrok nego ništa. Tako će odluke za stolom biti smirenije, a ne vođene glađu, poručuje.
Također smatra da planiranje obroka umnogome olakšava blagdane.
- Za mnoge pojedince i obitelji najveći izazov nisu sami domjenci, nego svi obični dani između njih. Što kuhati, kako iskoristiti ostatke, kako ne provesti svaki dan u trgovini. Koristan alat za to je planiranje obroka unaprijed. Na kraju tjedna sjednite sa šalicom kave ili čaja, provjerite koje vas obaveze čekaju sljedeći tjedan i isplanirajte koje obroke trebate pripremati. Planiranje je zaista pola posla. Uz nekoliko minuta planiranja tjedno, obroci između dva domjenka mogu biti jednostavni, ukusni i uravnoteženi, savjetuje Iva Dorić osječka nutricionistica.
Možda je ovo i dobar savjet s kojim mnogi mogu započeti baš Novu 2026. godinu.