Badnjak je pred vratima. Već su redovi u ribarnicama na Glavnoj tržnici
Ne znamo je li hladno vrijeme razlog zašto je pustoš bila prava riječ pri opisivanju osječke Glavne tržnice u utorak prijepodne, no znamo da je Božić iza ugla, pa ne čudi da se najveći broj ljudi okupljao oko ribarnica. Na blagdanskom stolu naći će se raznolika ponuda, a nas je zanimalo kakve su cijene i što se najviše prodaje. Zanimanje nam je privukla ribarnica Marigos, koja na tržnici prodaje morsku ribu. Upitali smo jednog od vlasnika, Marka Aračića, kupuju li Osječani za ovaj Božić takvu ribu. Aračić tvrdi da itekako kupuju, a nije mogao izdvojiti ni jednu vrstu koja se prodaje više od ostalih.
“Sve ide, od orade, brancina, škarpine, kovača, hobotnice, sve se kupuje. Cijene su iste kao i prije, nisu se mijenjale, jedino skuše ima manje na tržištu, pa joj je cijena viša", pojasnio je Aračić. Od slatkovodne ribe u ovoj ribarnici nude smuđa po cijeni od 15,80 eura po kilogramu. Od morske ponude, lignje su 20 eura, a hobotnica 22 eura. Kilogram orade iznosi 14,10 eura, baš kao i brancina, a tuna je 23,90 eura po kilogramu.
Iako je već sad prometno, najveću gužvu u ribarnicama očekuju u sljedeći ponedjeljak i utorak, tik prije Badnjaka. Zato su iz nje zamolili da naglasimo čitateljima da po svoju ribu dođu što prije, najkasnije u petak ili subotu. "Ograničeni smo mjestom i osobljem, a htjeli bismo svakog uslužiti kako priliči", kazao je Aračić.
Kad je riječ o riječnoj ribi, najpopularniji su, tradicionalno, šaran i som. U drugoj ribarnici na tržnici zatekli smo red od desetak osoba, onih koji po svoj obrok za Badnjak ne žele doći u posljednji tren. Iako izjavu nismo dobili, uredno smo zabilježili ovogodišnje cijene. Tako živi som, kojeg je zbog velike potražnje upravo u tom trenutku u ribarnici ponestalo, iznosi 7,96 eura po kilogramu, a odresci soma 12,80 eura. Živi šaran stoji 5,20 eura po kilogramu, a odrezak šarana je 8,50 eura. Čišćenje ribe stajat će vas dodatna dva eura.