2. Festival meda, piva i rakije pokazao da iz godine u godinu raste kvaliteta domaćih proizvoda
U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u subotu poslijepodne održao se drugi Festival meda, piva i rakije u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku (PTFOS). Događaj je to koji spaja struku, proizvođače i potrošače, a posjetitelji su mogli kušati proizvode te sudjelovati na radionicama i predavanjima. Uoči samog festivala, PTFOS je proveo tri velika stručna ocjenjivanja – rakija i drugih alkoholnih pića, sortnih medova te hrvatskih prva. Rast kvalitete od prošle godine, ističu, samo je rastao. Dekanica PTFOS-a Stela Jokić kazala je da je festival postao važna platforma za promociju domaće proizvodnje, ali i izvrsnosti.
"Proizvođači ovdje imaju priliku prezentirati svoje proizvode široj javnosti, a mi kao struka imamo priliku te iste proizvode ocijeniti i u konačnici nagraditi. Ono što se pokazalo jest da iz godine u godinu raste kvaliteta naših domaćih proizvoda. Mali proizvođači sve više ulažu u edukaciju", istaknula je Jokić. Od prošle godine i 200 uzoraka narasli su na ovogodišnjih 500 uzoraka.
Profesorica Ivana Flanjak s PTFOS-a bila je voditeljica ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, 30. po redu. Ove se godine prijavilo 92 pčelara sa 162 uzorka. Uzorci su prvo bili podvrgnuti fizikalno-kemijskoj analizi i peludnoj analizi kako bi se potvrdilo botaničko podrijetlo i sukladnost s propisima. Nakon toga uzorci su prošli senzorsku analizu.
"Imamo šampione kategorija i ukupnog pobjednika. Ove godine to je bagremov med, OPG Pintar iz Đurđevca. Naše se ocjenjivanje vodi kao nacionalno ocjenjivanje, stižu uzorci iz cijele Hrvatske. Drago nam je da ove godine imamo povećan broj uzoraka iz Dalmacije i južne Hrvatske. Naši pčelari iz Slavonije su najzastupljeniji", istaknula je Flanjak.
Voditelj ocjenjivanja jakih alkoholnih pića bio je profesor Ante Lončarić. Naglasio je kako je ove godine pristigao velik broj uzoraka, njih 211, što je povećanje od 70 posto naspram prošle godine. Došlo je 50 proizvođača, što je pak povećanje od 60 posto.
"Kriteriji kojima smo se vodili kad smo ocjenjivali jaka alkoholna pića bili su boja, miris, nepce i opći dojam. U mirisu smo pokušali detektirati arome koje možemo osjetiti, vidjeti odakle one potječu, a u nepcu kakav je to okus. Tekstura nam je bila izuzetno bitna, kako osjećamo to alkoholno piće u ustima, ima li svilenkastu teksturu, je li lagano ili oštro. Na kraju je bio opći dojam. Balans, ekspresivnost, poklapanje parametara, da nema iskakanja određenog parametra i da kroz tu ekspresivnost dobijemo povratnu informaciju od proizvođača, što je on htio reći sa svojom jakim alkoholnim pićem."
Jedan od pobjednika u ocjenjivanju kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića jest Osječanin Dinko Romić sa svojim brendom "Jedna". Nagradu je dobio za šljivovicu koja je sedam godina stajala u hrastovim bačvama.
"Zaista ne znam što moju rakiju čini posebnijom od drugih. Samo prvoklasno voće ide u rakiju, dvije destilacije, na stari način, na bakinim kotlovima i poslije samo vrijeme, održavanje. Mislim da je tajna dobrog destilata vrhunska bačva i godine", kazao je Romić. U šali govori da peku rakiju od svega od čega se ona može ispeći, samo još od mrkve nisu ispekli, govori. Trenutno u ponudi imaju 10 destilata, pet vrsta likera i dvije vrste gina. Još mu je želja napraviti rum, naglasio je.