Kopačevo, 20. 10. 2025, Kopačevo, Didin konak, Konferencija Saveza kratkih lanaca opskrbe.snimio GOJKO MITIĆ

Kopačevo, Didin konak, Konferencija Saveza kratkih lanaca opskrbe

GOJKO MITIĆ
20.10.2025., 17:15
KLOnferencija u Kopačevu

U Didinom konaku razgovarali o budućnosti lokalne hrane: Proizvođačima fer cijena, a kupcima najsvježija hrana

Raspravljalo se o tome kako lokalna hrana može postati temelj održivog gospodarstva

U “Didinom konaku” u Kopačevu u ponedjeljak je održana “KLOnferencija Saveza kratkih lanaca opskrbe”, na kojoj je istaknuto kako je to jedinstveno mjesto susreta svih koji oblikuju kratke lance opskrbe (KLO) u Hrvatskoj.

Niz stručnjaka i praktičara, koji iz različitih perspektiva oblikuju budućnost lokalne hrane, naglasilo je kako je cilj predstaviti najbolje prakse, potaknuti suradnje i otvoriti raspravu o tome kako lokalna hrana može postati temelj održivog gospodarstva, zdravlja i zaštite okoliša. Naglašava važnost jačanja suradnje između KLO-a i javnog sektora, uz poseban naglasak na zelenu javnu nabavu, lokalne politike i dobre primjere iz prakse. Na KLOnferenciji nazočili su i osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović te načelnik Željko Cickaj u čijoj su općini Bilje fokusirani na proizvodnju ekološke i zdrave hrane.

Kopačevo, 20. 10. 2025, Kopačevo, Didin konak, Konferencija Saveza kratkih lanaca opskrbe.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Okupljanjem široke palete predavača i posjetitelja, KLOnferencija stvara cjelovitu sliku mogućnosti koje KLO donose. Ona je prilika za učenje, umrežavanje i konkretno povezivanje lokalnih proizvođača s javnim sektorom i zajednicama, čime se osnažuje lokalna ekonomija, štiti okoliš i unaprjeđuje kvaliteta života građana.

Organizator Ivan Lauc istaknuo je kako su se pozabavili temama zelene i izravne nabave, kako se može dovesti izravno proizvode u škole i državne institucije. “To je nešto što moramo više raditi, došla je nova odluka o provedbi zelene javne nabave, od ove godine to je 10 posto, nagodinu 20 posto, pa dalje 30 posto itd. Tema nam je kako javni sektor može podržati male proizvođače i KLO i prikazujemo četiri prakse s primjerima zajedničkog nastupa malih proizvođača na tržištu. Ove godine bavimo se inicijativama koje su došle odozgo, a imamo dobre rezultate od prošle godine, kada smo se bavili inicijativnom odozdo - od malih proizvođača - jer smo se umrežili s partnerima iz cijele Hrvatske i pokrenuli Savez kratkih lanaca koji je jedan od suorganizatora ovog okupljanja”, kazao je Lauc.

Kopačevo, 20. 10. 2025, Kopačevo, Didin konak, Konferencija Saveza kratkih lanaca opskrbe.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Direktna je prodaja dobra jer ima samo jednog posrednika, pa su prozvođači konkurentni i postižu najbolju vrijednost. Pošteno su plaćeni, proizvode po pristupačnoj cijeni kvalitetno, a kupci dobivaju najsvježije moguće proizvode. 

ŽUPANIJA PRVA POKRENULA KLO

“Slavonija, Baranja i Srijem u selima su imali bar jedan ili dva KLO-a, vratiti se na te postavke neće biti nimalo jednostavno. Javne ustanove i uprave moraju pokazati najveći interes, znači vojska, bolnice, škole, vrtići... svi koji kuhaju i spremaju hranu, a proizvođači moraju shvatiti važnost udruživanja jer bez toga nema napretka. Teško da jedan sam može opskrbiti sve te sustave, a udruženi mogu postići puno veći efekt - marketinški i svekoliki drugi. Županija je bila prva, 2017., i uvela besplatni školski obrok za svu djecu upravo uz KLO”, pojasnio je Ivanović.