Na daljskoj Gužvarijadi najbolju gužvaru napravilo je Udruženje žena i penzionera Dalj
S obzirom na veliki broj izlagača organizatori Sajma starih zanata, običaja i gužvarijade možda će morati za nagodinu kupiti dodatne štandove kako bi bilo mjesta za sve one koji proizvode i promoviraju izvrsne domaće proizvode. Sve ih je više, popunili su do posljednjeg štanda na trgu iza Doma kulture gdje se, usporedno sa Sajmom, održavala i smotra kulturno-umjetničkih društava pristiglih iz mnogih krajeva Hrvatske, a gosti su došli iz susjednih država - Srbije i Bosne i Hercegovine.
Organizatori ove jedinstvene turističke priredbe na otvorenom, gdje je oko tisuću okupljenih uživalo i u autohtonoj gastro i u eno ponudi, bili su Srpsko kulturno-umjetničko društvo Branko Radičević Dalj, Turistička zajednica Općine Erdut i Općina Erdut, uz sufinanciranje priredbe od strane Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH. Priredbu je, s riječima pohvale i čestitki organizatorima na okupljanju ovako velikog broja i sudionika i izlagača, otvorio osječko-baranjski dožupan Vladimir Horvat.
Kad spominjemo gužvare valja istaknuti da je bila održana i radionica u pravljenju te poslastice, a prvo mjesto i nagradu osvojila je "Udruga žena i penzionera Dalj", nagrađena je i drugoplasirana Aranka Grčić iz Dalja te trećeplasirana Savka Bosanac iz Beograda.
Predsjednica SKUD-a Branko Radičević Jasmina Kolundžić, koja je na toj funkciji više od 18 godina, zadovoljno je ustvrdila kako je i ovoga puta sve uspjelo - i gužvare i gastro ponuda i nastupi folkloraša na pozornici.
- Ove godine smo ugostili 18 društava, predviđeno je, a toliko ih se i odazvalo, 300-tinjak gostiju koji su pokazali svo bogatstvo narodnih običaja iz svojih krajeva iz kojih su nam pridošli u Dalj. Osim njih ne znam ni sama koliko je ljudi prošlo među štandovima, sudeći prema obilnoj gastronomskoj ponudi koju smo pripremili, a koja je potrošena za trajanje priredbe, mislim da ih je bilo jako puno, što nas sve skupa veseli kada su ljudi zadovoljni na našim druženjima ovoga tipa. Zadovoljni smo što su nam se priključile i sve udruge građana i pridonijelo da sve bude još ljepše. Kao i svake godine, imali smo natjecanje u pravljenju najbolje gužvare koje ocjenjuje naša komisija. Vidimo da nam se pobjednici ponavljaju kroz godine, što znači da gužvaru prave najbolji, a ove godine je bilo podosta prijavljenih sudionica, a gotovo sva društva su nam sudjelovala a isto tako i udruge i pojedinci na natjecanju - kazala je predsjednica Jasmina Kolundžić.
Spomenula je ona, nakon novinarske "provokacije" zašto nema muških koji prave gužvare, da se nadaju da će to doživjeti jer pokušavaju recepte za gužvare prenijeti na svoju djecu. "Zato smo imali radionicu za pripremu gužvare gdje je jedna od članica SKUD-a Branko Radičević - Jadranka Ćurčić - pokazala kako se pravi tradicionalna gužvara, uključili su se i svi sudionici, najviše je to zanimalo djecu. Znači, mi radionicom pravljenja gužvare prenosimo našu tradiciju i mladim naraštajima. Ovdje se i ta gužvara pripremila sa svim nadjevima, smjestila u tepsiju i upravo se peče", kazala nam je Jasmina Kolundžić.
Darko Barjaktarević, zamjenik predsjednika Turističke zajednice Općine Erdut, kaže kako već 19 godina TZ Erdut sa SKUD-om Branko Radičević organizira Sajam, ali prije nekoliko godina smo dodali Gužvarijadu u ovu priredbu.
- Možemo reći da smo uspjeli okupiti male OPG-ove koji ne mogu izlaziti na sajmove koji se plaćaju i tako dalje. Mi okupimo isključivo naše domaće OPG-ove koji nude sve proizvode u onom malom svom segmentu kućne obrade. To je hrana koju oni jedu kod svojih kuća, ali i mi ju jedemo jer te proizvode kupujemo kod njih jer ih oni nude na kućnom pragu. MI smo uspjeli ovim sajmom i gužvarijadom zainteresirati i druge da danas to kupe, a kasnije ih i posjete i obnove zalihe vrlo kvalitetnih proizvoda, to će i njima pojačati zaradu, a kupcima zadovoljstvo - kazao je Barjaktarević istaknuvši kako su okupili više od 35 izlagača.
To je, pojašnjava on, izuzetno povoljno za njih i njihovu infrastrukturu pa su stoga zadovoljni. A zadovoljni su i s brojem izvođača na pozornici.
- Sve skupa, s turističkog aspekta, turističkog inputa ovaj sajam izlučuje to što naša infrastruktura uspije podnijeti što se tiče štandova i same organizacije i tako dalje, to je naš maksimum. Kada nas pitaju kakvi su nam planovi mogu reći da su planovi i ono što smo do sada uspjeli postići jeste to da su ovakve priredbe, a imamo ih znaju to popriličan broj, izvanredna dopuna turističkoj ponudi i i turističkim dolascima i noćenjima u našoj općini. Priredbe su motiv dolaska u našu sredinu. Mi smo izuzetno zadovoljni što smo unazad dvije godine povećali znatan broj smještajnih kapaciteta, odnosno subjekata koji su se počeli baviti s tom djelatnošću u turizmu pa možemo reći da smo prije dvije godine 136 ležajeva a sada ih imamo 256. Imali smo dvadeset i nešto više subjekata koji se bave turizmom a sada ih imamo 56. To znači da su mjere Hrvatske turističke zajednice i ono što Općina Erdut radi na svom području ljudi prepoznali i uvidjeli da je je sada pravi trenutak da se počnu baviti turizmom, da sudjeluju i da svoj kapital ulažu u takav vid poslovanja. Ova priredba uvijek privlači puno posjetitelja i nudi puno raznovrsne ponude. A uvijek se dičimo s gastronomskom ponudom, a mogu vam reći da, evo kao sada, rijetko kada doživite da se peče jare koje je ošureno, to ne možete doživjeti drugdje a mi to ovdje imamo. A da ne govorimo o ribi, pa i o svim ostalim delicijama. Ovdje se peče riba koja je tek ulovljena u Dunavu koji protječe pokraj Dalja. A najveći naglasak danas je na gužvari koja je centar događanja i možemo reći da smo ove godine imali veliki broj uzoraka, odnosno osoba koje su se prijavile za natjecanje na gužvarijadi, više nego što ih je bilo do sada. Gužvara je desert koji je ovu našu destinaciju podigao na viši nivo - smatra Darko Barjaktarević.