Glas Slavonije
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
Osijek, 04. 10. 2025., Tvrđa, Rondel, Znanost u prolazu SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
4.10.2025., 14:20
Ivana Paušić
Manifestacija Znanost u prolazu

/Foto/ Znanstvenice građanima kroz razgovor približile svoj rad

Osijek je u subotu ugostio događanje Znanost u prolazu, uličnu znanstvenu manifestaciju tijekom koje je 12 znanstvenica iz raznih područja, od kemije i psihologije do javnog zdravstva i agronomije, kroz kratka predavanja približilo svoj rad široj javnosti. Predsjednica udruge Znanost u prolazu dr. Inga Patarčić kazala je kako je ova manifestacija specifična u odnosu na druge znanstveno-popularne manifestacije jer ovdje znanstvenici dolaze građanima, a ne očekuju od njih da dolaze na njihove institute i fakultete. Znanstvenice su održavale predavanja u trajanju od 10 do 15 minuta te odgovarala na sva pitanja građana.

"Puno je tema jer pokušavamo predstaviti različita područja znanosti. Jedna znanstvenica priča o konjskom mesu, druga o medu, zatim o riječima, pšenici i razne druge stvari. Svaka je donijela nešto sa sobom kako bi tu svoju znanost bolje prikazala građanima", kazala je Patarčić i dodala da je ovo osma ovakva manifestacija, a druga u Osijeku. Svake godine sve više i više ljudi dolazi.

Osijek, 04. 10. 2025., Tvrđa, Rondel, Znanost u prolazu, Inga Patarčić - organizatorica SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Doc. dr. sc. Blanka Bilić Rajs, docentica s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta s katedre za kakvoću hrane održala je predavanje o pčelinjim proizvodima s fokusom na medu. Govorila je o kemijskom sastavu meda i prolaznike informirala što je to što med čini bogatom i kvalitetnom namirnicom koju treba uključiti u svakodnevnu prehranu. Dotaknula se i različitih botaničkih vrsta meda kojima obiluje Hrvatska, s obzirom na svoje klimatske i geografske posebnosti, te dezinformacija o medu iz medija.

"Najčešće u medijima znamo čuti nešto vezano uz kristalizaciju i krivotvorenje. Kristalizaciju ne smijemo povezivati s krivotvorenjem jer je upravo za pojedine botaničke vrste meda to karakteristično svojstvo. Radi se samo o omjeru šećera glukoze i fruktoze. Članci gdje se govori kako med pada za žlice, kako izgleda kad se stavi na papir, to definitivno nisu načini kako utvrditi je li neki med pravi, odnosno autentičan ili patvoren. Za tako nešto su potrebne kemijske analize", rekla je Bilić Rajs i preporučila potrošačima da kupuju med od provjerenih pčelara.

Dr. sc. Ines Lačanin, voditeljica mikrobiološkog laboratorija u Inspecto laboratoriju održala je predavanje vezano uz konjsko meso i koliko je ono zastupljeno unutar drugih mesnih vrsta i proizvoda te postoji li patvorenje mesa. Pojednostavljivanje složenih koncepata za građane nije joj teško.

"Treba se pokušati staviti laički i nekom objasniti što znači konjsko meso, što znači patvorenje, što znači dodavanje mesa i na koji najjednostavniji način objasniti da se nešto ubacilo u drugu vrstu mesa te da se to može pronaći unutar mesa i mesnih proizvoda."

Osijek, 04. 10. 2025., Tvrđa, Rondel, Znanost u prolazu, Ines Lačanin - voditeljica mikrobiološkog laboratorija; konjetina u svinjskom mesu SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
#Znanost U Prolazu#Inga Patarčić#Blanka Bilić Rajs#Ines Lačanin
Povezani članci
Osijek, 12. 12. 2024, Tvrđa, PTF, Noć znanosti, Blanka Bilić Rajs SNIMIO BRUNO JOBST
U SUBOTU U TVRĐI
Dvanest znanstvenica u razgovoru s građanima
×