Glavna tržnica
Posjetili smo glavnu osječku tržnicu: Mirisi, boje i okusi domaćeg i svježeg
Računica je često na strani trgovačkih centara, ali voće i povrće iz vrtova i voćnjaka nadomak gradu ima neku posebnu draž
Osječke su ulice prilično puste u ovo doba godine, a da smo usred špice godišnjih odmora, otkriva nam i slika glavne osječke tržnice, na Gajevu trgu, koju smo posjetili u utorak prijepodne.
Dok su terase kafića u vrijeme ispijanja jutarnje kavice bile solidno popunjene, među štandovima na kojima proizvođači i prodavači nude sezonsko voće i povrće, kojim tržnica trenutno obiluje, muvao se mali broj kupaca.
- Manje je ljudi, na godišnjim su odmorima, pa radimo usporenijim tempom - rekao nam je jedan baranjski proizvođač povrća i voća, dodavši kako kupci trenutno najviše traže marelice, grožđe, papriku i rajčicu.
Iako se s obzirom na datum može učiniti deplasiranim, iskustva prijašnjih godina obilježenih klimatskim promjenama naučila su nas da neko povrće sazrijeva puno ranije nego nekada, stoga smo ga upitali kupuju li Osječani povrće za zimnicu.
- Vrlo slabo, ni približno kao nekada. No oni koji i dalje vole imati svoju zimnicu po sastojke dolaze upravo u ovo vrijeme. Papirka je već tu, a nekada smo ju brali u rujnu. Tu je i patlidžan, ako, primjerice, želite kuhati ajvar. Traženi su i krastavci za kiseljenje, čija cijena, za one najsitnije, dostiže i pet eura za kilogram, s obzirom na to da su vrlo nezahvalni za proizvodnju - dodaje.
Kada je riječ o voću, grožđe je trenutno hit.
- Imam tri sorte: roza i crni kardinal te afus ali, ili kozje sise, kako ga narod naziva, a dolaze iz Erduta i Dalmacije. Cijena je tri eura za kilogram - ističe.
Jednaka je cijena grožđa i na većini drugih prodajnih mjesta, a za neko drugo voće, poput breskva i marelica, kreće se u rasponu od tri do pet eura.
Upravo u probiranju breskvi zatječemo studenticu Ivanu, koju smo upitali je li zadovoljna ponudom.
- Naravno! - odgovara otklanjajući svaku dvojbu. - Ovo je doba godine koje najviše volim, zbog breskvi, lubenica, grožđa, kukuruza... Živim prekoputa, pa na piju dolazim gotvo svakodnevno - otkrila nam je ta zadovoljna mušterija.
Spomenuti kukuruz šećerac, jedna od najpopularnijih ljetnih delicija, stoji 0,80 eura za komad, jednak je iznos potrebno izdvojiti i za kilogram ukusnih petrijevačkih lubenica, a dinje su dosta skuplje i stoje dva eura po kilogramu. Crvena rog-paprika stoji tri, a patlidžan 1,5 eura. Riječ je o ključnim sastojcima za ajvar, pa ćemo ocjenu ekonomske isplativosti prepustiti onima koji se razumiju u kuhanje te delicije, no, s druge strane, stoji činjenica da se ni jedan industrijski ajvar ne može mjeriti s pravim domaćim. Domaće šljive stoje dva eura za kilogram, a za oko su nam zapele i svježe smokve, čija je cijena čak šest eura, no i ta roba, doznajemo, ima svoje kupce. "Lijepa" je i cijena bobičastog voća, pa ćete za kilogram kupina, ribiza ili borovnica morati izdvojiti 12 eura. Dozrijeva naveliko i krupna sorta rajčice volovsko srce, čija je cijena tri eura, a isto toliko stoje i mahune.