Glas Slavonije
BRUNO JOBST

Gokce Akbalik Kovesi

BRUNO JOBST

Marijana Petir

BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

David Vlajčić

BRUNO JOBST

Goran Ivanović; Nataša Tramišak; Marijana Petir; Vlado Guberac; David Vlajčić; Gordan Jandroković

BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Nataša Tramišak; Marijana Petir; David Vlajčić; Gordan Jandroković; Ivan radić; Krunoslav Karalić; Josip Miletić; Dragan Kovačević

BRUNO JOBST

Ines Banjari; Urška Blaznik; Bojan Jelaković; Sanja Kolarić Kravar

BRUNO JOBST

Ivan Radić; Nataša Tramišak; Gordan Jandroković

BRUNO JOBST

Gordan Jandroković

BRUNO JOBST

Ivan Radić; David Vlajčić; Gordan Jandroković; Krunoslav Karalić

BRUNO JOBST

Andrea Čović Vidović

BRUNO JOBST

Tomislav Sokol; Krunoslav Karalić; Dragan Kovačević; Tugomir Majdak

BRUNO JOBST

Nataša Tramišak

BRUNO JOBST

Ivan Radić; Sanja Mikrut Vunjak

BRUNO JOBST

Dragan Kovačević

BRUNO JOBST

Sara Mikrut Vunjak; Ines Banjari; Vedran Stapić; Gocke Akbalik Kovesi; Andrea Čović Vidović

BRUNO JOBST

Sara Mikrut Vunjak; Ines Banjari

BRUNO JOBST

Vedran Stapić; Andrea Čović Vidović

BRUNO JOBST

Ines Banjari

BRUNO JOBST

Andrea Čović Vidović

BRUNO JOBST

Gordan Jandroković

BRUNO JOBST

Ivan Radić

BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
Osijek, 07. 05. 2025., KC, Koncertna dvorana Franjo Krežma, FOODCOOLTOUR, konferencija o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, konferencija, panel rasprave, Ivan RadićSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
7.5.2025., 18:32
Ivica Getto
POČEO FOODCOOLTOUR

Hrana je strateški proizvod, utječe na sigurnost države

Dvodnevna konferencija u organizaciji HAPIH-a okuplja velik broj domaćih i stranih stručnjaka

Hrana je više od osnovne potrebe - ona je pitanje sigurnosti, zdravlja, održivosti i globalne stabilnosti. U svijetu koji se suočava s geopolitičkim izazovima, klimatskim promjenama i ubrzanim tržišnim trendovima prehrambena industrija postaje ključno područje rasprave, svojevrsni je moto FOODCOOLTOURA, dvodnevne konferencije o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), uz potporu Grada Osijeka i DD produkcije.

Konferencija je okupila vodeće međunarodne stručnjake te predstavnike institucija i industrije kako bi na mnogobrojnim zanimljivim panel-raspravama zajedno raspravili najvažnije izazove prehrambenog sektora i kreirali konkretna rješenja. Na otvaranju konferencije u Koncertnoj dvorani "Franjo Krežma" predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, naglasio je kako su proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost dio nacionalne sigurnosti.

- Hrana je strateški proizvod koji znatno utječe na nacionalnu sigurnost. Živimo u svijetu koji se iznimno brzo mijenja, a za zemlju veličine Hrvatske, koja je na važnom geostrateškom položaju, važno je zaštititi vlastite interese, u koje se ubraja upravo proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost - istaknuo je Jandroković, dodavši kako hrvatska poljoprivreda u nekim segmentima jača jer je odlično iskorišteno članstvo u EU-u. I ministar poljoprivrede, David Vlajčić, složio se kako je sigurnost hrane pitanje javnog zdravlja, društvene otpornosti i nacionalne sigurnosti, naglasivši kako svaki korak u tome lancu mora biti siguran i kontroliran.

Gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se konferencija održava u Osijeku, koji je na taj način stavljen u središte znanja, inovacija i sigurnosti hrane.

- Mislim da je to prirodno mjesto za održavanje ovakve konferencije, koje Osijeku pripada kao metropoli Slavonije i Baranje, koje su, pak, žitnica Hrvatske - rekao je, podsjetivši da je Osijek bio partner za regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Najavio je projekt centralne kuhinje za sve osječke osnovnoškolce kako bi njih više od 7000 jelo jednako vrijednu, visokokvalitetnu hranu. V. d. ravnatelja HAPIH-a Krunoslav Karalić istaknuo je kako su uz globalne jednako važni i nacionalni izazovi, među kojima se posebno ističu nepovoljna struktura poljoprivredne proizvodnje i rascjepkanost zemljišta, s prosječnom površinom od samo sedam hektara po gospodarstvu.

Konferenciji su, uz spomenute, nazočili zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije Andrea Čović Vidović, zamjenik župana Josip Miletić, državni tajnici Tugomir Majdak i Marinko Beljo, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, saborski zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac, i brojni drugi.

#Foodcooltour#Hapih
Povezani članci
Farmer woman holding wooden box full of fresh raw vegetables. Basket with vegetable (cabbage, carrots, cucumbers, radish, corn, garlic and peppers) in the hands.
FOODCOOLTOUR 7. i 8. svibnja
Osijek je središte znanja i inovacija u proizvodnji hrane
Osijek će 7. i 8. svibnja 2025. biti domaćin FOODCOOLTOUR konferencije o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, koja će u Koncertnoj dvorani Franjo Krežma okupiti vodeće stručnjake, znanstvenike, predstavnike industrije i donositelja odluka.
OSIJEK DOMAĆIN FOODCOOLTOUR KONFERENCIJE
Vodeći domaći i europski stručnjaci donose odgovore na goruća pitanja o proizvodnji hrane i prehrambenoj industriji
VELIKI USPJEH SIRANE LENĐEL
Šampionska titula u Poreču podoljskom siru “Baranjsko zlato”
×