Hrana je strateški proizvod, utječe na sigurnost države
Dvodnevna konferencija u organizaciji HAPIH-a okuplja velik broj domaćih i stranih stručnjaka
Hrana je više od osnovne potrebe - ona je pitanje sigurnosti, zdravlja, održivosti i globalne stabilnosti. U svijetu koji se suočava s geopolitičkim izazovima, klimatskim promjenama i ubrzanim tržišnim trendovima prehrambena industrija postaje ključno područje rasprave, svojevrsni je moto FOODCOOLTOURA, dvodnevne konferencije o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), uz potporu Grada Osijeka i DD produkcije.
Konferencija je okupila vodeće međunarodne stručnjake te predstavnike institucija i industrije kako bi na mnogobrojnim zanimljivim panel-raspravama zajedno raspravili najvažnije izazove prehrambenog sektora i kreirali konkretna rješenja. Na otvaranju konferencije u Koncertnoj dvorani "Franjo Krežma" predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, naglasio je kako su proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost dio nacionalne sigurnosti.
- Hrana je strateški proizvod koji znatno utječe na nacionalnu sigurnost. Živimo u svijetu koji se iznimno brzo mijenja, a za zemlju veličine Hrvatske, koja je na važnom geostrateškom položaju, važno je zaštititi vlastite interese, u koje se ubraja upravo proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost - istaknuo je Jandroković, dodavši kako hrvatska poljoprivreda u nekim segmentima jača jer je odlično iskorišteno članstvo u EU-u. I ministar poljoprivrede, David Vlajčić, složio se kako je sigurnost hrane pitanje javnog zdravlja, društvene otpornosti i nacionalne sigurnosti, naglasivši kako svaki korak u tome lancu mora biti siguran i kontroliran.
Gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se konferencija održava u Osijeku, koji je na taj način stavljen u središte znanja, inovacija i sigurnosti hrane.
- Mislim da je to prirodno mjesto za održavanje ovakve konferencije, koje Osijeku pripada kao metropoli Slavonije i Baranje, koje su, pak, žitnica Hrvatske - rekao je, podsjetivši da je Osijek bio partner za regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Najavio je projekt centralne kuhinje za sve osječke osnovnoškolce kako bi njih više od 7000 jelo jednako vrijednu, visokokvalitetnu hranu. V. d. ravnatelja HAPIH-a Krunoslav Karalić istaknuo je kako su uz globalne jednako važni i nacionalni izazovi, među kojima se posebno ističu nepovoljna struktura poljoprivredne proizvodnje i rascjepkanost zemljišta, s prosječnom površinom od samo sedam hektara po gospodarstvu.
Konferenciji su, uz spomenute, nazočili zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije Andrea Čović Vidović, zamjenik župana Josip Miletić, državni tajnici Tugomir Majdak i Marinko Beljo, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, saborski zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac, i brojni drugi.