







/Galerija/ Proljetni sajam - cijene su “top”, a sva zarada ide “Poljošici”
Iako su otvorenje Sajma i start prodaje zakazani za 9 sati, prvi su nestrpljivi posjetitelji počeli pristizati već oko 7.30
Dupkom ispunjeno parkiralište Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek i dugački redovi ispred njezinih plastenika u ovom dijelu travnja posljednje tri godine znače samo jedno - počeo je Proljetni sajam. Sa sajmom je došla i prodaja prijesadnica povrća, cvijeća te začinskog i aromatičnog bilja, kao i prodaja proizvoda učeničkih zadruga ove i drugih škola s područja Osječko-baranjske županije.
Iako je službeno vrijeme otvorenja Sajma i početka prodaje zakazano za 9 sati, prvi su posjetitelji i kupci počeli pristizati već oko 7.30, kako nam je otkrio ravnatelj Ivan Aničić, čijim je dolaskom na tu funkciju pokrenuta ova manifestacija.
- Ljudi je svake godine sve više i više, a i mi usporedno s tim povećavamo proizvodnju, kako bi svi zainteresirani dobili ono po što su došli. Uistinu smo zadovoljni kako je ova manifestacija zaživjela. Čim ovoliki broj ljudi stoji u redu, znači da smo pogodili. Osim u kvaliteti sadnica vjerojatno je tajna ovakvog odaziva i u cijeni koju nismo mijenjali od prošle godine - rekao nam je ravnatelj Aničić, koji je toga dana, kao i svi ostali profesori i učenici "Poljošice", imao pune ruke posla.
Dok je on dijelio zahvalnice učeničkim zadrugama i OPG-ovima koji su se odazvali pozivu na Sajam, profesor strukovnih predmeta i voditelj školskog vježbališta Marin Marić otkrio nam je kako teku pripreme za Sajam.
- Već u rujnu, kada dođemo u školu, polako krećemo s pripremama tako što uzimamo reznice različitih dendroloških, odnosno višegodišnjih biljaka: cvijeća, grmova, ljekovitog bilja itd., koje tijekom jeseni razmnožavamo, no najveći posao dolazi s veljačom i ožujkom, kada započinjeno sjetvu povrća, jednogodišnjeg cvijeća i ljekovitog te začinskog bilja. Djeca sve to odrađuju na vježbama u sklopu strukovnih predmeta - rekao je profesor Marić te dodao kako je najveći interes, kao i svake godine, za povrćem, posebice rajčicom i paprikom.
- Uvijek prodamo i ostale proizvode, kod nas svaka roba ima svog kupca. Pokušavamo svima udovoljiti na način da imamo raznovrsnu proizvodnju - dodao je.
Među brojnim kupcima koji su ruku punih prijesadnica napuštali Sajam zatekli smo Osječanku Adelu, koja nam je rekla kako jedva čeka posaditi ih u visoke gredice koje je napravio njezin suprug. "Kupila sam rajčicu, papriku, bosiljak, poriluk, batat, krastavce... još ću kupiti jagode i mislim da će to biti to. Preuzbuđena sam, jedva čekam sve to posaditi, iako, baš razmišljam, ne znam u kojem razdoblju se pojedine biljke presađuju. Ma, nema veze, naučit ćemo", rekla nam je kroz smijeh ova vidljivo oduševljena posjetiteljica Sajma, napomenuvši kako su cijene sadnica "top", a na kupnju ju je motivirala i činjenica da sav prihod odlazi Školi.
Uz plastenik s prijesadnicama ispred kojeg je sve vrijeme bio dugačak red, nalazio se i veliki broj štandova učeničkih zadruga i OPG-ova na kojima se našlo uistinu svega: kolača, slanih kiflica, "Ljute Šokice", najpoznatijeg proizvoda učeničke zadruge "AgroVet" Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek, zatim pekmeza, vina, rakije...
Uz velike pohvale za još jedno sjajno izdanje Proljetnog sajma, dodajmo kako se istoga dana u školi održala i panel-rasprava o temi “Kako odgovoriti na klimatske izazove”.