
Za jabuke sada dvostruko viša cijena nego nakon berbe
U drugoj je godini uveden HACCP sustav u sortirnicu, pakirnicu i proizvodnju soka
Da su jabuke prodali u trenutku berbe, u kolovozu, postigli bi cijenu od 0,50, eventualno 0,60 eura po kilogramu. Nakon skladištenja i čuvanja u hladnjači cijena koju su postigli danas je gotovo udvostručena, dosegnula je 1,10 eura.
Upravo ova računica, koju je uime Braniteljske zadruge Pleter iznio Mirko Slišković, pokazuje opravdanost investicije u Regionalni centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije. Za njima su dvije berbe i dvije sezone sladištenja, a uoči novog raspisivanja javnog poziva za zakup skladišnog prostora/hladnjača, RDC su u četvrtak obišli Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana, Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka te saborski zastupnici Nataša Tramišak i Goran Ivanović.
Uvodno ih je Alen Mamić, direktor RDC-a, izvijestio kako je popunjenost kapacitet u drugoj sezoni bila 65 posto, čemu je razlog sušna sezona, što se odrazilo na berbu kod uzgajivača jabuka, koje se dominantno skladište u RDC-u.
- No nismo sjedili prekriženih ruku, u drugoj smo godini našeg postojanja uveli HACCP sustav u sortirnicu, pakirnicu i proizvodnju soka. Osim usluge dugotrajnog čuvanja voća nudimo i zakup prostora za povrće, primjerice ciklu, batat, krumpir, mrkvu i luk - nabrojio je Mamić. Valja, međutim, znati kako u RDC-u pružaju i usluge sortiranja i pakiranja, neovisno o tome ima li ta stranka zakup rashladnih komora.
- Rezultati pokazuju kako je ova infrastruktura bila potrebna našim proizvođačima i pravo je zadovoljstvo čuti njihove impresije. Iz ovih prostora proizvodi mogu biti distribuirani u bilo kojem trenutku na tržište. Osim pomoći proizvođačima, ovdje su otvorena i nova radna mjesta - zadovoljno će Mato Lukić.
Za Tramišak je važno da RDC stvara trajna partnerstva s proizvođačima, a Vulin podsjeća kako je darovanjem zemljišta ovo bio prvi u nizu projekata koje su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija zajednički realizirali ili su u oni u tijeku.
Novinarima je pak bilo najzanimljivije iskustvo proizvođača, Slišković će reći kako su proizvođači voća dugo upozoravali na potrebu za ovakvom investicijom. Oni su ovdje uskladištili 120 tona i sada ih po povoljnijoj cijeni nego nakon berbe plasiraju na tržište.
- Dobar je posao odrađen ovdje u RDC-u, jer jabuke su odlično očuvane, izgledaju kao da su jučer ubrane. No još je jedna prednost naše suradnje, naime, iako je u pitanju isti proizvod, naše jabuke ne izgledaju jednako privlačno kada se prodaju u drvenoj gajbi kao kada su sortirane kao što se to ovdje nudi u RDC-u - iskren je Slišković.
Mamić je naposljetku iznio kako su ostvarili i konkretne razgovore s Podravkom nakon što je preuzela agrobiznis (Belje, nap.a.) od Fortenove. S druge strane, kako Grad Osijek planira izgraditi centralnu kuhinju za sve vrtiće i osnovne škole, moguć je tim kanalom i plasman ovdje proizvedenog soka od jabuka.