
KUD Josipovac posjetio Bednju i Trakošćan
Brojni stanovnici Josipovca potječu iz Bednje
Folkloraši Kulturno-umjetničkog društva "Josipovac" proteklog vikenda posjetili su Općinu Bednja u Varaždinskoj županiji, na krajnjem sjeverozapadu Hrvatskoga zagorja. Putem se odmorilo u Koprivnici, gdje su djeca i mladi uživali na kupanju u bazenu, a ostali su razgledali spomenike i park u središtu grada. Nakon dolaska u Bednju dočekali su ih Gabrijel Štefanec iz KUD-a "Josip Genc" i Damir Husnjak iz DVD-a Bednja. Nakon večere predstavljen je rad mladih dobrovoljnih vatrogasaca, a u nedjelju ujutro u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije tijekom misnog slavlja pjevali su i članovi KUD-a "Josipovac".
Članovi KUD-a bili su odjeveni u bijelu narodnu nošnju, što simbolizira nevinu Isusovu krv, te su prezentirali umijeće višeglasnog pjevanja mješovite pjevačke skupine. Nakon tog održan je koncert korizmenih napjeva pod nazivom "Kad je Isus križ nosio", čime su brojni župljani bili ugodno iznenađeni jer je to vjerodostojan podsjetnik na korizmene molitvene i druge pobožne prakse u tradicijskoj kulturi hrvatskoga puka.
Albin Smiljan, osnivač i prvi predsjednik KUD-a "Josipovac", predstavio je rad Društva, a župnik, vlč. Neven Blažon primio je poklon u obliku zlatoveza od Stele Ćalić. Tijekom vikenda organiziran je i posjet jednom od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj iz 13. stoljeća, Trakošćan, gdje je Josipovčane stručno vodio Mirko Bistrović, predsjednik Udruge bednjanskog govora. Nakon povratka kući folkloraše je u Botovu, selu na obali rijeke Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji dočekao Igor Sitar, nekadašnji Josipovčanin. Ovaj sadržajan posjet zagovarao je duže vrijeme dopredsjednik Branko Anić, pripremu je obavio predsjednik Ivica Glogač sa suradnicima, a folkloraše je vrijedno uvježbavala Suzana Smiljan, voditeljica KUD-a "Josipovac".
Brojni stanovnici Josipovca potječu upravo s područja Bednje, pa je ovo bio i emotivan susret dalekih rođaka. I neće biti posljednji, jer su već dogovoreni obostrani posjeti i sljedećih godina, koji će naravno, uz misna slavlja i gastronomiju, biti obogaćeni plesom i pjesmom.