Osijek, 04. 02. 2025., PTFOS, vijećnica, Svjetski dan borbe protiv raka, prehrana u borbi protiv raka, rak, prehranaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
5.2.2025., 20:33
TRIBINA “PREHRANOM PROTIV RAKA”

Neke su namirnice saveznici zdravlja

Obilježavajući Svjetski dan borbe protiv raka, na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu organizirali su, u utorak poslijepodne, tribinu "Prehranom protiv raka", svjesni kako se sve više ljudi bori protiv karcinoma ili ima nekog u obitelji tko od njega već boluje.

“Nažalost, ljudi u pravilu osvijeste da moraju promijeniti svoju prehranu i životne navike tek kada obole i kada dobiju dijagnozu, ali svakako bi trebali djelovati preventivno. Naravno, postoje razlike kako prehrana treba izgledati ako nešto činimo preventivno i ako osoba ima karcinom. Jedna od tema koje ćemo se dotaknuti primjena je različitih preparata na biljnoj bazi i suplemenata, koji se vrlo često uzimaju na vlastitu ruku, bez nekih provjerenih informacija i s upitnom učinkovitosti", upozorila je prof. dr. sc. Ines Banjari, specijalistica kliničke prehrane s tog fakulteta. Kaže kako, nažalost, od karcinoma sve češće obolijevaju mlade osobe, od 40 do 50 godina, a posljednjih godina rak debelog crijeva preuzima primat. Upravo kod te bolesti prehrana direktno povećava rizik i za obolijevanje i za daljnju progresiju.

“S druge strane, tu imamo i najviše rezultata u tome što bismo trebali mijenjati u prehrani i preventivno ili ako se, primjerice, otkrivanjem polipa pojavi rizik, te što napraviti kada se karcinom pojavi", rekla je prof. Banjari.

Jesu li Slavonci, za razliku od Mediteranaca, zbog svoje "masne" hrane predodređeni za obolijevanje od karcinoma?

“Ne bismo trebali reći da je to što živimo u Slavoniji naš nedostatak. Neke nas karakteristike prehrane u Slavoniji štite od pojedinih karcinoma. To su mliječni proizvodi, koji se u dosta istraživanja pokazuju kao zaštitni faktor u prevenciji karcinoma debelog crijeva. Zaključno, to što jedemo nešto više slanine i kulena nije toliko problematično sve dok namirnice pravilno kombiniramo", savjetuje prof. Banjari.

Na predavanju joj se pridružila prim. Ljubica Vazdar, sa zagrebačke Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, te (online) Jadranka Karuza uime KoHOM-a.

Osijek, 04. 02. 2025., PTFOS, vijećnica, Svjetski dan borbe protiv raka, prehrana u borbi protiv raka, rak, prehrana, Ines Banjari - PTFOS; LJubica Vazdar - internist onkolog - KBC Sestre milosrdnice, Klinika za tumoreSNIMIO BRUNO JOBST

Ines Banjari - PTFOS; LJubica Vazdar - internist onkolog - KBC Sestre milosrdnice

BRUNO JOBST