Uspješan obljetnički WineOS: U vinu nije samo istina nego i znanje i provod
Ove se godine predstavilo 150 izlagača i više od 800 etiketa pića. Odaziv je posjetitelja bio izvrstan
Od (n)ove godine za sva vina iz berbe 2024. postoji zakonska obveza isticanja nutritivne deklaracije - jedna je to od važnih informacija koja je podijeljena na netom završenoj dvodnevnoj manifestaciji WineOS. Ali i dokaz kako se WineOS isprofilirao u ozbiljnu platformu, koja sada pruža mnogo više od druženja, predstavljanja vinara i kušanja vina.
Novi partner
U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u petak i subotu održano je deseto izdanje WineOS-a, središnje i najveće vinske manifestacija istočne Hrvatske. Ove se godine na njoj predstavilo 150 izlagača i više od 800 etiketa pića, uz proizvođače hrane i delicija, kulinarski show na glavnoj pozornici, Masterclass i Wine & Dine radionice... Bili su ondje dominantno vinari iz četiri vinogorja Osječko-baranjske županije, iz vinskih regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje, ali i iz ostatka Hrvatske, te gosti iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Slovačke i Italije. Njima se u sve većem broju pridružuju i ponuditelji hrane i delicija, ove je godine bilo i mnogo više ponuditelja u dijelu pratećeg sadržaja vezanog uz vinogradarstvo i vinarstvo, a jača je i ponuda turističko-smještajnih kapaciteta.
- WineOS ove godine bilježi rast broja izlagača od dvadesetak posto i mislim da smo napravili popriličan iskorak - istaknuo je uime glavnog organizatora, Udruge Dekanter, njezin predsjednik Boris Ocić. I doista, za razliku od prošle godine i prvog izdanja WineOS-a u prostoru Gospodarskog centra, kada je u manjoj dvorani bilo samo dvoje-troje izlagača, ove su godine obje dvorane GC-a bile ispunjene i iskorištene do posljednjeg kvadrata. Ne iznenađuje stoga sve veća potpora udruzi Dekanter, ove joj se godine kao suorganizator pridružila udruga Graševina Croatica, a kao partneri podržali su ih Osječko-baranjska županija i njezina Turistička zajednica, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu te Hrvatska gospodarska komora. Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam, kaže kako je ovo jedna od manifestacija koje trebamo iskoristiti za što snažniju promociju hrvatskih vina.
- Naše domaće potrošače valja što bolje upoznati s bogatstvom mozaika četiriju vinskih regija, a posebno hrvatskoga Podunavlja i Slavonije. Naime, s tog područja dolazi više od 50 posto ukupno proizvedenih hrvatskih vina - naglasio je Kovačević.
Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a, istaknuo je kako su se uključili jer je ova manifestacija nacionalnog značenja, a uloga je HAPIH-a povezivanje proizvođača i potrošača. HAPIH je održao i niz edukativnih radionica, jedna od njih i ona je vezana uz isticanje nutritivnih deklaracija.
Osmijesi i zdravice
Domaćine i posjetitelje pozdravio je i Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana, a WineOS službeno je otvorila saborska zastupnica Nataša Tramišak, kao izaslanica Hrvatskog sabora i Vlade.
- Slavonija ima što pokazati, posebice u vinskoj industriji. Deseto izdanje pokazuje kako i vinari i posjetitelji vole dolaziti na ovaj događaj i jasno nam je kako imamo potencijal za daljnji razvitak - istaknula je Tramišak.
WineOS se i u svojem obljetničkom izdanju dokazao i kao društveni događaj, jedan od onih na koji pohrli “pola grada” i zbog kojeg u Osijek potegnu iz drugih krajeva. Duštvene su mreže preplavljene fotografijama nasmiješenih vinoljubaca dok nazdravljaju jedni drugima. Petak je bio predviđen za ulazak u svijet bijelih vina, subota je bila posvećena bogatstvu crnih. Kumovi ovogodišnjeg WineOS-a Ivana Medić, Igor Delač i Toni Vlaškovac bili su na visini zadatka.