Tajna degustacija vina bila je sjajna uvertira u obljetnički WineOs
Tajna degustacija u atriju osječkog Arheološkog muzeja u petak je navečer bila sjajna uvertira u deseto, obljetničko izdanje Sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOs by Graševina Croatica, koji će se održati u petak i subotu, 10. i 11. siječnja, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.
Uzvanike, okupljene u Rondelu velikana, na za njih još tajno odredište odveo je dron koji je prigodno nosio osvijetljenu butelju. Iako je kroz usputnu Markovićevu šetnja trajala vrlo kratko, pedesetak se gostiju Tajne degustacije, predstavnika svih sfera javnog života, osvježilo već na Trgu Svetog Trojstva pjenušcem na bazi graševine, a ta će sorta ostati idejom vodiljom cijele dobro ugođene večeri s obzirom na to da je na njoj bilo ponuđeno na kušanje čak 15 vina, sve odreda graševina.
Na vinskoj su se karti, uz sommeliersko vodstvo Borisa Ocića, našle fine kapljice iz pet vinogorja regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje: Enosophia graševina Trs No5 2023, Sontacchi graševina 2023, Mihalj graševina 2023, Galić graševina 2023, Perak graševina Premium 2023, Krauthaker graševina Mitrovac 2023, Kolar graševina 2023, Belje graševina Premium 2023, Siber graševina 2023, Vina Erdut graševina New line 2023, Antunović graševina 2023, PO Ivan Čobanković graševina 2023, Buhač graševina 2023, Papak graševina Radosh 2023 i Iločki podrumi graševina Sofija 2023. "Graševina je naša najvažnija i najzastupljenija sorta, nažalost, još ju se ne percipira kao vino koje je najkvalitetnije i najpotentnije. Ovom smo degustacijom željeli svima pokazati što je graševina iz naših krajeva i koliko toga može ponuditi", rekao je direktor Graševine Croatice Tomislav Panenić.
Uz fine zalogaje za koje je bio zadužen Catering Bugarin, cvjetne aranžmane Florista te fotografski vremeplov kroz desteljeće WineOs-a čije je prvo izdanje i održano u Arheološkom muzeju, uživanje u vinu pratila je glazba u izvođenju dua Dedić - Lamza.
"Sve je krenulo iz jednog podruma u središtu grada gdje je nastala inicijalna ideja vinskog festivala. Premda je odmah postojala želja da WineOS by Graševina Croatica postane ovo što jest danas, teško sam te 2014. mogao pojmiti da će se sve razvijati ovako brzo. Rast se sajma u svim segmentima najbolje vidi na ovim fotografijama", rekao je na otvorenju prigodne izložbe fotografija osnivač WineOS-a Vinko Ručević.
WineOs će oba sajamska dana za posjetitelje biti otvoren od 15 do 21 sat, a dnevna će se ulaznica moći kupiti na ulazu na sajam po cijeni od 30 eura. Više informacija o radionicama, stručnim predavanjima i prvom eno-gastro kvizu (vodit će ga "lovac" Dean Kotiga) možete pronaći na službenoj sajamskoj stranici.