Osijek, 08. 11. 2024., PTFOS, ocjenjivanje piva, domaći proizvođači, treće ocjenjivanje piva, proizveneno u RHSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
8.11.2024., 17:42
NA PFTOS-u

3. Ocjenjivanje kvalitete piva: Iz cijele Hrvatske pristigla 53 uzorka iz 14 pivovara

Važan vanjski izgled, svojstveni i nesvojstveni miris i okusi te karbonizacija

U laboratoriju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku (PTFOS) tročlani je stručni žiri započeo u petak ocjenjivanje uzoraka piva pristiglih od proizvođača iz cijele Hrvatske. Riječ je o 3. Ocjenjivanju kvalitete hrvatskih piva koje PTFOS provodi s ciljem promocije pivarstva i proizvođača piva, ali i kulture ispijanja piva u našoj zemlji.

Razni stilovi

Ove su godine iz 14 pivovara diljem Hrvatske na ocjenjivanje pristigla 53 uzorka piva raznih stilova koja uredno u bocama pripremljenim i šifriranim u hladnjaku čekaju svoj red za stručnu ocjenu raznih parametara kvalitete, od vanjskog izgleda, boje, mirisa, okusa, kvalitete pjene, karbonizacije i niza drugih faktora koji će na kraju odrediti ocjenu i svrstati ga u kategoriju kojoj pripada.

Osijek, 08. 11. 2024., PTFOS, ocjenjivanje piva, domaći proizvođači, treće ocjenjivanje piva, proizveneno u RH, Jurislav Babić - dekan PTFOSSNIMIO BRUNO JOBST

Jurislav Babić 

BRUNO JOBST

- Ove godine imamo rekordan broj uzoraka i svake se godine on povećava, što znači da se povećava i proizvodnja, a veći je i broj samih proizvođača - kaže dekan PTFOS-a Jurislav Babić, dodajući da se ovakvima aktivnostima Fakultet povezuje s proizvođačima, ali i da se isto tako povezuje proizvođače kako bi zajedničkim snagama rješavali određene probleme u proizvodnji piva. Babić također napominje kako im je kroz zajedničku suradnju cilj da proizvođači poboljšaju proizvodnju te povećaju proizvodnju i kvalitetu samih proizvoda.

Predsjednica je Ocjenjivačkog odbora izv. prof. dr. sc. Kristina Mastanjević (PFTOS), koja izražava zadovoljstvo činjenicom da iz godine u godinu raste broj pristiglih uzoraka, što znači da su u Hrvatskoj prepoznati kao institucija koja omogućuje ovakav način vrednovanja nečijeg rada.

Osijek, 08. 11. 2024., PTFOS, ocjenjivanje piva, domaći proizvođači, treće ocjenjivanje piva, proizveneno u RH, Kristina Mastanjević - profesorica PTFOSSNIMIO BRUNO JOBST

Kristina Mastanjević

BRUNO JOBST

- Ocjenjujemo vanjski izgled, svojstveni i nesvojstveni miris i okuse te karbonizaciju - kaže Mastanjević ističući kako je kroz posljednja dva ocjenjivanja piva vidljivo kako se kvaliteta ovog proizvoda u Hrvatskoj poboljšava. Ističe također kako je ovo važan događaj za pivare, no voljeli bi da ima i više prijavljenih uzoraka s obzirom na to da su na ovogodišnje ocjenjivanje pozvani svi proizvođači piva u Hrvatskoj.

- Uglavnom nam dolaze uzorci proizvođača craft-piva. Prednosti su malih pivovara te da mogu isprobavati više stilova na manjim šaržama i mogu zapravo doći do potrošača na drukčije načine kroz te male šarže nego što to mogu industrijski proizvođači - naglašava predsjednica Ocjenjivačkog odbora.

Prema njezinoj procjeni, najviše se pije lager, no kaže da uvijek ima i onih koji vole i drukčija piva.

Pivska pjena

PTFOS je u suradnji s kolegama iz Slovenije s Instituta za pivovarstvo i hmeljarstvo došao do nešto kompliciranije tablice kojom se ove godine koriste za ocjenjivanje uzoraka.

Osijek, 08. 11. 2024., PTFOS, ocjenjivanje piva, domaći proizvođači, treće ocjenjivanje piva, proizveneno u RHSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Prvo gledamo vanjski izgled, po kojemu ocjenjujemo boju i pjenoću, a po mirisu je li svojstven ili kakav nesvojstven, zatim koliko je zahmeljeno, jer ako je previše, to znači da nije baš lager. Pivska bi pjena trebala biti stabilna, a ne da dolazi do pretjeranog pjenjenja i nepoželjne kiselosti - objašnjava Mastanjević samo dio faktora koji utječu na ocjenu kvalitete uzorka.

Na upit kakva je ova godina u hmeljarskoj proizvodnji kaže da će se to znati tek kada završe uzorkovanje, no dodaje da vjeruje kako će biti bolja od prethodne.

Proizvođači koji su dali svoje uzorke na ocjenu morat će se strpjeti do 14. prosinca, kada će rezultati kvalitete njihova rada biti objavljeni na Festivalu piva i rakije koji će biti održan u Gospodarskom centru u Osijeku.