Tomislav Prusina
5.11.2024., 18:58
PETA JESENSKA ŠKOLA - SURADNJA EFSA-e I HAPIH-a

Karalić: Na razini EU-a imamo vrlo kvalitetan sustav sigurnosti hrane

U organizaciji Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u utorak je u Osijeku počela 5. Jesenska škola u svrhu promicanja razumijevanja rada EFSA-e i stvaranje mehanizama za razmjenu informacija. Na trodnevnoj konferenciji organiziranoj u okviru IPA III Pretpristupnog programa 2023. - 2026., koji financira Europska komisija, sudjeluju stručnjaci iz 30 država - onih koje se nalaze u pretpristupnom procesu s EU-om te članica EU-a i EFSA-e.

Jesensku školu otvorili su v. d. ravnatelja HAPIH-a Krunoslav Karalić i Barbara Gallani, voditeljica EFSA-ina Odjela za komunikaciju i partnerstvo, koja je istaknula da je riječ o događaju vezanom za sigurnost hrane koji je vrlo važan i za države koje se pripremaju za ulazak u EU.

- HAPIH i EFSA udružili su snage kako bi ujednačili pristup procjeni rizika vezano za hranu - kazala je Gallani.

Barbara Gallani, voditeljica EFSA-ina Odjel za komunikaciju i partnerstvo

Barbara Gallani, voditeljica EFSA-ina Odjel za komunikaciju i partnerstvo

Tomislav Prusina

Kada je riječ o procesu pridruživanja koji prolaze pretpristupne zemlje, ocijenila je kako on prolazi vrlo dobro.

- Pri tome je suradnja najbolji, jedini način kako bi se unaprijedila sigurnost hrane koja zapravo ne poznaje granice te moramo raditi na prekograničnoj suradnji kako bismo osigurali da je procjena i upravljanje rizikom te osnaživanje sustava u svim zemljama članicama provedeno na najbolji način - poručila je.

Osobna odgovornost svakog potrošača

Gallani smatra i da svatko od potrošača ima i osobnu odgovornosti kada je riječ o sigurnosti hrane.

- Moramo osvijestiti građane da je važno pridržavati se pravila dobre higijenske prakse prilikom pripreme hrane u kućanstvima kako bi se izbjegla križna kontaminacija i potencijalno trovanje hranom. Mnogo je toga što možemo sami napraviti za očuvanje sigurnosti hrane u vlastitoj kuhinji, a prije svega pravilno skladištenje hrane, pravilno hlađenje i temeljita termička obrada hrane te pranje voća i povrća - zaključila je Gallani.

Radionica je namijenjena stručnjacima iz država koje su u pretpristupnom procesu s EU-om, a riječ je o nama susjednim država BiH, Srbiji i Crnoj Gori te Kosovu, Albaniji i Turskoj, pojasnio je v. d. ravnatelja HAPIH-a Karalić, dodajući kako se obrađuju teme procjene rizika u području biljnog zdravstva, kemijske procjene rizika i komunikacija o riziku.

Ističe također da je EFSA, zajedno sa svim nacionalnim agencijama, na razini EU-a uspostavila sustav sigurnosti hrane koji je na svjetskoj razini.

- Imamo vrlo kvalitetan, najviši na razini EU-a, sustav sigurnosti hrane, koji obuhvaća sve elemente, i to ćemo prenijeti polaznicima Jesenske škole - ocijenio je Karalić, napominjući da će biti prenesena i praktična znanja kroz tzv. studije slučaja koje će se odrađivati zajedno s polaznicima kako bi se na najbolji mogući način upoznali s europskim sustavom sigurnosti hrane.

Na upit može li se i treba li se što poboljšati u sustavu sigurnosti hrane Karalić je odgovorio da "uvijek ima elemenata koji se mogu poboljšati, ali je ključ u suradnji između institucija kako bi dodatno radile na kvalitetnijoj i učinkovitijoj suradnji na nacionalnoj razini".

Zamjenica direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Adela Vileš Bektaš tvrdi pak da BiH mora još mnogo toga raditi na putu prema EU-u i da su ovakve konferencije dobre kako bi se njihovi stručnjaci upoznali s dobrim praksama.

- Mi u BiH moramo prije svega dosta toga napraviti na zakonskoj regulativi, a zatim i na ostalim odredbama, smjernicama, izradama mnogih standardnih operativnih procedura - poručila je Vileš Bektaš.

Tomislav Prusina