Osijek, 28. 10. 2024, Hotel Osijek. Godišnje okupljanje mreže Europe Direct i partnera u organizaciji Predstavništva Europske komisije. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
28.10.2024., 20:39
MREŽA EUROPE DIRECT U OSIJEKU

Mladi ljudi žele biti aktivni građani EU-a

Mladi će se u društveni ili sličan angažman prije uključiti ako im poziv dođe iste dobne skupine, nego od institucija

U Hrvatskoj 22 posto mladih želi biti angažirano u društvenom djelovanju, ali većina njih ne zna kome se obratiti, tako da u njega bude uključeno samo pet posto mladih, pokazala su novija anketna ispitivanja među mladima. Mladi će se u društveni ili sličan angažman prije uključiti ako taj poziv dođe od mladih, dakle iste dobne skupine, nego od institucija, pa čak i ako one s njima komuniciraju preko svepopularnih društvenih mreža. Mladi poručuju kako "oni nisu više budućnost, nego sadašnjost".

Te su se činjenice mogle u ponedjeljak čuti u Osijeku, koji je, uz Vukovar, domaćin dvodnevnog godišnjeg okupljanja mreže Europe Direct i partnera, a u svrhu razmjene ideja i umrežavanja za što bolju komunikaciju politika Europske unije i inicijativa na lokalnoj razini. Podsjetimo da je Europe Direct je partnerska mreža Europske komisije čiji je mandat, komunikacijskim aktivnostima, približiti djelovanje EU-a široj javnosti. U Hrvatskoj djeluje 11 Europe Direct centara, u 11 županija, među njima i dva u Slavoniji - u Osijeku i Slavonskom Brodu. Sudionike skupa pozdravili su Zrinka Ujević, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te uime lokalne vlasti Dragan Vulin, dogradonačelnik Osijeka, i Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana.

Osijek, 28. 10. 2024, Hotel Osijek. Godišnje okupljanje mreže Europe Direct i partnera u organizaciji Predstavništva Europske komisije. Zrinka Ujević, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

“Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj jako je važan rad centara jer nam pružaju uvid u lokalne zajednice, osobito što novoj Komisiji, kao i staroj, lokalno postaje novo centralno. Kroz naš Europa Direct centar dobivamo osjećaj o tomu kako građani na terenu doživljavaju EU. Sastanak je ujedno prilika da centrima predstavimo naše prioritete u sljedećem razdoblju. Prva tema sastanka su mladi i civilno društvo, odnosno aktivni građani, s kojima želimo dalje graditi Europu, koje želimo bolje razumjeti, koje ih teme više zanimaju i kako bismo ih mogli više uključiti", kazala je Zrinka Ujević, te zahvalila Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na domaćinstvu i suradnji.

OSIJEK VELIKI KORISNIK EU PROJEKATA

Ministar Erlić rekao je da je Hrvatska primjer uspješne integracije u EU, te naveo pozitivne efekte članstva. “Vlada je kroz Projekt Slavonija uložila tri milijarde eura u pet slavonskih županija, od čega su veliki korisnici Osijek i Osječko-baranjska županija, gdje su nastali potpuno novi sadržaji i infrastruktura u prometu, obrazovanju, kulturi i drugim segmentima društva. Investicija Jabila govori da su ovdje stvoreni privlačni uvjeti za najkvalitetnije investitore u svijetu, a, naravno, želimo vidjeti što više takvih investicija u Hrvatskoj”, rekao je Erlić.

Mladi su i u fokusu politike novog saziva EK-a, a da je tome tako, Ujević je izvijestila kako je svaki od budućih povjerenika Komisije dobio zadatak u prvih sto dana svoga mandata organizirati dijalog s mladima.

Okupljanje je organizirano tako da se debatira na nekoliko panela, prvi je bio "Mlada Europa živi – lokalno", na kojemu su sudjelovali predstavnici osječkih organizacija mladih. Ovdje su izneseni primjeri lokalnog rada s mladima, a teme o kojima se razgovaralo, na zahtjev mladih, bile su one o mentalnom zdravlju i ljudskom dostojanstvu. Sudionicima su se obratili i Danijel Marušić, brodsko-posavski župan, i osječki dožupan Miletić. U obje županije ističu kako teže izvrsnosti mladih i u tu svrhu "potrebne financije ne smiju biti problem".

U utorak se program nastavlja u Vukovaru, a sudionici će nazočiti akciji pošumljivanja dronom u okviru Projekta O2. n