Julijana Tešija i Marija Činčurak

Julijana Tešija i Marija Činčurak

BRUNO JOBST
28.10.2024., 18:20
MAKEDONSKA KUHARICA

Mamine recepte ostavlja obitelji i gradu koji voli

Knjiga recepata Marije Činčurak objavljena je u povodu 30. obljetnice MKD-a “Braća Miladinovci”

Veliki, okrugli, trideseti rođendan Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" u Osijeku proslavilo je dvama događajima prošlog vikenda: rođendanskim koncertom s gostima iz Makedonije, Kulturno-umjetničkim društvom "Blaževski", u Staroj pekari i predstavljanjem knjige dugogodišnje članice i voditeljice etnokulinarske sekcije, Marije Činčurak, u Galeriji Waldinger.

- Oba su događaja bila iznimno posjećena. Na prvom su nastupile sve naše sekcije te gosti iz Makedonije, koji su nam donijeli i mladost, i ritam, i temperament makedonskog plesa i glazbe, a na drugom je bila predstavljena "Mamina makedonska kuharica", knjiga recepata Marije Činčurak - rekao je Boris Trajanovski, predsjednik MKD-a.

BRUNO JOBST

U uvodnom obraćanju na rođendanskom koncertu, u petak (25. listopada), Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, istaknuo je koliko ga veseli što su Makedonci dio povijesti našega grada i što je suradnja društva i Grada Osijeka tijekom tih trideset godina iznimno uspješna. Na rođendanskom su se koncertu predstavili svi članovi društva, od najmlađih - društva "Biserčinja" do starijih, pjevača sekcije "Vardaki", zatim plesači "Taneca" i svirači "T`ge za jug". Za izložbeni su se dio pobrinuli etnokulinarska sekcija "Vezilki" i Likovna sekcija, koje su ponosno izložile rukotvorine i likovne amaterske radove svojih članica i članova s makedonskim motivima.

BRUNO JOBST

Subotnje je predstavljanje kuharice Marije Činčurak pobudilo veliko zanimanje građana, dvorana Galerije Waldinger bila je prepuna. U prostoru koji je bio ukrašen radovima Likovne sekcije društva uvodni su nastup imali pjevači sekcije "Vardarki", a iznenađenje su priredili mladi iz KUD-a "Blaževski" s tradicionalnim bubnjem i zurlama. Promotorica i urednica knjige Julijana Mladenovska-Tešija istaknula je kako je "svaka kuhinja ukorijenjena u podneblje u kojem je nastala, i bez obzira na utjecaje, na makedonsku su utjecale i maloazijska i mediteranska kuhinja, ona je kontinentalna i svoja jer je proizvod kreativnosti jednog naroda koji nije imao puno, ali koji je uspio stvoriti tako divna jela". Skupivši ih na jedno mjesto Marija je dala veliki doprinos ne samo makedonskoj nego i slavonskoj kulturi, u koju je makedonska tako čvrsto utkana.

BRUNO JOBST

- Radosna sam što sam sabrala recepte moje mame. To nisu samo recepti nego i uspomene na moje djetinjstvo i odrastanje s njom, na moj dom u Vinkovcima, kamo smo se preselili iz Tetova u Makedoniji kada sam bila malena. Želja mi je bila ostaviti nešto mojoj obitelji, ali i gradu koji volim, jer je makedonska kuhinja u Osijeku i voljena i tražena - rekla je emotivno Marija predstavljajući svoju neobičnu kuharicu.

Knjiga sadržava 46 recepata - 13 slatkih i 33 slana - i među njima se mogu naći tradicionalni recepti za tavče gravče, sarmice od vinove loze, turlitave, đomleze, tulumbe, razne pite i druga jela. 

BRUNO JOBST