Udruga majstora kotlića Slavonije i Baranje svečanom je Skupštinom obilježila 30 godina rada a njezini osnivači i još uvijek aktivni članovi Ilonka Horvat Mamika i Boris Bukovac nagrađeni su plaketama za tri desetljeća doprinosa radu udruge i održavanju tradicije u pripremanju jela u kotliću. Nagrade i priznanja dodjelio je Davor Tomić predsjednik Udruge
Tomislav Prusina
27.10.2024., 10:14
UDRUGA MAJSTORA KOTLIĆA OBILJEŽILA VELIKI JUBILEJ

Već 30 godina čuvaju tradiciju pripremanja jela u kotliću

U Udruzi su posebno ponosni na priznanja i nagrade koje njihovi članovi osvajaju na natjecanjima diljem Slavonije i Baranje

Udruga majstora kotlića Slavonije i Baranje svečanom je Skupštinom obilježila 30 godina rada a njezini osnivači i još uvijek aktivni članovi Ilonka Horvat Mamika i Boris Bukovac nagrađeni su plaketama za tri desetljeća doprinosa radu udruge i održavanju tradicije u pripremanju jela u kotliću.

Priznanja i darove osnivačima Udruge i najdugovječnijim članovima uručio je njezin predsjednik Davor Tomić kazavši kako i dalje od njih očekuje veliki doprinos u radu Udruge makar i u savjetodavnom smislu.

-Naša Mamika i Boris osnovali su našu Udrugu s ciljem očuvanja tradicije pripremanja jela u kotliću što je na ovom našem području oduvijek bila tradicija pripremanja omiljenih specijaliteta, fiša, čobanca ili graha u kotliću. Tu ćemo tradiciju nastaviti i dalje vjerujem i na veliko zadovoljstvo svih naših sugrađanki i sugrađana, poručio je Tomić.

Primivši posebno priznanje teta Ilonka ili Mamika kako je od milja zovu članovi Udruge nije mogla suspregnuti emocije i kroz suze je zahvalila svima na suradnji i pomoći tijekom svih ovih godina pa i onda kada nije bilo lagano.

-Naravno da sam uvijek tu uz vas da pomognem ako zatreba ali vi ste najbolji u ovom poslu i uvjerena sam da ćete uspješno nastaviti rad Udruge na zadovoljstvo svih građana Osijeka, zaključila je jedna od zasigurno najpoznatijih osječkih kuharica.

Radi se, naime o jednoj od, građanima Osijeka, najomiljenijoj udruzi u gradu čiji članovi sudjeluju u gotovo svim blagdanskim manifestacijama koje se održavaju u organizaciji Grada, Županije ali i svih drugih organizatora sajamskih, sportskih i natjecateljskih susreta. U protekla tri desetljeća malo je bilo uskrsa, badnjaka, praznika rada i drugih blagdana i manifestacijama na kojima za građane nije bilo pripremljeno po nekoliko tisuća porcija vrhunskog fiša, čobanca ili graha i sve to besplatno.

-Sudjelujemo na svim mogućim manifestacijama po cijeloj Hrvatskoj, a naši su članovi bili i međunarodni suci na natjecanjima u pripremanju jela u kotliću. Imamo 23 člana od čega je 13 kuhara a ostali su članovi koji pomažu u pripremanju i organizaciji kuhanja i jednako su nam važni kao i kuhari, kaže Tomić koji je već 9 godina na čelu Udruge i dodaje da su svoja znanja i iskustva prezentirali i po Mađarskoj i Vojvodini gdje je također bogata tradicija pripreme jela u kotliću.

U Udruzi su posebno ponosni na priznanja i nagrade koje njihovi članovi osvajaju na natjecanjima diljem Slavonije i Baranje.

-Naš Boris (Bukovac), na natjecanjima u kuhanju čobanca ima najmanje 100 prvih i drugih mjesta i to traje 30 godina. U stopu ga prati i naš aktualni potpredsjednik Damir Toša koji je u posljednjih 15-tak godina stalno među prva tri osvajača medalja na natjecanjima u kuhanju fiša i čobanca, kaže nam Tomić.

Boris je na ovoj svečanoj Skupštini od svojih kolega dobio i prigodan specijalan poklon – šaransko olovo koji je vrijedan alat za svakog ribiča.

Na upit što je teže skuhati, dobar riblji paprikaš ili čobanac Boris uz kratko razmišljanje kaže da je po njemu teže skuhati fiš jer je puno faktora koji utječu na njegovu kvalitetu.

-Nema baš puno dobrih majstora koji uvijek mogu napraviti dobar fiš. Svaki je propust teško ispraviti dok je kod čobanca moguće nešto i popraviti jer kuhanje traje po dva ili dva i pol sata. Sve to međutim dolazi s dugogodišnjim iskustvom, ocijenio je Boris.

Za Damira Tošu koji je od 2006. godine osvojio 90 medalja od kojih najviše onih za prvo mjesto u kuhanju fiša i čobanca svejedno je što kuha.

-Jednako dobro radim i fiš i čobanac, a tajna je samo dobra volja, trud i iskustvo. Koristim papriku iz Kopačeva i domaće začine i uz kvalitetnu ribu i meso to je sve što mi treba, "skromno" navodi Davor.

U svakom slučaju tko god je i jednom probao specijalitete bilo koje kuharice ili kuhara Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje uvijek se vraćao ponovno makar za to morao čekati i u redu koji su iz godine u godinu sve duži.

Svi su članovi jedinstveni u ocijeni da se obnovom članstva novim ljudima uspjelo održati rad Udruge i da sada sve dobro funkcionira na zadovoljstvo članstva a zasigurno i na još veće zadovoljstvo svih onih koji su uživatelji njihovih specijaliteta.n