Osijek, 24. 10. 2024., Corner, MAMMAE klub Osijek, 30 godina djelovanja, Katica Andraši - predsjedica kluba MAMMAE OsijekSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
25.10.2024., 12:50
30 GODINA MAMMAE KLUBA OSIJEK

Ratnice bez ordena svladale podmuklu bolest i slave život

Svojom donacijom možete pomoći humanoj misiji kluba žena liječenih na dojci

Mammae Osijek, klub žena liječenih na dojci, obilježio je u četvrtak vrijednu obljetnicu - 30 godina neprekinutog djelovanja. Bila je to prigoda da se u restoranu Corner okupe članice (i članovi) te njihovi suradnici i podupiratelji, ponajprije liječnici i medicinske sestre.

Promovirana monografija

Istom je prigodom, uz podjelu zahvalnica, promovirana i monografija "Klub žena liječenih na dojci Mammae Osijek - 30 godina" u izdanju samog kluba, urednice Jelene Mandarić, u kojoj su se, uz brojne fotografije i faksimile, našli tekstovi autora/priređivača Katice Andraši, Ive Ćurak, Zvonka Ćurka, Željke Kifer, Anite Schmidt, Anke Wastl, Danijele Nuić, Branke Radanović, Ivanke Heinzelman, Jadranke Stojaković, Jasne Dumančić, Julije Vidović, Mire Homan, Ane Šibile, Mire Šibile, Nevenke Nanay, Ranke Mirković, Valentine Halilović, Jelene Mandarić i Ljubice Ranogajec.

Osijek, 24. 10. 2024., Corner, MAMMAE klub Osijek, 30 godina djelovanja, Ivana Rab Guljaš, Ilijan TomašSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Predsjednica Katica Andraši u pozdravnom je govoru naglasila značenje okupljanja u klubu napose za njegove članice i članove, ali i njihov doprinos u promoviranju važnosti prevencije i ranog otkrivanja svih onkoloških bolesti, pa tako i karcinoma dojke. Podsjetila je na najvažnije akcije Mammae kluba, humanitarnu aktivnost poput prikupljanja novca za UZV aparat koji su svojedobno darovali KBC-u, sudjelovanje u manifestacijama poput Dana narcisa, Dana ružičaste vrpce i Dana zdravlja te suradnju s drugim udrugama oboljelih. "Provodimo projekte samopregleda po školama i fakultetima, a naši su brojevi i promotivni materijali dostupni na Kirurgiji i Onkologiji te u većini ordinacija opće prakse", rekla je Andraši.

Osijek, 24. 10. 2024., Corner, MAMMAE klub Osijek, 30 godina djelovanja, promocija monografijeSNIMIO BRUNO JOBST

                           

BRUNO JOBST

O borbi protiv karcinoma i značenju potpore koju pacijenticama i pacijentima pružaju članice Mammae kluba izlagao je doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Osijek, a o suradnji kluba s medijima te o značenju vidljivosti u javnosti klupskog rada i bolesničkih iskustava govorile su novinarke Ksenija Zelenić (Radio Osijek) i Ivana Rab Guljaš (Glas Slavonije).

Proslavu su glazbom uljepšali daroviti učenici Glazbene škole Franje Kuhača: Ivan Bulić, Natali Balić (mentori Ivančica Hinek i Željko Vukadinović) te tamburaški kvartet u sastavu Tadija Ivić, Marino Babić, Domagoj Novoselić i Petar Palfi (mentor Aleksandar Gašparović).

Glumica Anita Schmidt koja je vodila program istaknula je aktivnosti kojima je povećano članstvo Mammae kluba. Mjesečni su to sastanci na koje pozivaju liječnike, stručne suradnike i predstavnike udruga koji drže predavanja o temama vezanim uz određene zdravstvene probleme. Klupski su sastanci utorkom i četvrtkom u prostorijama u Domu zdravlja "Drava". Utorkom od 16 do 18 sati ondje je moguće druženje, vježbanje i savjetovanje. Četvrtkom od 16 do 18 sati održava se kreativna radionica pod vodstvom neumorne Željke Kifer, gdje članice i pridružene članice izrađuju razne umjetničke i uporabne predmete čijom se prodajom na manifestacijama financiraju klupske aktivnosti.

Postavile si prioritete

Članice Mammae kluba povremeno organiziraju i zabave, kakva je bila i ova posebno svečana u povodu 30. obljetnice. I na njoj je, kao i na ostalim njihovim susretima, bilo puno smijeha i veselja, kako i doliči junakinjama svakodnevice, ratnicama bez ordena, hrabrim ženama koje su pobijedile podmuklu bolest i sada slave život.

Osijek, 24. 10. 2024., Corner, MAMMAE klub Osijek, 30 godina djelovanja, Ilijan Tomaš - KBC OsijekSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

"Nakon što smo prošle težak put saznanja o bolesti, liječenje i ozdravljenje, postavile smo si prioritete: brinuti se o svom zdravlju, djelovati humanitarno te biti inicijator u provođenju aktivnosti u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke", ističu članice Mammae Osijek. Svojom im donacijom možete pomoći u toj humanoj misiji.