OSIJEK- 09.07.2020., Zaprašivanje komaraca iz zraka, Nemetin, Podravlje, aviotretiranje.Foto: Andrea Ilakovac

OSIJEK- 09.07.2020., Zaprašivanje komaraca iz zraka, Nemetin, Podravlje, aviotretiranje.
Foto: Andrea Ilakovac

Andrea Ilakovac
25.10.2024., 07:30
KRAJ SEZONE BORBE PROTIV “LETEĆIH KRVOPIJA”

Osijek ostvario veliku pobjedu nad komarcima: Uspješni larvicidni tretmani spasili građane

Zbog suradnje Grada i općina smanjen je ulazak komaraca s poplavnog područja

Uspješno je završena ovogodišnja sezona suzbijanja komaraca, započeta u travnju. O rezultatima te "bitke" u četvrtak su detaljno izvijestili iz Grada Osijeka. Monitoringom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavljenim sredinom listopada utvrđeno je da je aktivnost komaraca smanjena, te da više nema potrebe za tretiranjem komaraca na području Osijeka.

Posložen sustav

Tijekom sezone suzbijanja komaraca, koja je trajala od travnja do sredine listopada, NZJZ je Gradu Osijeku dostavio 140 preporuka, 29 za larvicidne tretmane i 111 za adulticidne tretmane, koje su obuhvatile površinu od nepune 53 tisuće hektara. Sve preporuke su i provedene, a akcije tretiranja obavljene su organizirano i sustavno, navodi se u izvješću gradske uprave. Učinkovitost larvicidnih tretmana bila je od 70 do 100 posto, što je rezultiralo znatnim smanjenjem broja komaraca.

Tako je, navode u Gradu za primjer, na vrhuncu prošlogodišnjeg vodenog vala na Halaševu, jezeru u Baranji, prekoputa Retfale i Višnjevca, izbrojeno oko 19 tisuća jedinki komaraca uhvaćenih u klopku tijekom 12 sati. Međutim, ove je godine, nakon uspješnog larvicidnog tretmana, uz još viši vodostaj, na vrhuncu najezde na tom području utvrđeno gotovo pet puta manje jedinki.

“Dobro posložen sustav tretiranja komarca, koji je uključivao sveobuhvatne tretmane zemlja-zrak, kontrolu učinkovitosti tretmana i ponavljanje tretmana na trošak izvođača svaki put kada je učinkovitost bila manja od 50 posto te osigurana dostatna financijska sredstva donijeli su odlične rezultate u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca. Prvi put ove godine u suzbijanje komaraca, osobito na nepristupačnom području, uključili smo i dronove. Za monitoring, tretmane, stručni nazor i kontrolu učinkovitosti ove je godine utrošeno oko 1,3 milijuna eura. Ovom prigodom još jednom zahvaljujem Vladi RH što je prihvatila moj amandman kao saborskog zastupnika na državni proračun, te nam osigurala 600 tisuća eura za borbu protiv komaraca", izjavio je gradonačelnik Ivan Radić.

USPJEŠNOST TRETMANA VEĆA OD 85 POSTO

Grad Osijek ove je godine od Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije ishodio i dopuštenje za provođenje istraživanja na području Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit te za larvicidno tretiranje komaraca na području njegove rubne zone. Uz nadzor čuvara prirode Kopačkog rita, stručnjake Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavljeno je larvicidno tretiranje u Kopačkom ritu uz poštovanje svih uvjeta postavljenih u izdanom dopuštenju. Prema podatcima NZJZ-a, prosječna uspješnost tretmana na četiri lokacije unutar Kopačkog rita bila je iznad 85 posto.

Podsjeća kako je činjenica da 95 posto ukupnog broja komaraca na području Osijeka čine komarci s poplavnog područja susjednih općina, stoga se i ove godine učinkovita borba protiv komaraca vodila u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i susjednim općinama Bilje, Darda, Erdut i Petrijevci.

Suradnja građana

Od prošle godine promijenjena je, naime, "filozofija" borbe protiv komaraca te prihvaćena spoznaja kako u Osijek dolijeću komarci koji se izliježu i odrastaju u poplavnim područjima oko Drave, a koja administrativno ne pripadaju Osijeku. Gradska je administracija na na sebe preuzela obvezu pokrivanja financijskog troška larvicidnih treriranja tih poplavnih i u pravilu šumskih područja, a spomenute općine bile su zadužene za financiranje tretmana u svojim naseljenim dijelovima. U tu svrhu osigurano je ukupno 1,9 milijuna eura. U osječkom gradskom proračunu predviđeno je 800 tisuća eura, iz državnog proračuna Vlada RH osigurala je 600 tisuća eura, pridružila se Osječko-baranjska županija iznosom od 200 tisuća eura. Ostatak su osigurale okolne općine, financijski je doprinos Općine Erdut određen u najvišem iznosu od 150 tisuća eura, Općine Bilje od 70 tisuća, Općine Darda od 12 tisuća i Općine Petrijevci u najvišem iznosu od 80 tisuća eura.

Avioni su za potrebe adulticidnog tretiranja ove sezone prvi put podignuti početkom lipnja, a borba protiv ličinki komaraca na nepristupačnim područjima pojačana je upotrebom dronova. Javnost je, podsjetimo, na redovitim konferencijama za novinare gradska uprava, a ponajviše dogradonačelnik Dragan Vulin, redovito obavještavala o učinkovitosti provedenih tretmana, kao i tijeku trošenja raspoloživog iznosa za borbu protiv komaraca. "Ovakva koordinirana suradnja znatno je smanjila ulazak komaraca u Osijek s okolnog poplavnog područja", istaknuo je gradonačelnik Radić, te dodao da su za uspješno suzbijanje komaraca itekako zaslužni i građani Osijeka, koji su odgovornim ponašanjem pridonijeli smanjenju brojnosti komaraca u svom okolišu.

Podsjetimo i da su Županijska razvojna agencija i Nastavni zavod za javno zdravstvo krenuli u realizaciju projekta koji za cilj ima osnivanje ustanove koja bi u Osijeku "proizvodila" sterilne mužjake komaraca. To je metoda suzbijanja komaraca koja se primjenjuje u svijetu, a za potrebe Hrvatske sterilni mužjaci uvoze se iz Italije.