Osijek, 24. 10. 2024, Ekonomski fakultet, EFOS, Buusiness Forum o UI-ju.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
24.10.2024., 17:28
20. IMR KONFERENCIJA I 2. BUSINESS FORUM

Samo će 23 posto poslova biti automatizirano jer je više od toga neisplativo

Jubilarno, dvadeseto izdanje međunarodne konferencije IMR - Interdisciplinary Management Research, koje organiziraju Ekonomski fakultet – Poslijediplomski studij Management i Business School Svečulišta Pforzheim, počelo je u četvrtak održavanjem 2. EFOS Business Foruma "Umjetna inteligencija – nova era poslovanja".

IMR konferencija ima namjeru inaugurirati nove modele i spoznaje u menadžmentu te uključiti u proaktivnu suradnju vodeću znanstvenu i gospodarsku zajednicu, a prvi dan uvijek je namijenjen za gostujućeg predavača. Ovom je prigodom to bio Robert Kopal, stručnjak za analitiku i primjenu umjetne inteligencije, koji je održao predavanje "Quo Vadis AI (Domine)". Prije njega u pozdravnim su riječima priznali da se koriste umjetnom inteligencijom Boris Crnković, dekan EFOS-a i domaćin konferencije, te Nataša Tramišak, saborska zastupnica.

Osijek, 24. 10. 2024, Ekonomski fakultet, EFOS, Buusiness Forum o UI-ju.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Naime, konferencija je počela snimljenim pozdravnim govorom u trajanju od oko dvije i pol minute, nakon čega je Crnković otkrio kako je na osnovi njegovih naputaka ovaj govor kreirala umjetna inteligencija. Tramišak je pak priznala kako se za svoje trenutno učenje španjolskog jezika koristi aplikacijom koju je kreirala umjetna inteligencija!

O tome kakav je utjecaj umjetne inteligencije na modernizaciju poslovnih procesa, povećanje učinkovitosti i konkurentnosti te kreiranje novih prilika u digitalnom dobu predavao je Kopal. Prema njegovu mišljenju UI ima bezbroj korisnih primjena, i to nitko ne dovodi u pitanje. No pri tome, u istoj rečenici s prednostima, treba govoriti i o izazovima.

Osijek, 24. 10. 2024, Ekonomski fakultet, EFOS, Buusiness Forum o UI-ju.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Pitanje s kojim se često susrećemo je koliko će ljudi zbog upotrebe umjetne inteligencije ostati bez posla. Sva istraživanja koja su provedena do danas uzimaju u obzir samo jedan faktor, a to je je li tehnički moguće automatizirati neki posao. I kada uzmete samo taj parametar, ispada da je to dosta velika brojka, na globalnoj razini ona iznosu između 40 i 60 posto. No istraživanje koje je uparilo tehničku izloženost umjetnoj inteligenciji zajedno s ekonomskom isplativosti pokazuje kako će samo 23 posto poslova biti automatizirano jer je više od toga neisplativo.

Osijek, 24. 10. 2024, Ekonomski fakultet, EFOS, Buusiness Forum o UI-ju. Izv. prof. dr. sc. Robert Kopal, Effectus.snimio GOJKO MITIĆ

Robert Kopal

GOJKO MITIĆ

No u nerazmjeru je obujam poslova koji će se promijeniti u odnosu prema novonastalim poslovima koje će ona donijeti, i to je razlog zašto trebamo razgovarati i o tome kako bi došlo do zajedničke strategije razmišljati unaprijed. Naime, morali bismo otvoriti fakultete za zanimanja budućnost, a za koja ne postoji trenutno potražnja na tržištu rada. Ali ako to ne napravimo sada, kako ćemo onda imati stručnjake za deset godina - pita i polemizira Kopal.

Ni ovom prigodom nije se moglo izbjeći pitanje o utjecanju UI-ja na aktualna geopolitička zbivanja.

- Izazov je umjetne inteligencije u ratovanju i naoružavanju to što ona uz autonomna oružja (primjerice dronove) smanjuje ljudske žrtve, što će paradoksalno dovesti do povećanog broja ratova, jer ako nemaš kočnicu ljudske žrtve, lakše je reći - idemo ratovati - upozorava Kopal.

Kopal je potom bio sudionikom panel-rasprave koja je okupila stručnjake iz različitih poslovnih okružja kako bi podijelili svoja iskustva o ulozi umjetne inteligencije u postizanju poslovne izvrsnosti.