Čepin, 24. 10. 2024, Priora, Kongres plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije. Milomir Ninkovć.snimio GOJKO MITIĆ

Milomir Ninkovć

GOJKO MITIĆ
24.10.2024., 19:24
KONGRES KIRURŠKE AKADEMIJE

Educirati mlade radi unaprjeđenja liječenja

Kongres je okupio 200-tinjak sudionika, među kojima su stručnjaci iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Prvi kongres Međunarodne kirurške akademije (International Surgical Academy), u organizaciji prof. dr. sc. Milomira Ninkovića, jednog od vodećih svjetskih autoriteta u području plastične kirurgije, voditelja Odjela plastične, rekonstrukcijske, estetske kirurgije i kirurgije šake u IMC-u Priora, počeo je u četvrtak u Medicinskom centru Priora s ciljem edukacije stručnjaka iz raznih kirurških grana, s posebnim naglaskom na plastičnoj, rekonstrukcijskoj i estetskoj kirurgiji te kirurgiji šake.

Trodnevni kongres okupio je 200-tinjak sudionika, među kojima su najistaknutija imena iz plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, s kojima će sudionici moći komunicirati i koji će ih inspirirati za osobni i profesionalni razvoj.

Profesor Ninković je istaknuo kako organizacija kongresa ima za cilj unaprjeđenje edukacije na ovom prostoru i dovođenje svjetske elite. "Mislim da 50 posto Hrvata ne zna gdje je Čepin, a mi u njega dovodimo 18 svjetskih stručnjaka, među kojima je i predsjednik europskog udruženja plastičnih kirurga. Želimo napraviti fundamentalnu edukaciju radi unaprjeđenja liječenja naših pacijenata. Istovremeno to je mogućnost da mladi uspostave kontakte sa svjetskim kirurzima", rekao je Ninković, najavivši već za sljedeću godinu tri tematski vezana kongresa.

Čepin, 24. 10. 2024, Priora, Kongres plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Naglasio je također da na raspolaganju imaju idealnu infrastrukturu, za koju su kolege iz inozemstva rekli da takvo što još nisu vidjeli. "Tu infrastrukturu tehnološki smo opremili savršeno, a američki kolege su je fotografirali kako bi uzeli ideje i za sebe", zaključio je prof. Ninković.

AGEEL: ŽELIM ČUTI ŠTO KAŽU STRUČNJACI

Dr. Shibel Ageel nedavno je diplomirao i u procesu je dobivanja licence, ali je došao na kongres prikupiti znanje od velikih stručnjaka. “Meni kao mladom liječniku koji je nedavno diplomirao definitivno puno znači čuti što imaju reći ovi veliki stručnjaci. Spremni su prenijeti znanje mladim ljudima, što je meni najvažnije, jer ovdje mogu dobiti veliko znanje i to mi je glavni cilj. Naravno da sam došao i kako bih upoznao nove kolege, razmijeniti iskustva, ali ipak mi je kao mladom doktoru najvažnije stjecati iskustvo”, poručio je Ageel, napomenuvši kako s obitelji živi u Osijeku i razmišlja zaposliti se u KBC-u Osijek.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić podsjetio je da je MC Priora OBŽ stavila na svjetsku kartu najboljih zdravstvenih usluga. "Također, omogućila je dolazak svjetskih stručnjaka kao što su prof. dr. Ninković i dr. Tomislav Kalem, a i njihovih timova, koji prenose znanja i vještine na mlade liječnike, kojih još uvijek nedostaje u Hrvatskoj. Ako šire gledamo, Priora je puno donijela i u gospodarskom smislu. To je prvo dokaz da je ovdje stvorena povoljna klima za dolazak i malih i velikih investitora, promatrajući u demografskom smislu, otvaraju se nova radna mjesta i omogućen je povratak cijelih obitelji iz inozemstva", poručio je Lukić.

Čepin, 24. 10. 2024, Priora, Kongres plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku Ivica Mihaljević naglasio je kako se s dolaskom profesora Ninkovića u Medicinski centar Priora, ali i na osječki Medicinski fakultet, gdje je izabran za gostujućeg profesora, otvorila velika prilika studentima medicine, ali i mladim liječnicima, posebice onima koji se bave rekonstrukcijskom, estetskom i kirurgijom šake, učiti od najboljih.

Također je podsjetio da su u svibnju Medicinski fakultet Osijek i IMC Priora potpisali sporazum o suradnju, kojim su iskazali jasnu želju da Priora bude mjesto znanstvene suradnje, usavršavanja stručnjaka i prenošenja dragocjenog znanja i iskustva, što se ovim kongresom i potvrđuje. 

 Čepin, 24. 10. 2024, Priora, Kongres plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije. Milomir Ninković, Mato Lukić.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Čepin, 24. 10. 2024, Priora, Kongres plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ