Osijek, 23. 10. 2024., Vikarijat, Davatelji krvi, Svečana dodjela priznanja davateljima krvi, krv, davanje krviSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
23.10.2024., 18:25
DAN DOBROVOLJNIH DAVATELJA KRVI

Nagrađeno 130 heroja osječke svakodnevice

Osijek je drugi u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza krvi na stotinu stanovnika, a Osječko-baranjska županija prva

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek uoči obilježavanja Dana dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj (25. listopada) organiziralo je svečanost dodjele zahvalnica i priznanja za višestruke dobrovoljne davatelje krvi na području svoga djelovanja.

U srijedu se tako u velikoj dvorani Nadbiskupskog vikarijata okupilo 130 darovatelja. Taksativno, priznanja je primilo 12 žena za 35 puta darovanu krv, tri žene za 55 puta darovanu krv i jedna za 75 puta darovanu krv. Za 50 puta darovanu krv priznanje je primilo 65 muškaraca, za 75 puta 20 muškaraca i za sto puta 11 muškaraca. Za izvanredan uspjeh za 125 davanja krvi zahvalnice je primilo šest muškaraca, a za 150 puta danu krv jedan muškarac. Obiteljsku je zahvalnicu primila jedna obitelji, a završnu zahvalnicu devet muškaraca.

No iza ovih brojki - stoje imena, osobe s imenom i prezimenom koje se nesebično odazivaju, i u redovitim akcijama i prema pozivima u slučaju nedostatka, te daruju svoju krv. I ne misle prestati, sve dok ne dosegnu zakonom propisanu granicu od 65 godina.

Osijek, 23. 10. 2024., Vikarijat, Davatelji krvi, Svečana dodjela priznanja davateljima krvi, krv, davanje krvi, Zlatko Katavić - 150SNIMIO BRUNO JOBST

Zlatko Katavić - 150

BRUNO JOBST

Zlatko Katavić dobio je zahvalnicu i priznanje za 150 puta darovanu krv, no i sam je osjetio što to znači primiti krv. Bio je ranjen 1991. godine u Domovinskom ratu te nakon toga tri godine zbog oporavka nije mogao davati krv. Ipak, nakon toga ništa ga nije zaustavilo, štoviše "zarazio" je i svoga sina, Antonija, koji sada ima 43 darivanja krvi.

Sanela Štefanec krv je darovala 75 puta, ekvivalent je to muškom darivanju od 150 puta.

- Moje je darivanje krvi krenulo iz perspektive obitelji. Tata je bio darivatelj, pa je nastavila mama, seka, ja, moj suprug - skromno će Sanela.

Osijek, 23. 10. 2024., Vikarijat, Davatelji krvi, Svečana dodjela priznanja davateljima krvi, krv, davanje krvi, Sanela Štefanec - 75SNIMIO BRUNO JOBST

Sanela Štefanec - 75

BRUNO JOBST

Vladimir Štulac prvi je put krv dao u proljeće 2002. godine na odsluženju vojnog roka u HV-u, u Križevcima.

- I nakon toga je jednostavno krenulo, deset pa 20 davanja... Čin davanja krvi znači zadovoljsto kada znate da možete ne samo pomoći nego i spasiti život - reći će Štulac. On je krv dao 102 puta, a s navršenim 47 godina planira nastaviti sve dok ga zdravlje bude služilo. S krvnom grupom 0+ on je univerzalni davatelj.

Ravnateljica osječkog Crvanog križa Martina Hećimović ponosna je na rezultate koje ostvaruju osječki darivatelji, odnosno kako ih je nazvala, heroji svakodnevice. Osijek, kao područje djelovanje unutar mreže Crvenog križa, drugi je u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza krvi na sto stanovnika, a Osječko-baranjska županija prva od svih županija.

SVE JE VIŠE I MLADIH DAVATELJA

Uz ostale goste svečanosti su nazočili i predstavnici Županije i Grada.

“Ponosni smo na naše najveće humanitarce koji daju svoju krv kako bi pomogli drugima. Gradskom društvu Crvenog križa stojimo na raspolaganju kao vjeran i redovan partner”, rekla je dogradonačelnica Jasenka Crnković.

Josip Miletić, zamjenik župana, govorio je u sličnom tonu. “Humanost koju iskazuju naši davatelji u Županiji iznimno cijenimo i mislimo da je to dobar put, a naročito smo zadovoljni kad vidimo da se uključuje i sve više mladih”, istaknuo je Miletić.

- Naravno, nisu važni samo ti rezultati, važno je da ni jedna operacija nije trebala biti odgođena zbog nedostatka krvi, da su svi životi za čije su spašavanje trebali krv i krvni pripravci ove i prošle godine bili spašeni - rekla je Hećimović.

No osječka krv ne čuva se samo za lokalne potrebe KBC-a, uspostavljen je krvotok solidarnosti u kojemu su svi transfuzijski zavodi povezani i na taj način zadovoljavaju i potrebe drugih sredina.