Osijek, 23. 10. 2024., Mačkamama, Mađarska revolucija, sjećanje, polaganje vijenacaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
23.10.2024., 20:36
Mađarski nacionalni praznik obilježen u Osijeku

Mađarska revolucija je primjer hrabrosti i nemirenja s diktaturom i jednoumljem

Podizanjem mađarske zastave s rupom, simbolom Mađarske revolucije iz 1956., na osječkom Trgu Ante Starčevića, a potom i polaganjem vijenaca kod spomen-ploče podignute u znak prijateljstva hrvatskog i mađarskog naroda na pročelju vile Pauline Hermann, danas poznatije kao dvorac Mačkamama, u kojoj su mnogi Mađari 1956. pronašli utočište, u srijedu je obilježen jedan od najvažnijih datuma u mađarskoj povijesti, koji je ujedno i mađarski nacionalni praznik.

Podsjetimo, Mađarska revolucija 1956. godine naziv je ustanka protiv sovjetske prevlasti i za liberalizaciju društva od komunizma, koji je trajao od 23. listopada do 10. studenog 1956. Vođa pobune bio je mađarski premijer i reformist Imre Nagy, a nakon krvavog sloma revolucije oko 250 tisuća Mađara bilo je prisiljeno napustiti domovinu. Njih 20 tisuća pronašlo je utočište na području tadašnje Jugoslavije, a mnogi i u slavonskim gradovima. Jedno od utočišta bila je i vila Pauline Hermann.

Osijek, 23. 10. 2024., Mačkamama, Mađarska revolucija, sjećanje, polaganje vijenacaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Osijeka Tibor Santo istaknuo je kako je riječ o jednom od najvažnijih događaja u povijesti Mađarske. “Ta je revolucija u ono vrijeme bila primjer u Europi da se ne treba pomiriti s diktaturom, jednoumljem i komunističkim terorom. Druge zemlje koje su bile u istočnom bloku nisu imale tu ‘kuražu’, tako da je mađarski narod pokazao karakter, a tako je i hrvatski narod pokazao da drži do prijateljstva i pomaže prijatelju u nevolji, na što su mu jednakom mjerom 1991. godine uzvratili Mađari kada su prihvatili hrvatske izbjeglice. Mi koji smo pripadnici mađarske manjine ovdje, kao i pripadnici hrvatske manjine u Mađarskoj, služimo tome da te veze učvršćujemo i održavamo te budemo poveznica i most među našim narodima”, poručio je Santo.

Osijek, 23. 10. 2024., Mačkamama, Mađarska revolucija, sjećanje, polaganje vijenacaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

“U ovoj vili mnogi su Mađari 1956., pa i u vremenu nakon toga, pronašli utočište od progona komunističkog terora. Brojne paralele mogu se povući između Mađarske revolucije iz 1956. i progona mađarskog stanovništa s onim što je hrvatski narod proživljavao u godinama nakon toga. Kako su Osječani 1956. široka srca primili Mađare u svoj grad, tako su brojni Hrvati pronašli utočište u Mađarskoj u vrijeme Domovinskog rata. Riječ je o bratstvu koje, između ostalog, počiva i na pomoći u nevolji”, poručio je Vladimir Ham, izaslanik Grada Osijeka.

Saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics istaknuo je kako je riječ o najslavnijim danima mađarske povijesti 20. stoljeća. “Mi danas, osim što se prisjećamo junaka revolucije, prisjećamo se i prijateljstva dvaju naroda”, rekao je Jankovics.

Osijek, 23. 10. 2024., Mačkamama, Mađarska revolucija, sjećanje, polaganje vijenaca, Janos Magdo - generalni konzul Mađarske u OsijekuSNIMIO BRUNO JOBST

Janos Magdo - generalni konzul Mađarske u Osijeku

BRUNO JOBST