Osijek, 15. 04. 2024, Ilirsaka 42. Otvorenje zgrade udruge NE - ovisnost.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
22.10.2024., 07:00
ZA REHABILITIRANE OVISNIKE

Krov nad glavom važan za novi život bez ovisnosti

Mišetić: Trenutno je na smještaju u stambenoj zajednici pet korisnika, no ubrzo će se popuniti i ostatak kapaciteta

Stambena zajednica za organizirano stanovanje rehabilitiranih ovisnika osječke udruge Ne-Ovisnost pod vodstvom Tomislava Mišetića, otvorena polovinom travnja ove godine u Ilirskoj ulici 42, prije nekog vremena dobila je rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje kojim je utvrđeno da prostor odgovara svim mjerilima propisanim Pravilnikom o obavljanju djelatnosti u domeni socijalne skrbi.

Stigmatizirana skupina

 

Osijek, 08. 10. 2024, Ilirska ulica, Udruga Ne ovisnost, predavanje dr.sc. Ivan Ćelić dr. med s Klinike za psihijatriju Vreapče, Odjel za dualne dijagnoze. Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge.snimio GOJKO MITIĆ

Tomislav Mišetić

GOJKO MITIĆ

- Ostvareni su svi preduvjeti za prijem novih korisnika. U ovom trenutku na smještaju imamo pet korisnika, no ubrzo će se popuniti i ostatak kapaciteta - zadovoljno je najavio predsjednik udruge Ne-Ovisnost Tomislav Mišetić za Glas Slavonije.

Projekt "Unapređivanje infrastrukture organiziranog stanovanja" vrijedan je 1,7 milijuna eura, a udruga ga je u stopostotnom iznosu provela sredstvima Europske unije. To znači da je u protekle četiri godine izgradila i opremila objekt ukupne površine 650 četvornih metara u kojemu se nalaze tri nova ureda, konferencijske dvorane opremljene multimedijom, čajne kuhinje te sanitarni čvor. Namijenjen je vođenju administrativnih poslova vezanih uz rad udruge, savjetodavni rad s osobama ovisnim o drogama, alkoholu i kockanju te provođenju različitih edukacijskih i terapijskih aktivnosti za korisnike nove stambene zajednice koja se nalazi na drugoj i trećoj etaži novonastale zgrade. Osim tih troškova, odobrenim su sredstvima financirane plaće djelatnika i nabavljeno je novo putničko kombi-vozilo za potrebe prijevoza korisnika organiziranog stanovanja.

- Kroz projekt je izgrađen i opremljen objekt koji pruža smještaj za 16 rehabilitiranih ovisnika o drogama, alkoholu i kockanju. Radi se o projektu koji je usmjeren k resocijalizaciji osoba koje su prošle tretmane liječenja i odvikavanja. Ovisnici se ubrajaju u izrazito stigmatiziranu skupinu i nakon odvikavanja i liječenja teško stječu povjerenje okoline - upozorava Mišetić.

Također, napominje kako su ovisnici u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a nailaze i na niz resocijalizacijskih problema koji ponekad mogu biti okidač za recidiv.

- Sve te probleme u stambenoj zajednici prolaze zajedno naši korisnici i članovi stručnog tima koji su im na raspolaganju. Na taj se način znatno povećavaju šanse za njihov potpuni oporavak i konstruktivni povratak u primarne socijalne sredine - naglašava Mišetić.

Osijek, 15. 04. 2024, Ilirsaka 42. Otvorenje zgrade udruge NE - ovisnost.snimio GOJKO MITI?
GOJKO MITIĆ

Mišetić podsjeća na to da se korisnici u pravilu u ovakvoj sredini zadržavaju od šest do 12 mjeseci, a da dolasku u nju prethodi intenzivan tretman u terapijskoj zajednici koji traje oko godinu dana, po potrebi i dulje.

Zadruga Neos

- U stambenoj se zajednici život provodi prema određenim pravilima, postoji, naime, kućni red, kojeg se svi korisnici moraju pridržavati. Osim aktivnosti udruge, osnovali smo i socijalnu zadrugu Neos, koja se bavi upravo zapošljavanjem rehabilitiranih ovisnika i daje im mogućnost da sami svojim radom zarađuju za kruh kako bi im to bila i odskočna daska za povratak u svoje socijalne sredine - poručuje Mišetić.

Prema njegovoj procjeni stagnira broj korisnika koji traže pomoć u terapijskim zajednicama te smatra da je i situacija na razini Hrvatske u tom pogledu stabilna.

- Rezultat je to kvalitetnih preventivnih i represivnih programa, tako da možemo biti zadovoljni rezultatima koji su sada na terenu. U ovom trenutku imamo 34 korisnika u terapijskoj zajednici. Kapaciteti Neosa ovise o tržištu i o tome koliko financijskih sredstava mogu priskrbiti jer kompletan profit investiraju u otvaranje novih radnih mjesta, ulažu u poboljšanje uvjeta rada korisnika i cilj im je da što više korisnika bude uključeno u rad, što bi im omogućilo da samostalno zarađuju za svoj život - zaključuje Mišetić. 

Veća učinkovitost i funkcionalnost

Voditeljica savjetovališta Maja Radaš ističe da je novi objekt opremljen i uredskim prostorom za potrebe Udruge.

- U novim funkcionalnim prostorijama obavlja se savjetodavni rad s roditeljima i korisnicima, održavaju se različite terapijske grupe, osmišljavaju se novi projekti i obavljaju administrativni poslovi. Prvi smo put u vlastitom prostoru koji smo sami osmislili i opremili. Naša će funkcionalnost i učinkovitost zahvaljujući ovom projektu zacijelo biti znatno veća - ocjenjuje Radoš.