U Osijeku je podignut Spomenik Majke Tereze autora kipara Ante Jurkića. Podigla ga je Nacionalna zajednica Albanaca Slavonije i Baranje
Tomislav Prusina
21.10.2024., 17:23
OSIJEK

Postavljen kip Majke Tereze: Podsjetnik na neiscrpnu snagu dobrote i nesebičnosti

Svetica Majka Tereza, koja je cijeli svoj život posvetila pomoći najugroženijima, siromašnima i napuštenima, dobila je u ponedjeljak spomenik u Osijeku, koji je njoj u čast podignula Nacionalna zajednica Albanaca Slavonije i Baranje. Kip Majke Tereze, djelo kipara Ante Jurkića, smješten je u malenom parku u neposrednoj blizini Doma za starije i nemoćne te Doma zdravlja u Drinskoj ulici.

Izaslanica predsjednika hrvatske Vlade Emina Lekaj Prljaskaj istaknula je kako to nije samo trenutak odavanja počasti iznimnoj osobi kao što je Majka Tereza nego i potvrda vrijednosti koje su nam svima zajedničke, a koje je Majka Tereza utjelovila: ljubav prema bližnjemu, suosjećanje i nesebična služba čovjeku u potrebi.

- Ovaj je kip podsjetnik na neiscrpnu snagu dobrote i nesebičnosti, koji nam daje primjer kojemu trebamo težiti, biti kao društvo solidarni, otvoreni i spremni pomoći najugroženijima. Postavljanje ovog spomenika simbolizira ujedno i povezanost Hrvatske s univerzalnim vrijednostima mira, ljubavi i razumijevanja, koje su vodile i Majku Terezu na njezinu životnom putu - naglasila je Lekaj Prljaskaj, dodavši neka spomenik bude trajni podsjetnik na njezino veliko srce, na njezinu vjeru u čovječanstvo i na nadu koju je usadila u srca mnogih ljudi.

U Osijeku je podignut Spomenik Majke Tereze autora kipara Ante Jurkića. Podigla ga je Nacionalna zajednica Albanaca Slavonije i Baranje
Tomislav Prusina

Prisjetivši se njezinih riječi "ne možemo činiti svi velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavi", Lekaj Prljaskaj poručila je neka nas ta poruka vodi kroz naše živote, a ovaj spomenik stoji ovdje za sve nas kao simbol nade, mira i ljudske topline za sve buduće generacije.

Predsjednik Nacionalne zajednice Albanaca Slavonije i Baranje Basri Haliti podsjetio je kako Majka Tereza nije simbol mira i ljubavi samo za Albance nego i za cijeli svijet.

- U svijetu, koji je često u potrazi za mirom, Majka Tereza bila je oličenje toga mira - rekao je Haliti. Posebno je zahvalio gradu Osijeku, koji je, prema njegovim riječima, oduvijek bio primjer multietničkog suživota.

- Ovaj kip još jednom potvrđuje tu plemenitu tradiciju. Albanci su kroz povijest dali znatan doprinos razvoju ovoga grada, a Osijek je uvijek bio mjesto zajedništva, što danas potvrđuje i ovim činom - zaključio je Haliti.

Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika, kazao je kako je za projekt podizanja spomenika Majci Terezi najviše zaslužna Zajednica Albanaca u Hrvatskoj, konkretno, prijatelji iz Osijeka, koji su na ovom projektu radili od 2018. godine.

- Važnost ovog spomenika, osim svih onih vrijednosti koje simbolizira sveta Majka Tereza, jest u tome što je on još jedan znak povezanosti i iznimnog prijateljstva hrvatskog i albanskog naroda - poručio je Vulin.

Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana, izrazio je zadovoljstvo što je spomenik tako iznimnoj osobi našao mjesto i u Osijeku, te je uvjeren da će to biti novo mjesto okupljanja i novo mjesto molitve i susreta za sve one koji su u potrebi. n