Bilje, 08. 10. 2024., Općina Bilje, Željko Cickaj - načelnik Općine Bilje, radovi, investicije, stipendije, sjednicaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
21.10.2024., 17:09
POSVETILI SE MLADIMA

Općina Bilje pozvala stipendiste: Pomozite vršnjacima!

Općina Bilje prati svoje mlade i potiče ih na što bolji uspjeh doslovno od početka njihova školovanja do zapošljavanja. Na posljednjoj je sjednici Općinskog vijeća usvojena odluka prema kojoj se ta praksa nastavlja, a posebice je zanimljivo to što Općina Bilje daje velik broj stipendija u odnosu prema broju stanovnika i proračunske mogućnosti.


“Čak smo povećali iznose stipendija! Sada su 60 eura za srednjoškolce i 120 eura za studente. Ostavili smo si prostora da i za sljedeću godinu, kada budemo vidjeli izvršenje proračuna, možemo povećatii te iznose. Sada nam je bitno da možemo isplatiti veći broj stipendija, kao i sve ove godine od 2013., otkako sam načelnik", kaže Željko Cickaj, te dodaje kako su prvašićima kupljeni paketi školskog pribora i opreme za nastavu, a osigurano je i po 40 eura za ostale iz viših razreda za kupnju potrepština.


- Želimo se posvetiti mladima, da shvate kako se rad i trud isplate i da mi kao općina to prepoznajemo i njegujemo. Prisjećamo se kada smo 2013. godine imali problem podijeliti 15 učeničkih stipendija jer nije bilo učenika koji su ispunjavali kriterije, a sada smo došli do 30 učeničkih stipendija. Moram naglasiti da smo prije četiri-pet godina uveli i stupendije za deficitarna zanimanja. Nadalje, u mlade ulažemo i preko Savjeta mladih, sad sam na Vijeću pozvao sve one koji mogu da se aktivnije uključe u rad lokalne zajednice i pridonesu joj. Još prije nekoliko godina zamolio sam sve izvrsne učenike da pomognu onima koji su manje uspješni kako bi i oni popravili uspjeh i postali stipendisti. Jedna je udruga na području općine bila osnovana s tom namjerom, držali su instrukcije, mi smo kao jedinica lokalne samouprave snosili trošak, a za djecu i roditeje sati su bili besplatni. Zaista je odaziv bio dobar i to je ono što bismo željeli ponovno, da to postane uobičajeno. Prostora imamo dovoljno, možemo osigurati sve potrebno jer želmo da što više djece ima šansu upisati fakultet i tako stvoriti povoljnije uvjete za život - poručuje Cickaj.


Dokle seže potpora pokazuje i to što općinska uprava nastoji preko studentskih servisa pružiti priliku studentima i zaposliti ih gdje god je to potrebno i gdje oni imaju interesa.