Osijek, 21. 10. 2024, Klisa, Zračna luka Osijek, ZLO. Obitelj Vlašić kupila Air Tractror u Canadi i dovezla ga u Osijek. Svečani doćek u Zračnoj Luci Osijek, Miroslav Vlašić i Dragan Vulin.snimio GOJKO MITIĆ

Svečani doček u Zračnoj Luci Osijek, Miroslav Vlašić i Dragan Vulin

GOJKO MITIĆ
21.10.2024., 21:38
Novo “oružje” protiv komaraca

Osječkom Air Tractoru stigao novi zrakoplov iz Kanade

Najprije se u eteru na frekvenciji "128,350" čula poruka kontrolora u tornju Hrvatske kontrole zračnog prometa u Zračnoj luci Osijek pilotu osječke tvrtke Air Tractor, a malo zatim i zvuk aviona dvosjeda vrijednog više od 900.000 eura, turbopropelerca, iznad Osijeka. Nakon najavljenog dolaska sletio je u ponedjeljak na osječki aerodrom u Klisi, gdje su ga vatrogasci pozdravili tradicionalnim zalijevanjem vodenim mlazom po krilima s ispisanim registracijskim oznakama N305AT.

Zrinka Vlašić Kujundžija iz marketinga Air Tractora naglašava kako je taj zrakoplov od velike važnosti za Osijek i Osječko-baranjsku županiju, jer mu je glavna namjena tretiranje komaraca iz zraka.

“Zrakoplov je doletio u Osijek iz daleke Kanade. Kupnjom ovog zrakoplova obitelj Vlašić postaje prvi civilni operator zrakoplova Air Tractor u regiji. Naša flota sada ima dva zrakoplova i tri pilota osposobljena za tretiranje komaraca, te Osječani mogu biti sigurni da straha od tih malih krvopija više nema", rekla je Vlašić Kujundžija.

Osijek, 21. 10. 2024, Klisa, Zračna luka Osijek, ZLO. Obitelj Vlašić kupila Air Tractror u Canadi i dovezla ga u Osijek. Svečani doćek u Zračnoj Luci Osijek,snimio GOJKO MITIĆ

Zračna luka Osijek

GOJKO MITIĆ

Novi je to zrakoplov, koji je višenamjenski, kaže pilot Miroslav Vlašić, pa će poslužiti, kad ne prska komarce, i za druge namjene, u poljoprivredi, za šume, a može čak i za gašenje požare. Osposobljavanje su prošla sva tri pilota, dva tjedna u Kanadi, u školskom centru za preobuku. U kokpitu ovog novog aviona od Zagreba do Osijeka sjedio je pilotski dvojac Miroslavov sin Krešimir Vlašić i Tomislav Gržetić.

“Ovo je jedini takav avion Air Tractor, model AT 504, u Europi. Isti takav, samo jednosjed, već smo bili naručili u Americi, ali smo se uspjeli dogovoriti i ipak kupiti ovaj iz Kanade, da u njemu mogu dvije osobe letjeti. No zbog toga smo morali platiti homologaciju, i to mi 50.000 eura, pa 50.000 eura tvornica i 50.000 eura uvoznik, jedan Španjolac, jer je avion proizveden u novoj seriji, samo 50 primjeraka u svijetu. Prelet preko sjevera, preko Grenlanda, obavio je pilot Čileanac, iz firme koja se bavi samo takvim preletima. On nam je to 'veselje' naplatio 30.000 eura za 33 sata leta. Ali sad neću morati, kako mi to piloti kažemo, imati provjeru u Španjolskoj, nego ću pozvati nekoga iz Njemačke ili Austrije tko je instruktor za ovaj tip zrakoplova, odradit ćemo i te provjere i tada je sve spremno", priča nam Vlašić, pojasnivši da je obavljeno carinjenje u Zagrebu nakon što je u nedjelju "uhvatio cug" iz Hanovera do Zagreba.

ANTONOV SADA MOŽE U “MIROVINU”

I zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić čestitao je Vlašićima na kupnji zrakoplova i poboljšanju flote, da zamijeni Antonova, koji sada može u “mirovinu”. Naime, i Osječko-baranjska županija financijski se uključila u zajedničko tretiranje komaraca s jedinicama lokalnih samouprava kako bi smanjila najezde krvopija u sezoni.

Vlašići će se avionom služiti na više načina, jer je namijenjen i za rad u poljoprivredi, za potrebe revizije šuma, a može, iako je malen u odnosu prema kanaderu, gasiti i požare. Vlašići će mu, kažu, već naći posla. Moraju, jer je to velika investicija. "Stari Antonov, onaj crveni što ga vidite na nebu kad tretira komarce, svoje je već dao, odradio je puno i u mirovinu je trebao otići već davno. Stoga je pala odluka da kupimo zamjenski i evo ga", pojasnio je stariji Vlašić.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin bio je na dočeku. “Velika je to investicija, veselim se što će avion biti od koristi u tretiranju komaraca, što je na ovom našem području stvarno izazovno”, kazao je Vulin, čovjek koji već dvije sezone uspješno koordinira akcije suzbijanja, pa je i komaraca znatno manje.