BRUNO JOBST
20.10.2024., 14:23
CENTAR MIJENJA IZGLED

Radi se "centar centra", nova će pješačka zona biti ukras Bilja

Iza biljske crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u tijeku je realizacija velikog općinskog projekta, kojim će Biljci dobiti jedinstven prostor za druženja i održavanje raznih priredbi. Moglo bi se reći da je to navrjednija nekretnina, jer je to "centar centra" Bilja, pa je Općina, u skladu s tim, i pristupila ozbiljno davanju najprikladnije namjene tom prostoru.
Načelnik Željko Cickaj pojašnjava viziju koja se upravo ostvaruje i kaže kako s izvođačima nastoji ubrzati dinamiku radova, koji su bili malo zastali.
- Radovi napreduju, bilo je zastoja zbog objektivnih razloga, poput nabave materijala. Kako se može vidjeti, riječ je o pješačkoj zoni na mjestu gdje su se ljudi parkirali. Sada je već zgotovljeno novo parkiralište u izdvojenoj zoni, pristupne staze i ostalo. Dio je opločnjaka stigao, riječ je o više od 3000 četvornih metara na koje ih treba postaviti, na pripremljenu podlogu. Kako je ovo središte naselja, potrebno je uskladiti sve - i izvođače i sve nas koji se koristimo prostorom i objektima u njegovoj okolici. Vjerujem da će, kada sve bude završeno, ova pješačka zona biti ukras Bilja. Nastojat ćemo da bude gotova još ove godine, to nam je cilj. Hoće li uspjeti sve završiti, teško je reći jer je to nešto na što, kako sam već spomenuo, ne možemo utjecati. Kad smo potpisali ugovor, bio je dogovoren rok od 12 mjeseci. Željeli bismo sve završiti u sklopu ove proračunske godine, a ako se ne stigne, malo ćemo se strpjeti do iduće - otvoren je Cickaj.
Vrijednost investiicije u novu pješačku zonu bit će između 600.000 i 700.000 eura, a prostor je koncipiran tako da bude okupljalište mještana.
- Promijenjene su sve instalacije u tlu, sva rasvjeta... To će biti pješačka zona, naravno sa zelenilom i ostalim što prati takve prostore, napokon ćemo dobiti primjereno mjesto za sve naše događaje, koje često organiziramo - zaključuje načelnik Cickaj.