Osijek, 27. 05. 2024, Zupanijska 4. Sjednica Gradskog vijeca. Vjeran Marijašević (SDP) novi vijećniksnimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
19.10.2024., 12:38
O SLUČAJU PAJNIĆ

Marijašević: Gradska uprava loše vodi Osijek

Osječki SDP ocijenio je u subotu kako jučerašnje smjenjivanje direktora osječkog Gradskog prijevoza putnika (GPP) Gorana Pajnića nije jedini primjer lošeg upravljanja gradskim sustavom, tvrdeći da se slični problemi događaju i u drugim dijelovima sustava.

Nadzorni odbor osječkog GPP-a u petak je razriješio dužnosti dosadašnjeg direktora, Gorana Pajnića. Smijenjen je nakon što je policija u srijedu u Markovcu Našičkom, tijekom nadzora prometa, zaustavila njegov automobil, a alkotestom je utvrđeno da je imao 2,45 promila alkohola u krvi. Naknadno je otkriveno da je Pajnić prethodno u Bizovcu, u srijedu nešto prije 16 sati, skrivio prometnu nesreću, nakon koje je pobjegao s mjesta događaja.

Na konferenciji za novinare predsjednik osječkog SDP-a Vjeran Marijašević podsjetio je kako su se kadrovske promjene prethodno događale i u drugim gradskim poduzećima, "Vodovodu" i komunalnom poduzeću "Unikom" te Poduzetničkom inkubatora "Bios".

Kaže da osječki gradonačelnik Ivan Radić (HDZ) kadrovsku politiku vodi po uzoru na svoga stranačkog šefa Andreja Plenkovića, koji je, ustvrdio je predsjednik osječkog SDP-a, "smijenio preko 30 ministara, ali ne zato što je tražio bolja rješenja, već zato što je to morao zbog pritiska javnosti".

Čini se da HDZ-ovi kadrovi odlaze i daju ostavku samo onda kada izazovu prometnu nesreću, i to ne blago pijani, nego mrtvi pijani, vozeći službeni automobil GPP-a kako navode neki mediji, izjavio je Marijašević.

Smatra kako ovo nije jedini primjer lošeg upravljanja gradskim sustavom u Osijeku te je s tim u vezi naveo upravljanje gradskom tržnicom. Podsjetio je i na anonimnu prijavu USKOK-u u kojoj se spominje direktorica gradske tržnice, a za koju, dodao je, u SDP-u nemaju informacija postupa li se po tome predmetu.

Mariješević tvrdi i kako je značajan dio djelatnika Gradske uprave nezadovoljan odnosom pročelnika gradskih upravnih odjela prema podređenima, načinom organizacije rada i plaćama. Smatra da se to odražava na učinkovitost nekih odjela i kako dolazi do gubitka kvalificiranog kadra i odlaska nekoliko desetaka stručnjaka iz Gradske uprave.

Izražavaju bojazan na koji način će to odraziti i na samo funkcioniranje grada, službi i usluga koje su potrebne građanima.