Osijek, 18. 10. 2024., GISKO, sporazum, GISKO - Gradska biblioteka Subotica, posjet knjižničara iz Subotice, zajednička fotografija - gosti i domaćiniSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
18.10.2024., 16:56
POTPISAN NOVI UGOVOR

GISKO i subotička knjižnica surađuju duže od 50 godina

Suradnja podrazumijeva i razmjenu građe za

potrebe hrvatske knjižnice koja djeluje u GBS-u

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (GISKO) i Gradska biblioteka Subotica (GBS) u Vojvodini u petak su u Osijeku obnovile 55 godina dugu suradnju potpisivanjem novog Ugovora o suradnji dviju knjižnica. Potpisale su ga ravnateljice GISKO-a Dubravka Pađen Farkaš i Gradske biblioteke Subotica Ester Berenji, koja je tom prigodom istaknula kako je upravo njezina inicijativa bila pokretanje, odnosno obnavljanje suradnje koja je trajala dugo godina.

- Želimo tu suradnju proširiti i do Sombora. Nekada je postojala SOS biblioteka: Subotica - Osijek - Sombor, zato želimo širiti našu suradnju na ova tri grada. Suradnja podrazumijeva organizaciju zajedničkih programa i seminara, što je dobro i za osječku i za našu knjižnicu - kazala je Berenji.

Napominje kako su do prije nekoliko godina imali vrlo bogatu komunikaciju organizirajući izložbe, seminare, promocije te da na taj način žele surađivati u budućnosti.

Ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen Farkaš podsjeća na to da ovo nije prvi sporazum s knjižnicom u Subotici jer je prije 55 godina, na inicijativu tadašnjeg direktora Knjižnice, tadašnjeg intendanta HNK-a u Osijeku i ondašnjeg ravnatelja Dječjeg kazališta "Ognjen Prica" potpisan ugovor o suradnji Subotice, Osijeka i Sombora, tzv. SOS.

- Prije 55 godina potpisan je ugovor o jednoj sjajnoj suradnji između tri kulturne ustanove, posjećivali smo se svake tri godine u različitim gradovima, a u Osijeku je prvi takav skup bio 1970. godine. Nakon Domovinskog rata ta se suradnja prekinula, ali je ponovno obnovljena, no do prekida dolazi prije dvije godine, pojašnjava povijest suradnje knjižnica Osijeka i Subotice dodajući kako joj je drago što ponovno surađuju.

Osijek, 18. 10. 2024., GISKO, sporazum, GISKO - Gradska biblioteka Subotica, posjet knjižničara iz Subotice, Dubravka Pađen Farkaš - ravnateljica GISKO, Ester Berenji - ravnateljica Gradske biblioteke u SuboticiSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Ističe, suradnja podrazumijeva razmjenu stručnjaka i građe za potrebe hrvatske knjižnice s obzirom na to da u GBS-u uz mađarsku imaju i hrvatsku knjižnicu.

- Suradnja se širi i kroz nabavu građe, sudjelovanjem na stručnim skupovima i okruglim stolovima, izložbama… kao izvrsna partnerska suradnja triju ustanova - ocijenila je Pađen Farkaš.

U Osijek je iz Subotice pristiglo 30-ak knjižničara, koji su s osječkim domaćinima brzo pronašli zajedničke teme, a posebno su bili oduševljeni izgledom zgrade GISKO-a, koju su obišli u pratnji svojih domaćina i s čijom su se bogatom poviješću upoznali. Svi su redom istaknuli da vrlo brzo, već sljedeće godine, očekuju uzvratni posjet osječkih knjižničara Subotici, a onda i zajednički odlazak u Sombor.