Besplatna vožnja - Grad Osijek
GRAD OSIJEK
17.10.2024., 19:56
DANI OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA

Još 9,2 km biciklističkih staza u Tenji, Višnjevcu, Huttlerovoj i Vukovarskoj ulici

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a i ove godine organizira Dane otvorenih vrata EU projekata, koji se održavaju u razdoblju od 5. do 20. listopada.
Grad Osijek pridružio se u četvrtak, 17. listopada, predstavivši svoj projekt "E-mobilnost Grada Osijeka", a ujedno je i počastio sve postojeće i nove korisnike besplatnom vožnjom mehaničkim i e-biciklima.
Riječ je o projektu vrijednom oko 1,2 milijuna eura kojim je uspostavljen sustav dijeljenih bicikala, sa 175 vozila, od čega je 50 električnih i 125 mehaničkih, te 25 samoposlužnih stanica za odlaganje bicikala, kao i sustav nadzora i upravljanja prometnim sustavima. O uspješnosti projekta govore brojke. Prošle je godine bilo više od 11.000 registriranih korisnika tih bicikala, a njima su se koristili 22.000 puta, pri čemu su prešli 44.000 km. Brojke za ovu godinu već su sada blizu prošlogodišnjih.
- Sa zadovoljstvom možemo reći kako je riječ o vrlo uspješno implementiranom projektu iz ITU mehanizma - rekla je Ivana Lišić Lončarić, koja privremeno obavlja poslove pročelnika Upravnog odjela za financije i fondove EU-a.
U novom je financijskom razdoblju, 2021. - 2027., preko ITU mehanizma Gradu Osijeku dodijeljeno 55 milijuna eura, a među prvim projektima koji će se financirati tim novcem bit će izgradnja biciklističkih staza ukupne duljine 9,2 km u Tenji, Višnjevcu, Huttlerovoj i Vukovarskoj ulici.
- Vrijednost je te investicije više od četiri milijuna eura, a dobit ćemo oko 2,4 milijuna nepovratnih sredstava - rekla je Lišić Lončarić.