Osijek, 16. 10. 2024, Hotel Osijek. Otvorenje 6. međunarodne IEEE konferencije. Smart Systems and Tehnologies (SST 2024).snimio GOJKO MITIĆ

 

 

GOJKO MITIĆ
16.10.2024., 17:30
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SST 2024.

Osječki FERIT ukorak sa svijetom i trendovima

Na SST 2024. u Osijeku bit će predstavljeni rezultati istraživača iz 24 zemlje, 140 autora i 45 relevantnih znanstvenih radova

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku domaćin je i organizator 6. međunarodne znanstvene konferencije International Conference on Smart Systems and Technologies (SST 2024.), na kojoj sudjeluju znanstvenici iz 24 zemlje diljem svijeta.

Istraživači iz 24 zemlje

Na ovogodišnjoj će konferenciji u Osijeku biti predstavljeni rezultati najrelevantnijih istraživanja vrhunskih istraživača iz 24 zemlje, 140 autora i 45 relevantnih znanstvenih radova s vrhunskim rezultatima.

Osijek, 16. 10. 2024, Hotel Osijek. Otvorenje 6. međunarodne IEEE konferencije. Smart Systems and Tehnologies (SST 2024).snimio GOJKO MITIĆ

 

 

GOJKO MITIĆ

Dekan FERIT-a, prof. dr. sc. Tomislav Matić naglašava kako se radi o interdisciplinarnoj konferenciji koja pokriva široki spektar područja kojima se bave i znanstvenici FERIT-a, a kojima je ovo prilika za predstavljanje znanstvenoistraživačkog rada kolegama s kojim surađuju u inozemstvu.

- Cilj je umrežavanje naših znanstvenika, a i prilika je to našim mladim istraživačima da predstave rezultate svoga rada, steknu prvo iskustvo i da se povežu s mladim znanstvenicima diljem svijeta. Osječki FERIT postaje sve relevantnija institucija koja obrazuje vrhunske inženjere u području elektrotehnike i računarstva. Osim izvođenja nastave u skladu s potrebama tržišta rada, provodimo i znanstvena istraživanja kompetitivna na međunarodnoj razini, pratimo trendove, ulažemo i u naše ljudske resurse i opremu - kazao je Matić, izrazivši nadu da će uskoro krenuti i izgradnja nove zgrade koja će znanstvena istraživanja i nastavu dići na još višu razinu te će FERIT biti međunarodno još konkurentniji.

Osijek, 16. 10. 2024, Hotel Osijek. Otvorenje 6. međunarodne IEEE konferencije. Smart Systems and Tehnologies (SST 2024).snimio GOJKO MITIĆ

 

 

GOJKO MITIĆ

Dodao je kako na konferenciji izlažu znanstvene radove i predstavljaju svoje znanstvene projekte.

- Predstavit ćemo dva naša znanstvena projekta financirana sredstvima EU-a, jedan iz područja elektroenergetike, tj. obnovljivih izvora, a drugi iz područja umjetne inteligencije - zaključio je Matić.

Voditelj programa konferencije, prof. dr. sc. Mario Vranješ istaknuo je kako radovi pokrivaju područja pametnih sustava i tehnologija koje se danas većinom zasnivaju na primjeni umjetne inteligencije (UI) iz područja poljoprivrede, automobilske industrije, medicine…

Robotaksiji kod nas nisu bliska budućnost

Voditelj programa konferencije Mario Vranješ smatra da su robotaksiji interesantna priča, ali ne i bliska budućnost.

- Imamo nekoliko faktora koji ograničavaju primjenu robotaksija, a to su infrastrukturni i pravni problemi. Jednostavno morate imate mrežnu povezivost na bilo kojem dijelu svijeta, prostora i u bilo kojem trenutku morate imati jako brz odgovor infrastrukture, što mi nemamo. Naše ceste nisu označene na način kako bi trebale biti, vertikalna i horizontalna signalizacija kod nas nema tu odgovornost nužnu za sigurnu vožnju - poručio je Vranješ.

Umjetna inteligencija

- Hrvatska i naš FERIT idu ukorak s razvijenim svijetom, a tome je dokaz 13 ili 14 domaćih znanstvenih radova koji se nalaze među 45 relevantnih znanstvenih radova s vrhunskim rezultatima. UI je područje koje je istraženo, ali ne do kraja. Pokušava oponašati ljudsku inteligenciju, nešto je za što još ne znamo kako u cijelosti funkcionira. Jednostavno, to je alat da budemo uspješni bilo gdje - poručio je Vranješ.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin podsjetio je na to da se Osijek, sada već izvan hrvatskih okvira, razvija u centar novih tehnologija.

- Dodatno je to osnaženo i otvaranjem razvojnog visokotehnološkog centra Jabil u Osijeku, gdje svjedočimo najmodernijim tehnologijama koje se primjenjuju ovdje za neke proizvode koji će na tržištu biti tek za četiri, pet ili više godina. Kada spojimo ove znanstvene konferencije i ono što se u gospodarstvu događa u Osijeku, imamo razloga za optimizam - naglasio je Vulin.