Osijek, 16. 10. 2024, Bulart, Tvrđa. Promocija Garmazove knjige, Zbogom brljama.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
16.10.2024., 21:50
KNJIGA "ZBOGOM BRLJAMA – NOVI POČETAK SLAVONSKE RAKIJE"

Novinar i pisac Željko Garmaz iznosi životne priče 30-ak proizvođača rakije

Pod brljom podrazumijevam rakiju iz kućne radinosti koja se prodaje u bocama Coca Cole s Fantinim čepom - na sebi svojstven način definirao je na ovom podneblju najrašireniju varijantu popularnog destilata šljive novinar i pisac Željko Garmaz, predstavljajući u srijedu u Osijeku svoju najnoviju knjigu "Zbogom brljama – Novi početak slavonske rakije", u kojoj iznosi životne priče 30-ak destilera, od Berislava Barbarića iz Iloka do Gorana Kovačića iz Ivanova Polja pored Daruvara, koji predstavljaju suvremenu rakijašku scenu Slavonije.

Kako i sam naslov sugerira, nasuprot brlji danas stoje puno rafiniraniji destilati. U pristupu proizvodnji ovog jakog alkoholnog pića došlo je do velikih pomaka nabolje, pa neke slavonske rakije danas mogu stati uz bok najrazvikanijim whiskyjima, votkama i rumovima, a po Garmazovom mišljenju rakija je, s obzirom na sirovinu od koje se proizvodi, i bolja od ovih napitaka.

- Posljednjih nekoliko godina uistinu se događa pravi boom u proizvodnji rakije, destileri se ne bave isključivo šljivovicom, koja je sinonim za slavonsku rakiju, već koriste razno kvalitetno voće od kojega proizvode fantastičan destilat, a voće je po meni u startu puno bolja sirovina od one od koje se prozivode whisky, rum i votka. Ako znamo da je riječ o ječmu, šećernoj trsci i krumpirima, zaboga, zar nešto što se radi od najboljeg mogućeg voća može biti lošije od toga - pojašnjava Garmaz te dodaje kako mu je drago što destileri ne brzaju s plasmanom rakije na tržište nego pokušavaju njezin potencijal iskoristiti do krajnjih granica čekajući da sazrije.

- Danas u Slavoniji imamo rakije koje su odležale 6-7 godina, vinjak star 18 godina i jednu komovicu koja je trenutno na tržištu, a koja je stara čak 30 godina. Rakiji se pristupa itekako ozbiljno i ona postaje novo obavezno piće na svjetskoj sceni destilata - dodaje Garmaz.

Nakon Vinskih priča Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i knjige o kulenu, Garmaz je ovom knjigom zaključio svojevrsnu slavonsku gastro trilogiju.

- Slavonija se meni pokazala kao neiscrpno vrelo zanimljivosti, pogotovo u eno-gastro smislu. Nakon što sam ušao dublje u tu priču, Slavoniju sam doživio kao potpuno neistraženo područje ili barem nedovoljno predstavljeno javnosti. To mi je bila zvijezda vodilja kada sam počeo pisati o vinima, odlučio sam osobno promijeniti nešto po tom pitanju, pa su kroz moje vinske priče nastali svojevrsni dokumenti vremena. Iz istog je razloga nastla i priča o kulenu, a evo sada i o rakiji - objašnjava autor ovog zanimljivog i vrijednog djela.

Osijek, 16. 10. 2024, Bulart, Tvrđa. Promocija Garmazove knjige, Zbogom brljama.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Osijek, 16. 10. 2024, Bulart, Tvrđa. Promocija Garmazove knjige, Zbogom brljama.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Na promociji su se mogle kušati i neke od najboljih slavonskih rakija o kojima su pričali njihovi proizvođači, poput Velimira Babića iz destilerije Abelo koji rakiju prozivodi isključivo od meda.

- Rakija počinje zauzimati svoje mjesto na sceni jakih alkoholnih pića, prepoznata je u gastro krugovima i kako raste kvaliteta destilata tako raste i potražnja, pa sve veći broj restorana i kafića u svoju ponudu uvrštava i dobru rakiju. Mi u destileriji Abelo proizvodimo rakiju od meda, bez ikakvih dodataka, a dio destilata meda imamo i u ginu, tako da je čitava naša priča bazirana na medu i proizvodima od meda - otkrio nam je ovaj prozivođač, koji dodaje kako se od proizvodnje rakije može i dobro živjeti pod uvjetom da se poslu pristupa maksimalno ozbiljno. U toj priči, dodaje, od velike je pomoći i Garmazova knjiga.

- To je upravo ono što nam treba, da se kvalitetna rakija što više promovira i vrati na ono mjesto koje zaslužuje. Naglašavam, kvalitetna rakija, jer ljudi na spomen rakije najčešće pomisle na brlju, no ta se priča itekako mijenja - poručuje ovaj proizvođač.

Osijek, 16. 10. 2024, Bulart, Tvrđa. Promocija Garmazove knjige, Zbogom brljama.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Osijek, 16. 10. 2024, Bulart, Tvrđa. Promocija Garmazove knjige, Zbogom brljama.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Osijek, 16. 10. 2024, Bulart, Tvrđa. Promocija Garmazove knjige, Zbogom brljama.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ