emobi grad bicikl
Grad Osijek
16.10.2024., 16:24
17. listopada u vremenu od 7 do 19 sati

Dani otvorenih vrata EU projekata: Osječanima sutra 100 besplatnih minuta vožnje eMobi javnim biciklima

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove godine organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ koji se održavaju u razdoblju od 5. do 20. listopada 2024. godine.

Grad Osijek tom će prigodom predstaviti projekt “E-mobilnost Grada Osijeka” kroz koji je uspostavljen sustav dijeljenih bicikala s 175 vozila, od toga 50 električnih i 125 mehaničkih te 25 samoposlužnih stanica za odlaganje bicikala, kao i sustav nadzora i upravljanja prometnim sustavima.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata EU projekata 17. listopada u vremenu od 7 do 19 sati svim postojećim i novim korisnicima biti će dodijeljene besplatne vožnje u trajanju od ukupno 100 minuta besplatnih vožnji za cijeli dan.

Promo kod: EUOSIJEK24 moći će iskoristiti svi korisnici registrirani u Osijeku, a unosi se u aplikaciji NextBike (na Google Play ili Apple store) odabirom opcije “Dodaj promo kod” (eng. “Add voucher”) u bočnom izborniku aplikacije.

Podsjetimo, uz nabavu mehaničkih i električnih bicikala, u sklopu projekta “E-mobilnost Grada Osijeka” osigurana je i odgovarajuća programska podrška, kao i jedno električno vozilo s prikolicom za redistribuciju bicikala.

Na 13 samoposlužnih stanica postavljene su sunčane elektrane snage 3 kW, a što je ukupno 39 kW, tako da je električna energija koja je potrebna za cjelokupni sustav dobivena iz obnovljivih izvora energije.

Kako bi se što efikasnije upravljalo javnim prijevozom bit će uspostavljen i Nadzorni operativni centar (NOC), kao dio sustava za nadzor i upravljanje prometnim sustavima (ITS).

Sustav čini ukupno 38 kamera za nadzor stanica za bicikle i pet tzv. PTZ kamera (180o) koje nadziru promet na četiri najfrekventnija križanja na području grada Osijeka i pet meteoroloških stanica za nadzor kvalitete okoliša.

Vrijednost projekta bila je 1.219.645,63 EUR, a bespovratna sredstva 1.128.172,20 EUR ili 92,5%. Projekt je završen 31. prosinca 2022. godine.

Cilj održavanja „Dana otvorenih vrata EU projekata“ je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.