osijek, 25 travnja 2024, 10,00 sati, gospodarski centar, eco city waste fest, 1 festival otpada, otvorenje, novinar dario kuљtrosnimio zdenko puљiж

Gospodarski centar

15.10.2024., 07:00
PODVUČENA CRTA POD 2023. GODINU

Nove tvrtke u vlasništvu Županije položile ispit

Regionalni distribucijski centar i Gospodarski centar, u isključivom županijskom vlasništvu, završili su 2023. u plusu

Prošla, 2023. godina bila je prva prava poslovna godina za dvije tvrtke u isključivom županijskom vlasništvu - Regionalni distribucijski centar za voće i povrće (RDC) i Gospodarski centar (GC). Obje su tvrtke počele djelovati u novosagrađenim objektima, čiju smo projektnu realizaciju prethodno redovito pratili. Projekti su to koji su realizirani sredstvima europskih fondova i državnog proračuna, i tvrtke su u svojim djelatnostima ovome kraju donijele potreban iskorak.

I položile su ispit! Za početak, obje su tvrtke svoje prve poslovne godine završile u financijskom plusu. RDC je u prošloj godini ostvarilo ukupne prihode u iznosu od nepune 333 tisuće eura, a ukupni rashodi iznosili 321 su tisuću eura. Poslovna je godina zaključena s dobiti u iznosu od 11,5 tisuća eura.

Očekivano, RDC je glavninu svojih prihoda, 66 posto, ostvario od djelatnosti skladištenje robe i pakiranja proizvoda. Kao rezultat pokretanja pune djelatnosti u RDC-u je prošle godine zaposleno šesnaest novih djelatnika, sukladno novim potrebama društva. Na obveze prema njima otišao je i najveći udio rashoda. Uz to, pokretanjem poslovne aktivnosti u prošloj godini nastala su potraživanja od kupaca, za pružene usluge čija naplata dospijeva tijekom ove godine.

GC je prošlu godinu zaključilo s ostvarenim prihodom od pola milijuna eura. Rezultat je to preseljenja u novi objekt, što je omogućilo povećanje broja događanja u njihovoj organizaciji, kao i mogućnost najma prostora za događanja u organizaciji vanjskih korisnika. No istovremeno je preseljenje generiralo i rashode zbog troškova održavanja zgrade GC-a. Godina je zaključena ostvarenom dobiti od 12.600 eura (prije oporezivanja).

LJEKARNE - DOBIT OD 900 TISUĆA EURA

Najpoznatija tvrtka u vlasništvu Osječko-baranjske županije su svakako - Ljekarne Srce, odnosno mreža županijskih ljekarni. No rezultati poslovanja ove tvrtke ne prikazuju se vijećnicima kao spomenute tvrtke, nego se oni vode kao dio cjeline - ustanova unutar zdravstvenog sustava.

Ipak, razvidno je da su Ljekarne Srce prošle godine ostvarile prihod od 34,8 milijuna eura, a s druge strane 33,9 milijuna eura rashoda. Dakle, ostvarena je dobit iznosila 908 tisuća. Ovi su podaci prije oporezivanja. Najveći je dio te dobiti, odlukom županijske Skupštine, uplaćen u županijski proračun sa svrhom ulaganja u županijski zdravstveni sustav.

Izvješća o njihovim poslovnim rezultatima na prethodnim su sjednicama prihvatili vijećnici županijske Skupštine, a na ovotjednoj će se sjednici pred njima naći i izvješća o poslovanju trgovačkih društava u kojima je Županija suvlasnik.

Prvi je Cesting, tvrtka primarno za održavanje prometnica, u kojemu je Županija pojedinačno najveći udjeličar. Godina je završena s netodobiti od 476 tisuća eura, to je 11 posto više nego prethodne godine.

EKOS je tvrtka za gospodarenje otpadom, trenutno s ostvarenjem cilja realizacije budućeg Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak. Inače, tvrtka je dijelom u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije. Od informacije kako je prošle poslovne godine, sa šest zaposlenih, zabilježen financijski rezultat od 3500 eura dobiti vrjednija je ona da je tijekom 2023. godine ishođena lokacijska dozvola budućeg centra.

Županija je i većinski (su)vlasnik tvrtke Slobodna zona, koja je godinu zaključila s minusom od 70 tisuća eura, a taj će minus biti pokriven iz zadržanog dobitka prethodnih razdoblja. Županija je suvlasnik i u dioničarskom društvu Regionalna veletržnica, manjinski s osam posto udjela, a ta je tvrtka u prošloj godini zabilježila 8600 eura dobitka.

Tvrtka kojom zaključujemo ovo izvješće je Zračna luka Osijek. Županija je, u odnosu prema Državi i Gradu Osijeku, u ovom trojnom suvlasništvu s najmanje udjela. Iako su ukupni prihodi ostvareni u 2023. godini 21 posto veći od ostvarenih prihoda u 2022. godini, ova je tvrtka u 2023. godini poslovala s gubitkom od 719 tisuća eura, što je posljedica povećanja poslovnih rashoda od 31 posto. Ovdje je riječ, prije svega, o povećanim troškovima propagande i reklame te promocije zračne luke, koje društvo podmiruje na ime uvedenih novih avionskih linija, a od kojih društvo ima ograničene direktne ekonomske koristi. Stoga su svi pokazatelji profitabilnosti slabiji u odnosu prema 2022. godini, navodi se u izvješćima.