PETER I SIMON TUCK NA DVA KOTAČA

PETER I SIMON TUCK NA DVA KOTAČA

14.10.2024., 07:20
Englez Peter obožava Hrvatsku

Svuda pođi, u Osijek dođi: Otac i sin biciklima putuju od Nizozemske do Gruzije

Petera Tucka uz Osijek ponaprije vežu prijatelji, bračni par Spasovski

Bio je to njihov 19. dan vožnje od nizozemskog Rotterdama. Do Osijeka, gdje su ovaj put prespavali samo na jednu noć, Englez Peter Tuck i njegov 76-godišni otac Simon prešli su oko 2300 kilometara. Biciklom! Da, dobro ste vidjeli - Simon ima punih 76 godina. Pred njima je bilo još oko 2700 kilometara zabavnog, ugodnog ili ponekad manje ugodnog, pa i mukotrpnog pedaliranja. Cilj im je Tbilisi, glavni grad Gruzije.

O Peteru, Englezu rođenom u Manchesteru, koji živi na francuskoj strani granice, u Saarbruckenu, pisali smo u Glasu Slavonije u siječnju ove godine (https://www.glas-slavonije.hr/osijek/2024/01/25/englez-s-obitelji-biciklom-obilazi-svijet-osijek-mu-je-medu-omiljenim-postajama-443151/). Taj je biciklistički entuzijast na dva kotača prošao gotovo cijeli svijet. Voli Hrvatsku, ima kuću na Korčuli i vrlo rado dolazi u Osijek.

PETER I SIMON TUCK 

PETER I SIMON TUCK 

Kada smo zimus razgovarali u Osijeku (na hrvatskom jeziku, koji tečno govori uz francuski, njemački i ruski), najavio je kako planira sa svojim tatom u rujnu krenuti na putovanje biciklom do Bliskog istoka. Tada je razmišljao da voze od Londona do Istanbula ili možda i do Teherana. Planove su prilagodili trenutačnoj geopolitičkoj situaciji i odabrali Gruziju, koja nije ništa manje egzotično odredište od Irana.

- Krenuli smo na put 9. rujna. Tata je zapravo prije toga vozio dva dana od svoga doma u Stamfordu do trajektne luke, od kuda je brodom doplovio do Rotterdama. Ja sam od Saarbruckena do Rotterdama došao autobusom. Meni je do Osijeka bio 19. dan vožnje. Prelazimo stotinjak kilometara na dan, i to tako da pet dana vozimo, a onda se jedan odmaramo. Odmor smo imali u Budimpešti. Od tamo smo vozili preko Pečuha, gdje smo prespavali kod prijatelja, pa do Osijeka. Sutra idemo do Novog Sada, a onda ćemo jedan dan odmora imati u Beogradu - priča Peter.

PETER I SIMON TUCK

PETER I SIMON TUCK

PROBLEMI ZBOG DVA BORISA

Rutu vožnje bira Peter. Simon to prihvaća. Na pitanje ima li među njima dvojicom prepirki, s obzirom na to da su danima zajedno, obojica odgovaraju da se itekako dobro slažu.

“Na putu su nam do sada najviše problema stvarali Borisi”, smiju se obojica dok govore o tome. “Jedan je Boris ciklona koja nas je pratila velik dio puta. Nekoliko smo puta pokisnuli, mučio nas je vjetar, a zbog Borisa i velikih poplava bili smo prisiljeni mijenjati rute vožnje. Najviše je problema bilo dok smo prolazili kroz Austriju. Drugi Boris, onaj Johnson, zaslužan za Brexit, muči mog tatu, jer ima britansku putovnicu, pa onda i ograničen boravak na šengenskom području Europske unije”, pojašnjava Peter.

U Osijeku su prenoćili kod prijatelja, poznatih veterinara, bračnog para Vesne i Gorana Spasovski. Uz pivo, u dobrom raspoloženju, razgovarali smo s njima o nastavku rute i najboljim putevima za bicikliste, uz podsjećanja na neke bivše biciklističke obilaske Europe. Simon je, rođen 1948. godine, fizički aktivan i doista vrlo vitalan za svoje godine (i ne samo za svoje!). Biciklom je također prošao tisuće i tisuće kilometara.

PETER I SIMON TUCK

PETER I SIMON TUCK

Peter i Simon planiraju da bi im do krajnjeg cilja trebao ukupno 51 dan vožnje. Nadaju se da u nastavku neće biti mnogo kiše i vremenskih nepogoda. Golemi dio rute prolazi kroz Tursku, i to uz Crno more, gdje su temperature vrlo ugodne. U Gruziji očekuju lijepo vrijeme, s obzirom na to da dio Gruzije uz more ima suptropsku klimu. U toj će zemlji najprije posjetiti grad Batumi, a potom će voziti do Tbilisija. U Gruziji ostaju tri dana. Nastojat će za to vrijeme vidjeti i doživjeti što više Gruzije. Kući će se vratiti zrakoplovom, Peter u Njemačku, a Simon u Englesku. I onda planirati sljedeće izazovno biciklističko putovanje.

- Vidimo se svakako na zimu u Osijeku. Doći ću, ali ne biciklom - smijući se najavio je Peter.

PETER I SIMON TUCK

PETER I SIMON TUCK

PETER I SIMON TUCK

PETER I SIMON TUCK

PETER I SIMON TUCK 

PETER I SIMON TUCK 

PETER I SIMON TUCK

PETER I SIMON TUCK