Jedno od posljednjih nedovršenih okna - Radićeva ulica

Jedno od posljednjih nedovršenih okna - Radićeva ulica

DARIO KUŠTRO
13.10.2024., 15:13
VODOVOD OSIJEK

Desetak višnjevačkih ulica pred završetkom

Vodovodov se projekt “Osijek 4” u ovom prigradskom naselju realizira u 24 ulice

Višnjevčani su ovih dana u svoje poštanske sandučiće dobili informativni letak Vodovoda kojim ih izvješćuju o tijeku rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbnih cjevovoda/mreže u ukupno 24 ulice.

Naime, nakon što su početkom rujna obilježili dan svog Mjesnog odbora i crkveni god, Mirko Ivković, predsjednik vijeća MO Višnjevac, prenio je nezadovoljstvo sumještana koji su primijetili zastoj u radovima. Odgovornost je tada preuzeo Marko Eljuga, direktor Vodovoda, koji je najavio kako će se radovi intenzivirati ove jeseni. To je doista i učinjeno, a ovim dopisom izvještavaju o tijeku radova i onome što je još potrebno učiniti.

Podsjetimo, riječ je o Projektu "Osijek 4" koji se realizira u nekoliko komponenti i na području Osijeka (u Retfali te Gunduličevoj ulici), ukupne vrijednost radova od 21,8 milijune eura, pri čemu je višnjevačka komponenta vrijedna 5,4 milijuna eura (s PDV-om). U obuhvatu su radova 24 ulice: J. Kozarca, Kralja Tomislava, P. Svačića, P. Preradovića, Školska, I. G. Kovačića, V. Lisinskog, Hercegovačka, P. Zoranića, V. Nazora, Bosanska, Lugarski put, S. Radića, J. J. Strossmayera, A. Starčevića, N. Š. Zrinskog, Crni put, J. Runjanina, M. A. Reljkovića, I. Mažuranića, I. Brlić Mažuranić, Zagrebačka i Dubrovačka. Izvođač je tvrtka Sokol.

“Iskop rovova, postavljanje vodoopskrbnih cjevovoda od PEHD materijala te zatrpavanje bez sanacije javnih površina završeno je i ugrađeno je svih 14.123,59 metara cjevovoda. Pri tome je 12.234,72 m rekonstrukcija, a 1888,87 m izgradnja novog vodovoda. Ugrađena su sva 93 hidranta predviđena projektom. Privode se kraju i radovi na izgradnji zasunskih i drugih okana, izgrađeno je 54 od njih ukupno predviđenih 55. Radovi na rekonstrukciji postojećih priključaka intenzivirali su se u sjevernom dijelu Višnjevca", navode u dopisu.

Izgled Kozarčeve, slično je i u ostalim ulicama

Izgled Kozarčeve, slično je i u ostalim ulicama

DARIO KUŠTRO

Novi će vodomjeri (svih 1400) biti opremljeni modulima za daljinsko očitavanje i kontrolu potrošnje u realnom vremenu, što će znatno olakšati upravljanje sustavom. Moguće će biti i vrlo brzo detektiranje kvarova na instalacijama korisnika koje će rezultirati trenutnom povećanom potrošnjom ili odstupanjima od prosječne potrošnje. U tijeku su tlačne probe i dezinfekcije postavljenih cjevovoda koje su nužne prije rekonstrukcije priključaka.

Iz Vodovoda pojašnjavaju zašto je potrebno strpljenje. "Ove se aktivnosti ponavljaju sve dok uzorak vode u novoizgrađenom cjevovodu nije u skladu s parametrima zdravstvene ispravnosti vode. Tek nakon potvrde zdravstvene ispravnosti mogući su i radovi na rekonstrukciji priključaka", pojašnjavaju iz Vodovoda.

Usporedno s navedenim u nekim se ulicama postavljaju telekomunikacijske instalacije, a u koordinaciji radova s Gradom Osijekom realizirat će se izgradnja javne rasvjete na Crnom putu.

No kada će kraj?

“Do kraja godine očekujemo završetak svih radova, uključujući i sanaciju prometnih i drugih površina, u desetak ulica, a potom do kraja travnja i u svim ostalim ulicama", izvješćuju iz Vodovoda.