Skup prvaitelja stambenih zgrada u OsijekuOsijek, 11. listopada 2024.Foto: Ivan ALILOVIĆ
IVAN ALILOVIĆ
12.10.2024., 06:15
GODIŠNJI SKUP UDRUGE UPRAVITELJ

Šupe: Zgrade će biti pravni subjekti s OIB-om

Povećanje minimalne pričuve prijeko je potrebno kako bi se zgrade mogle uopće redovito održavati i investirati u njih, rečeno je

Drugi veliki godišnji skup članove Udruge Upravitelj ove se godine održava u Slavonskom Brodu i Osijeku od 10. do 12. listopada.

Katastar stambenih jedinica

Udruga Upravitelj osnovana je prije 25 godina u Osijeku, a danas okuplja najveći broj upravitelja iz cijele Hrvatske (85), s ciljem međusobnog pomaganja, suradnje i razvijanja djelatnosti upravljanja nekretninama. Nakon što je u četvrtak u Slavonskom Brodu održana 139. sjednica Upravnog odbora Udruge, u petak je u Osijeku održan radni dio skupa na kojem je glavna tema bio novi Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada.

“Zakonski okvir za upravljanje zgradama ranije nije postojao, vodili smo se sukladno sa Zakonom o vlasništvu koji je definirao osnove, a ovo je prvi zakon koji definira upravljanje kao djelatnost, što je nešto na čemu ćemo, ako se usvoji, ubuduće provoditi upravljanje zgradama", rekao je u izjavi za medije Joško Šupe, predsjednik Udruge, osvrnuvši se iz perspektive upravitelja na najveće promjene koje novi zakon donosi.

- Najveća je promjena koju donosi novi Zakon ta što će zgrade njime dobiti pravni subjektivitet s definiranim OIB-om. One će na neki način postati porezni obveznici s legitimacijom kroz registar koji će se formirati pri državnom Katastru, čime ćemo dobiti puno definiraniju situaciju. Mi danas uopće namamo katastar stambenih jedinica, uvijek se radilo nekakvim procjenama, a sada će točan popis zgrada imati i Porezna uprava i Katastar i jedinice lokalne samouprave - pojašnjava Šupe.

OSIJEK- 23.08.2022., Stanovi u blizini Campusa budu odmah iznajmljeni, velika potražnja za stanovima, ilustracija.Foto: Andrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC

Domaćin ovogodišnjeg Jesenskog skupa osječka je upraviteljska tvrtka Zavod za stanovanje d.o.o., jedan od većih upravitelja u Republici Hrvatskoj pod čijim je upravljanjem 1.250.000 m2.

“Novi zakon donosi puno izmjena, no teško ga je komentirati prije izglasavanja, jer još uvijek ne znamo hoće li i na koji način riještiti probleme koje nastoji riješiti, odnosno poboljšati kvalitetu stanovanja. Zakon je jako dobar prvi korak, a ukoliko se s nekim njegovim odredbama ne budemo slagali, o tome ćemo obavijestiti zakonodavca koji će, vjerujem, imati sluha za određene izmjene i dopune kako bi Zakon ostvario svoj cilj i svrhu", rekao je Krešimir Novoselić, direktor Zavoda, osvrnuvši se na problematiku u Osijeku koja je, ističe, ista već 30 godina, a odnosi se na dotrajale zgrade i fasade, potrebu za ugradnjom liftova, nove stolarije...

“To je problematika koja se vuče dugi niz godina, a da bi ju riješili, potrebno je osvijestiti suvlasnike da sami moraju ulagati u svoje vlasništvo, jer ono obvezuje. Bez toga ne možemo napraviti apsolutno nikakav pomak", naglašava Novoselić.

Dodaje kako su prepreka realizaciji navedenog financije i izostanak zajedničkog dogovora suvlasnika o prioritetima.

“Upravitelji uskaču s pravnim, tehničkim i financijskim savjetima, no u konačnici to mora biti inicijativa suvlasnika jer riječ je o njihovu vlasništvu - ističe Novoselić te dodaje da se suvlasnici najčešće zainteresirani za energetsku obnovu, obnovu fasada i ugradnja dizala, što bi prema novom Zakonu s 33 posto trebala subvencionirati država.

Skuplja pričuva

Kada je riječ o novom Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada, dodaje kako suvlasnike na osječkom području daleko najviše zanima koliko će ubuduće iznositi cijena minimalne pričuve.

“Mi i dandanas na upravljanju imamo 38 posto zgrada koje imaju minimalnu pričuvu iz 1997. godine koja iznosi 0,25 eura po četvornom metru, a sada bi trebala narasti na otprilike 0,54 eura. Bit će to zasigurno najveći udarac za građane, no mislim da je povećanje minimalne pričuve prijeko potrebno kako bi se zgrade uopće mogle redovito održavati, a da ne govorimo o daljnjim investicijama u njih", rekao je.

Dobrodošlicu i ugodan boravak u Osijeku članovima Udruge poželjela je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

“Ponosni smo što je naš Zavod za stanovanje domaćin ovog skupa. Vjerujem kako će se međusobna razmjena iskustava, znanja i svega onoga što mori naše upravitelje odraziti na kvalitetniji život naših građana", rekla je Crnković.