Osijek, 12. 10. 2024., Aerodrom Čepin, Memorijal zrakoplovaca, odavanje počastiSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
12.10.2024., 17:51
JOŠ JEDNOM ODANA POČAST

Ne zaboravlja se hrabrost Zrakoplovnog voda

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, podno spomen obilježja na prostoru Športske zračne luke Osijek-Čepin, obilježena je 33. godišnjica osnutka "Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek" te odana počast poginulim pilotima i padobrancima u Domovinskom ratu.

12. 10. 2024. Samostalni zrakoplovni vod Osijek - Obljetnica osnutka
Grad Osijek

Samostalni zrakoplovni vod Osijek činilo je nekoliko malih sportskih zrakoplova i velikih poljoprivrednih aviona Antonov, a kroz njega je prošlo 50-ak ljudi i realizirano je 186 letova od čega 36 borbenih. Kako je istaknuo predsjednik Aeroklub Osijek Zlatko Tot, tada član Zrakoplovnog voda, najznačajnija djelovanja bila su tijekom opsade Vukovara.

12. 10. 2024. Samostalni zrakoplovni vod Osijek - Obljetnica osnutka
Grad Osijek

Početkom prosinca 1991. godine iznad Otoka pogođen je zrakoplov u kojem su poginuli osnivač voda Marko Živković i drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. Nakon toga Zrakoplovni vod više nije borbeno djelovao nego je formiran Vod koji je djelovao humanitarno i prevozio ranjenike.

Osijek, 12. 10. 2024., Aerodrom Čepin, Memorijal zrakoplovaca, bojler - bombaSNIMIO BRUNO JOBST

Bojler - bomba

BRUNO JOBST

Počast, u ime Grada Osijeka, odao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika. "Priča o ovom vodu priča je o iznimnoj hrabrosti i ona bi trebala biti puno više isticana no što se to činilo dosad u domaćoj javnosti. Oni su na nevjerojatan način pokazali kako se voli svoja domovina i kako se za nju bori", istaknuo je Vulin.