BRUNO JOBST
12.10.2024., 06:15
MLADI ROBOTIČARI NAGRAĐENI SREBROM

Cijelu smo godinu radili na robotu Waste Wizard

Pamtit će prvi odlazak u Italiju, vrijeme provedeno s prijateljima, hranu, grad Bresciju - i svoj veliki uspjeh

Nedavno smo izvijestili o velikom uspjehu učenika osječke Osnovne škole "August Šenoa", koji su na robotičkom natjecanju World Robot Olympiad Open Championship 2024. u Italiji (Brescia) osvojili drugo mjesto, a ovoga smo tjedna trojac darovitih učenika 5. i 6. razreda, koji čine Petar Brajković, Maksim Komljen i Matej Kuhar, posjetili u školi kako bismo s njima podijelili dojmove s natjecanja koje im je donijelo puno lijepih trenutaka koje će, kažu, zauvijek pamtiti.

Pola boda do zlata

Olimpijada u robotici okupila je oko 240 timova iz 47 zemalja cijelog svijeta, a ekipa naših Osječana pod imenom "Lege1" nagrađena je srebrom za Waste Wizarda - robota za razvrstavanje otpada koji su izradili pod vodstvom učiteljice informatike i mentorice Ivane Vezjak. Bili su i vrlo blizu zlatne medalje, samo ih je pola boda dijelilo od nje, a ona je ovaj put pripala mladim robotičarima iz Jamajke. Ipak, naši su Lege dokazali da su najbolji u Europi, ostavivši iza sebe sve europske timove.

BRUNO JOBST

Njihova sortirnica koristi robotsku ruku, senzore za prepoznavanje materijala, prešu za komprimiranje plastičnog otpada i kliznu traku s dvjema rampama. Cilj ovog projekta nije bio samo razvoj sortirnice kako bi se smanjili troškovi ručnog sortiranja i transporta otpada na udaljena odlagališta nego i doprinos održivom razvoju te odgovornom upravljanju resursima.

“Ne znam što bih rekao, bez riječi sam, toliko je bilo dobro", otkrio nam je pod još uvijek snažnim dojmom onoga što su doživjeli Maksim.

Petar dodaje kako ih je ovaj veliki uspjeh prilično iznenadio, a najviše ih ispunjava činjenica da njihov golemi trud nije bio uzaludan. "Sretni smo što je nagrađen naš trud i svi silni sati koje smo uložili u ovaj projekt. Na njemu smo radili tijekom cijele prošle školske godine", ponosno će Petar.

Osječki robotičari, Svjetska robotička olimpijada, OŠ August Šenoa
Nastupilo 240 timova iz 47 zemalja

Osječke "Lege 1" Matej, Maksim i Petar osvojili srebro na svjetskoj robotičkoj Olimpijadi

Matej kaže kako je spoznaja da su proglašeni jedinim hrvatskim timom (devet ih je sudjelovalo na natjecanju, nap.a.) koji je uspio ostvariti plasman među prve tri ekipe na svjetskoj razini za njih bila veliko iznenađenje i šok. "Sve se ovo vrijeme isplatilo, drago nam je što smo napravili jako velik korak za našu školu i za Hrvatsku. Bili smo sretni već zbog same činjenice da ćemo sudjelovati na jednom ovakvom natjecanju, a drugo je mjesto nešto nevjerojatno", uzbuđeno će Matej.

Ivan Čerina

ravnatelj

NIŠTA BEZ SJAJNE UČITELJICE IVANE VEZJAK, NAJZASLUŽNIJA JE ZA ŠKOLSKI STEM PROGRAM

- Riječ je o velikom uspjehu naših učenika na koje smo uistinu ponosni, prije svega zbog toga što su uložili jako puno vremena i truda u ovo natjecanje, kojemu su bili posvećeni gotovo cijelu prošlu školsku godinu. Drago nam je kada se takav trud pretoči u ovako sjajne rezultate, posebno jer u našoj školi puno ulažemo u STEM područje te usmjeravamo naše učenike prema zanimanjima budućnosti. Nastojimo im osigurati kvalitetne uvjete za napredak u tom području kroz financijsko ulaganje u tehnologije i nastavna sredstva, pa smo tako samo prošle godine uložili 20.000 eura u 3D printere, LEGO robotske setove, računalne komponente, dronove, naočale za upravljenje dronovima i sl., a ove ćemo godine uložiti još bar 10.000 eura za te potrebe. Suvišno je i govoriti koliko STEM potiče kreativnost, inovativnost i razvijanje kritičkog mišljenja - kazao je ravnatelj Ivan Čerina.

Škola ima i brojne izvannastavne aktivnosti u STEM području poput Malih hakera, čiji su članovi i Petar, Maksim i Matej, zatim Umjetnu inteligenciju, Upravljanje dronovima, Računalni tehničar, Modelarstvo i Legoznalce, kao i izvanškolske aktivnosti Robotika i STEM program koje izvode različite udruge.

- Najveća je tajna ovog uspjeha učiteljica Ivana Vezjak, bez koje ništa od navedenog ne bi funkcioniralo, koja već godinama ostvaruje STEM program na doista viskoj razini i privlači učenike u te aktivnost te već godinama postiže sjajne rezultate na državnim natjecanjima iz informatike, a sada i na svjetskoj razini iz robotike - ističe ravnatelj Čerina.

Oduševljeno govore o gradu domaćinu natjecanja koji su imali priliku obići u pratnji vodiča.

“Imali smo program obilaska muzeja, restorana... nema što nismo obišli, Brescia je predivan grad sa svojom bogatom kulturom, jedino je malo nečist, no kažu da je to uobičajeno u Italiji", otkriva Petar.

Matej nam je otkrio po čemu će najviše pamtiti natjecanje. "Pamtit ću ga po prvom odlasku u Italiju, lijepom vremenu koje sam proveo s prijateljima, talijanskoj hrani i gradu bogate povijesti u kojem smo postigli veliki uspjeh. Italiju ću pamtiti kao državu koja nam je pružila šansu", istaknuo je te dodao kako im je ovaj uspjeh velika motivacija za nove projekte. "Planiramo napraviti 2.0 verziju Waste Wizarda, koji će biti veći, bolji i jači. Naučili smo iz nekih pogrešaka te ćemo u verziji 2.0 napraviti robota koji sortira otpad bez problema i koji će, nadamo se, pomoći našem svijetu", ambiciozan je Matej.

Maksim dodaje kako će tema sljedeće Olimpijade biti voda. "Radit ćemo na projektima koji bi trebali pridonijeti čistijim oceanima. Bit će to veliki programerski izazov", najavljuje.

BRUNO JOBST

Suradnja s Unikomom

Nakon državne završnice u Samoboru, u lipnju ove godine, trud ovih dječaka, koji je uključivao mjesece rada, programiranja, istraživanja i brojnih testiranja, kulminirao je u ovom sjajnom rezultatu. Tijekom rada na projektu učenici su aktivno surađivali te su imali priliku predstaviti svoj program osječkoj tvrtki Unikom. U konstruktivnim razgovorima s predstavnicima tvrtke dobili su vrijedne povratne informacije i prijedloge što je pomoglo unaprjeđenju sortirnice, a upravo je i tvrtka Unikom svojom donacijom omogućila putovanje ovog tima na natjecanje.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

S velikim ponosom o svojim učenicima govorila nam je njihova mentorica Ivana Vezjak, koja skromno naglašava kako je njihov uspjeh rezultat isključivo njihova napornog rada.

- Ja dođem, otključam im učionicu i zaključam ju kada odu. Lijepo je raditi s djecom koja imaju unutarnju motivaciju da se bave ovakvim stvarima, a moja je uloga mentorska u smislu da ih usmjeravam, a onda oni sami istražuju, rade, kopaju, trude se i izvrsno uspijevaju u onome što rade - ističe mentorica Lega, iz čije radionice posve sigurno možemo očekivati još fantastičnih rješenja.