Slavonsko-hercegovačko silo
GRAD OSIJEK
11.10.2024., 22:24
5. "SLAVONSKO-HERCEGOVAČKO SILO

Zabava uz gangu i plesove zapadne Hercegovine

U osječkoj dvorani Kristal večeras se okupilo više od 350 gostiju na "Slavonsko-hercegovačkom silu" koje je peti puta zaredom u Osijeku organizirala Slavonska udruga Hercegovaca. Uz plesove iz zapadne Hercegovine i mušku gangu članovi HKUD-a Fra Petar Bakula iz Posušja zabavili su okupljene Hercegovce doseljene u Slavoniju, Hercegovce iz Hercegovine ali i njihove brojne goste koji su uživali u izvornim glazbeno-scenskim nastupima.

Sve je ispred Grada Osijeka pozdravio zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekavši kako u Osijeku ima puno ljudi čiji su preci došli iz Hercegovine i iz cijele BiH i koji Osijeku daju jednu dodanu vrijednost i svojom kulturom, baštinom i tradicijom.

-To se na najbolji način održava i na ovom "silu", kazao je Vulin podsjetivši da je prije dvije godine Grad Osijek potpisao sporazum o prijateljstvu s gradom Mostarom i da ta suradnja daje konkretne rezultate.

-Putem jednog europskog projekta poboljšali smo uvjete u vrtićima oba grada. Dakle nešto vrlo opipljivo, konkretno i iznimno dobro, istaknuo je napominjući da niti sada nisu zaboravili prijatelje koji su stradali i pretrpjeli veliku materijalnu štetu tijekom nedavnih poplava, odrona i prirodnih nepogoda koje su zahvatile veliki dio teritorija BiH.

-Njegujući dobre odnose s općinom Kreševo Grad Osijek je danas uplatio 10.000 eura za pomoć koju će naši prijatelji upotrijebiti tamo gdje im je i najpotrebnija, poručio je Vulin.

Slavonsko-hercegovačko silo
GRAD OSIJEK

Predsjednik Slavonske udruge Hercegovaca Marko Eljuga podsjetio je kako su 2001. godine osnovali udrugu čiji je rad intenziviran 2018 godine a samo godinu poslije održano je prvo "Slavonsko-hercegovačko silo".

Udruga danas broji 245 članova a cilj joj je okupljanje Hercegovaca na području Hrvatske i povezivanje s hrvatskim narodom u Hercegovini i cijeloj BiH. Naša se udruga bavi i humanitarnim radom te će tako i sav prihod prikupljen s tombole na večerašnjem silu biti doniran stradalima u poplavama na području BiH, rekao je Eljuga.

Među brojnim pristiglim gostima iz susjedne BiH bili su i Mato Lončar, izaslanik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i načelnik BiH Općine Posušje Anto Begić.

Slavonsko-hercegovačko silo
GRAD OSIJEK
Slavonsko-hercegovačko silo
GRAD OSIJEK
Slavonsko-hercegovačko silo
GRAD OSIJEK