dr. Marija Kribl

dr. Marija Kribl

GOJKO MITIĆ
10.10.2024., 19:00
OVISNOST O DIGITALNOM

David: Ako se netko zatvori u sobu i bude satima na mobitelu, to nije dobro

Pitajte nas, tribina je koju je u OŠ Antuna Mihanovića organizirao Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, obilježavajući Svjetski dan mentalnog zdravlja.

- Ideja je bila da nas mladi ljudi pitaju sve što ih zanima iz sfere mentalnog zdravlja, jer ono je stigmatizirano. Učenici su dobili anonimnu online anketu i postavljali pitanja, najviše o depresiji, anksioznosti, a potom o samoozljeđivanju, vršnjačkom nasilju, poremećaju prehrane. To su ujedno najčešći problemi djece i adolescenata - rekla je mr. sc. Marija Kribl, dr. med., voditeljica Centra.

GOJKO MITIĆ

- Ovisnost o digitalnim tehnologijama kod mladih izazov je za struku, medicinare, psihologe i druge stručnjake. Morat ćemo sjesti i razgovarati što učiniti, jer ta je ovisnost sve intenzivnija, sa svim svojim posljedicama. Problem je i usamljenost, pa se razmišlja i o dijagnozi u medicinskim krugovima, a isto je tako evidentan sve veći broj poremećaja iz spektra autizma, ADHD-a i dr. Svi mi koji radimo s djecom i adolescentima, u smislu dijagnosticiranja i liječenja, od liječnika do prosvjetnih djelatnika, trebamo ozbiljnije porazgovarati i vidjeti što nam je činiti - dodala je dr. Kribl.

Jedno od pitanja postavljenih u anonimnoj Google anketi jest kako prepoznati depresiju. "Ako se netko požali na depresiju, dat ćemo mu osnovne informacije, znakove prepoznavanja, ali i poručiti da zatraži stručnu pomoć, gdje će odrediti treba li uzimati psihofarmake ili ići na psihoterapiju. Uz to, uputit ćemo mlade na ono što svatko od nas treba raditi, a to je rad na sebi", poručila je dr. Kribl.

Sreća je produkt zadovoljnog života

Nada Grujić Tomas, pedagoginja Medicinske škole, na pitanje jesu li mladi sretni, dala je odgovor: “Sreća je produkt zadovoljnog života. Uz to, važno je da smo uspješni. U školi govorimo djeci da čine ono što im život čini lijepim i da stignu do cilja kojem teže. To ne ovisi samo o djeci nego i o nama odraslima. K meni osobno dolaze djeca jer znaju da mi psiholozi i pedagozi ne postojimo samo za njihove probleme nego i za dvojbe i pitanja koja njih zanimaju. Uz djecu razgovaramo i s roditeljima. Zbog društvenih mreža promijenio se oblik komunikacije i mi se odrasli moramo tome prilagođavati. Pitaju nas svašta: što im je činiti dalje u životu, kao rješavati nepravdu, sukobe s vršnjacima, roditeljima i slično.”

Govoreći o ovisnosti o suvremenim tehnologijama, dodala je da su brojke goleme, no zabrinjavajuće su posljedice, znatan pad koncentracije, jer mladi ne mogu izdržati više od 15 minuta koncentracije na nastavi, što je pogubno. Uz to javlja se oštećenje vida, motorike, porast tjelesne težine, izoliranje i slično.

David, učenik Ekonomske škole, rekao je da je došao na tribinu jer ga zanima koji su problemi njegovih vršnjaka te kako ih riješiti. “Smatram da previše vremena provodimo na mobitelima, da se trebamo više otvoriti jedni drugima i družiti se sa svojim vršnjacima. Ako se netko zatvori u sobu i bude satima na mobitelu, to nije dobro, tako mogu nastati problemi”, rekao je.