OSIJEK- 23.08.2022., Stanovi u blizini Campusa budu odmah iznajmljeni, velika potražnja za stanovima, ilustracija.Foto: Andrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC
9.10.2024., 06:00
SKUPLJI STUDENTSKI STANOVI

Za garsonijeru 300 eura, a u njoj je vrijeme stalo 1975.

Najam garsonijere 200 - 300 €, 100 € više za jednosoban i jednoipolsoban stan

Nova je akademska godina počela, a s njom su se i studenti iz raznih krajeva vratili u Osijek. Neki su pak prvi put u gradu na Dravi. Većina njih, neovisno o tome na kojem fakultet studira, ima nešto zajedničko - muke po stanovanju. Poskupljenje najma stanova zabilježeno je u cijeloj Hrvatskoj, pa ni Osijek u tome nije iznimka.

Ne čekajte listopad

Mjesto u studentskim domovima osiguralo je 1366 studenata, a ukupno se prijavilo njih 2207. Za sve one koji nisu dobili mjesto u domu, koji je znatno povoljniji od podstanarskog stana, korisna je informacija da će tijekom jeseni biti raspisan natječaj za subvenciju privatnog smještaja. Nju će u Osijeku moći ostvariti 175 studenata, no po studentu ona iznosi 60 eura, što je premalo kada se u obzir uzmu cijene najma.

Iz agencije za posredovanje nekretninama LOFT saznajemo da cijena najma stanova za studente iznosi od 200 do 300 eura za garsonijere. Stotinu eura više u prosjeku studenti moraju odvojiti za jednosoban i jednoipolsoban stan, a cijene dvosobnih stanova iznose od 300 do 500 eura. Naglašavaju da visina najma ovisi o lokaciji, a još više o kvaliteti stana, odnosno o tome kad je obnovljen, kakvim je namještajem opremljen, koja je vrsta grijanja, kakvo je stanje kuhinje, što je dostupno od kuhinjskih aparata i slično. Traženiji su kvartovi Sjenjak, Vijenac Ivana Meštrovića i centar, gdje su i nešto više cijene nego na Jugu 2 i u Retfali.

“Studenti radi uštede kasnije uzimaju stanove, odnosno neposredno prije početka akademske godine. Koliko na taj način uštede pokoju stanarinu, toliko im je i lošiji i skuplji taj kasniji odabir. Zato je naša preporuka da unajme stan prije listopada", ističe Nikola Knežević iz LOFT nekretnina.

S najmom stanova u Osijeku ima iskustva Natalija, studentica prehrambene tehnologije, koja inače dolazi iz okolice Vrbovca. Prisjeća se kako je za svoj prvi stan, koji je bio garsonijera, 2018. godine odvajala 1200 kuna, a u cijenu su bile uključene režije. Minus tog stana bio je, kaže, to što je bio u kući i gazdarica je bez imalo srama ulazila u njezin stan, a ponekad i donosila namještaj koji joj u njezinu dijelu kuće više nije bio potreban. "Tako sam u jednom trenutku imala četiri radne stolice za moj jedan jedini radni stol", prisjeća se Natalija.

Drugi stan dijeli s cimerima. U početku je najamnina iznosila 100 eura plus režije po osobi, a poslije je najmodavac, iz godine u godinu, podizao cijenu. Prvo na 120, a potom i na 150 eura. Otkako je ona u stanu, u njega nije uloženo ništa, pa ne zna je li poskupljenje najamnine doista opravdano.

“Starinski je uređen, spavaš na kauču, a niža je cijena jer je željeznička pruga nekoliko metara od prozora. Meni lokacija odgovara zbog blizine menze i fakulteta, ali kad se nešto pokvari, najmodavce treba doslovno moliti da to poprave", objašnjava Natalija.

Za popravke uvijek moraju čekati ljeto, pa se tako jednom dogodilo da su bili bez vrata na toaletu nekoliko mjeseci. Natalija otkriva i kako se stanovi najčešće pronalaze preko Facebook stranica te da je najbolje za studente tražiti stan već u lipnju, kad se drugi studenti koji su završili s fakultetskim obavezama iseljavaju. Tad je ponuda najveća, a ako se stan ne nađe do rujna, teško da će se naći nešto solidno za prihvatljiv iznos, smatra studentica.

Već šestu godinu studija u istom je stanu Antonio, student medicine, koji je u Osijek došao iz okolice Slavonskog Broda. Stanuje na Sjenjaku, a cijena najma mu se povisila, no, ističe, ne toliko u odnosu prema ostalim studentima koje poznaje.

KOLIKO NAJAM STOJI U ZAGREBU

Najamninu za jednoipolsobni stan na Črnomercu u Zagrebu Dora plaća 600 eura plus režije, a njezina prijateljica u istom naselju dijeli dvosoban stan s dečkom, za što plaćaju 650 eura mjesečno i režije. Kristina jednoiposloban stan na Laništu plaća 550 eura zajedno s režijama, a Borna je u trosobnom stanu u Maksimiru s dvojicom kolega i dijele najamninu od 750 eura mjesečno plus režije. Kada je Tena ovoga ljeta počela potragu za novim stanom jer joj je najmodavac otkazao najam u dotadašnjem jednoipolsobnom stanu na Trešnjevki, za koji je plaćala 550 eura, jedna joj je najmodavka za gotovo identičan stan u istoj zgradi tražila čak 850 eura plus režije. Poslije je bila spremna ponuditi joj isti stan za 750, ali Osječanka je našla jednako lijep stančić u širem središtu za 600 eura plus režije.

U domu jeftinije

“Čujem da su cijene najma postale baš visoke, posebno unatrag nekoliko godina. Ipak, mislim da se može pronaći povoljan smještaj, ali možda samo s cimerom ili više njih, pa se dijeli najamnina", govori Antonio. Dodaje i da neki za garsonijere od 25 kvadrata znaju tražiti po 300 eura mjesečno plus režije, a stan izgleda kao da je u njemu vrijeme stalo još 1975. godine.

Kad je riječ o studentskim domovima u gradu, jednokrevetna soba stoji 130, dvokrevetna 99, trokrevetna 70 eura, a dio studenata slabijeg socijalnog statusa dom plaća 50 eura. Smješteni su u blizini većine fakulteta, što im također ide u prilog. Iako sobe nisu velike, pružaju sve ono što jednom studentu ili studentici treba, a kvaliteti života pridonose zajedničke kuhinje, boravci s TV-om, teretana i slično.